ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχει δίκιο ο Πάγκαλος!

Ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι προχτές την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης, στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του στόχου της ΟΝΕ. Φωτιστήκαμε πλήρως, μόνο όταν ακούσαμε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβ. Σπυρόπουλο να μιλάει γι' αυτό, σε τηλεοπτική συνέντευξή του προχτές το βράδυ, στον "902" ΤV.

Ολόκληρο το γεγονός αξίζει να καταγραφεί... Το λόγο έχει ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος απαντά σε ερώτημα, αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση μέσα σ' αυτές τις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, όπου έχουν τελειώσει οι όποιες εθνικές πολιτικές (κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ). Αναφέρει, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή ως παράδειγμα ο Γ. Σταυρόπουλος τη βαμβακοκαλλιέργεια, "μια προνομιακή και δυναμική καλλιέργεια για την Ελλάδα, η οποία περιορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα μπορούσε να αποδώσει πολλά στην εθνική μας οικονομία, αντί να υποχρεώνεται η χώρα μας να εισάγει βαμβάκι από την Αίγυπτο"... Και τι ακούμε να αντιτείνει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο λογικό αυτό επιχείρημα του ΚΚΕ;

Οι τηλεθεατές άκουσαν έκπληκτοι τον κ. Σπυρόπουλο να απαντά, με αφοπλιστική όντως αφέλεια, το καταπληκτικό: "Μα, και πώς θα ζήσει η οικονομία της Αιγύπτου, ο λαός της Αιγύπτου, αν δεν τους αγοράζουμε εμείς το βαμβάκι;".

Λέγαμε κι εμείς! Τόσο πολύ είχαμε παρεξηγήσει το ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορεί, λέγαμε, διεθνιστικά θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα η κυβέρνηση Σημίτη! Σου λέει, τι πειράζει να υποφέρουν οι Ελληνες αγρότες, αφού έτσι συμβάλλουμε στην ανόρθωση της οικονομίας της Αιγύπτου!!!

Τότε ακριβώς ήταν που θυμηθήκαμε τον Πάγκαλο, που παρότρυνε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κατηφορίσουν κατά το Δαφνί. Για πρώτη φορά, αισθανθήκαμε να συμφωνούμε απόλυτα μαζί του...

Παίγνια...

ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ φαινόμενα διαφθοράς στα Τμήματα Παιγνίων και Οπλων της Αστυνομίας, αλλά, παρ' όλα αυτά, η νέα ηγεσία του υπουργείου τούς μετέθεσε όλους! Αυτό, τώρα, θέλουν να το πιστέψουμε;

***

Αν είναι έτσι, ας το αφήσουν, διότι η κοινή γνώμη δεν είναι το κατάλληλο έδαφος για τα πολιτικάντικα "παίγνια" των εκσυγχρονιστών. Ας μας πουν την αλήθεια για το τι γίνεται εκεί μέσα, τέλος πάντων, και, κυρίως, ας κάνουν κάτι γι' αυτό. Αν μπορούν, φυσικά...

***

ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ παραπληροφόρηση οφείλονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών ενάντια στην "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", δηλώνει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ τις προηγούμενες μέρες μίλαγε για ...κομματικό δάκτυλο υποκίνησης.

***

Ισως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η επιχειρηματολογία είναι πολύ συνηθισμένη από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου, εδώ και πολλά χρόνια και, επίσης, είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένη.

***

Αν δε μας πιστεύουν, υπάρχουν αρκετοί τέως υπουργοί και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που μπορούν να τους το βεβαιώσουν. Γι' αυτό καλά θα κάνουν να σταματήσουν το παραμύθι, που λέει "τελείωσαν τα προβλήματα στην παιδεία".***

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε χτες και οι ..."εταίροι" μας δεν παρέλειψαν να εξάρουν τις προσπάθειες της Κύπρου και τη θέλησή τους να λυθεί το Κυπριακό.

***

Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι το θέλουν, μόνο που δε μας διευκρίνισαν ...πώς το θέλουν. Γιατί, και η ...Τουρκία θέλει να λυθεί το Κυπριακό και οι ΗΠΑ το θέλουν. Θέλουν λύσεις, όμως, που να ικανοποιούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά του κυπριακού λαού.

***

Και να είστε βέβαιοι πως, τώρα που ανακοίνωσαν και οι Ευρωπαίοι την ...αρωγή τους στην Κύπρο, ακόμα περισσότερο απομακρύνεται η λύση του - ούτως η άλλως - περίπλοκου αυτού θέματος.

Αντεργατικοί σχεδιασμοί

Τη νεκρανάσταση διατάξεων του απεργοκτόνου νόμου 330 σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του "Αδέσμευτου Τύπου" (του Δ. Ρίζου), όπου επισημαίνεται ότι εξετάζεται ακόμη και η ποινικοποίηση της απεργίας σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αν υπάρχει ειδική σύμβαση εργασίας! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η δυνατότητα κήρυξης απεργιών στις πολυεθνικές μόνο από τη ΓΣΕΕ, για τις περιοχές που εφαρμόζονται τα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Επίσης, αναφέρεται ότι επανεξετάζεται η διαδικασία κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι κατάργησαν με σκληρούς αγώνες τον 330/76 του Κ. Λάσκαρη, όπως και το διαβόητο "άρθρο 4" του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλα αντεργατικά τερατουργήματα. Σήμερα, στα πλαίσια της γνωστής "εκσυγχρονιστικής" πολιτικής της κυβέρνησης και της εντεινόμενης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, είναι "λογικό" να εξετάζεται και το "βρικολάκιασμα" τέτοιων τερατουργημάτων, ανεξάρτητα από την ακρίβεια του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Είναι πολλές και πολύμορφες οι θυσίες, στις οποίες έχει υποβάλει το λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για χάρη της ΟΝΕ. Κάποια στιγμή, όμως, τα θύματα θα αντιδράσουν και αυτού του είδους οι "εκσυγχρονισμοί" θα αποκαλυφθούν σε όλο το αραχνιασμένο "μεγαλείο" τους.

Το "λάθος" του Γ. Παπαντωνίου

Ξεπέρασε, πραγματικά, κάθε όριο, σε επίδειξη κυνισμού και περιφρόνησης προς τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, ο Γ. Παπαντωνίου, στη συνάντηση που είχε προχτές με τη ΓΣΕΕ. Ακόμα και αυτά τα θλιβερά "αιτήματα" που ψέλλισαν οι "δικοί του" στη ΓΣΕΕ, για να μην τους κράξει ο κόσμος, τα αντιμετώπισε με τον αέρα του "νικητή" της ΟΝΕ, συνθλίβοντας κάθε αυταπάτη για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με αυτή την πολιτική και αυτούς τους διαχειριστές της, όχι μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά στον "αιώνα τον άπαντα".

Το λάθος, όμως, του Γ. Παπαντωνίου και των "υψηλών προστατών" του είναι ότι εκλαμβάνουν την υποταγή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ως υποταγή του συνόλου των εργαζομένων. Και ακόμη περισσότερο, πως πιστεύουν ότι μέσω αυτής της πλειοψηφίας μπορούν να ελέγξουν και χειραγωγήσουν κάθε προσπάθεια αντίδρασης. Αυταπατώνται οικτρά. Δεν μπορούν να καταπνίξουν την οργή και αγανάκτηση, που βράζει στις λαϊκές μάζες και η οποία θα ξεσπάσει, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Η 24ωρη απεργία θα είναι μια πρώτη απάντηση, αλλά, βέβαια, οι λαϊκοί αγώνες μόλις ξεκινούν. Η ενεργός συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας και τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία και την πολιτική.

Στην ίδια λεωφόρο

Για να μην... αδικούμε την "Αυγή", όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο χτεσινό φύλλο, επίσης, υπάρχει και άρθρο του Δ. Παπαδημούλη. Θέμα του είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και ο απαιτούμενος - κατά τον αρθρογράφο - προοδευτικός αναπροσανατολισμός της δεξιόστροφης κυβερνητικής πολιτικής, μαζί με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Γράφει, λοιπόν, ο Δ. Παπαδημούλης: "Ο Συνασπισμός αγωνίζεται από την ίδρυσή του και προωθεί με συνέπεια λόγων και έργων, πράγμα που δε συμβαίνει για ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ιδέα των προοδευτικών κυβερνήσεων συνεργασίας και στην Ελλάδα. Για να αλλάξει πορεία αυτός ο τόπος και να ακολουθηθεί μια πολιτική πιο δίκαιη κοινωνικά, πιο ανοιχτή στην κοινωνία, πιο δημοκρατική".

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως, ακόμη κι αν γίνουν πράξη τα όσα λέει ο ΣΥΝ, για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δε θ' αλλάξει πορεία αυτός ο τόπος. Το εγγυάται αυτό η ίδια η πολιτική του ΣΥΝ, η οποία κινείται στην ίδια λεωφόρο με αυτή της κυβέρνησης, έστω και σε διαφορετική λωρίδα.

Ο "εκσυγχρονιστικός" παραλογισμός

Το 'χουμε ξαναγράψει. Οι... εκσυγχρονιστές κυβερνώντες δεν έχουν ιερό και όσιο. Είναι ικανοί, ακόμη και το άσπρο - μαύρο να κάνουν, προκειμένου να προωθήσουν τα διάφορα αντιλαϊκά τους μέτρα.

Τα ξαναθυμηθήκαμε όλ' αυτά, ακούγοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χτες το πρωί, τον υφυπουργό Παιδείας, να υποστηρίζει το αντιεκπαιδευτικό μέτρο της σύμπτυξης των τμημάτων στα σχολεία. Σώνει και καλά - παρά και ενάντια στη στοιχειώδη λογική, ακόμη και την απλή εμπειρία του κάθε γονιού αυτής της χώρας - να πείσει τον συνομιλητή του, ότι όταν είναι περισσότεροι οι μαθητές σε μια αίθουσα, τότε είναι καλύτερα και περισσότερα τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και τι δεν είπε... Ακόμη και το παράδειγμα της Κορέας χρησιμοποίησε, την οποία επισκέφθηκε, μάλιστα, για να δει από κοντά τα σχετικά... επιτεύγματα.

Σημειώστε, πάντως, ότι σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ανθόπουλος, τα τμήματα στις σχολικές μονάδες της Κορέας είναι των 40 παιδιών. Το γεγονός αυτό, μαζί με τον θαυμασμό με τον οποίο μίλαγε γι' αυτά, είναι πιθανόν ενδεικτικό των σχεδίων και στόχων της κυβερνητικής... εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ξεκινούν από σήμερα να συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο του κόμματος. Με άλλα λόγια, αρχίζει το ματς...

Πειραματόζωα

- Αμάν, γυναίκα,

το παιδί

επάνω στο κεφάλι

δύο... κεραίες μακριές

σαν έντομο

έχει βγάλει

κι εκεί

προς τα οπίσθια

- Θεός να το φυλάξει -

μία... ουρά

σαν πρόβατο

του έχει ξεπετάξει!

- Α, μη φοβάσαι,

άνδρα μου,

τίποτα δε συμβαίνει,

όλα αυτά οφείλονται

στις "αλλαγές"

του Αρσένη,

είναι απ' τα πειράματα

στων μαθητών

την πλάτη,

και μην τρομάξεις

αν το δεις

νά 'χει και ένα μάτι!

Ο οίστρος

"Πρόταση Λαλιώτη για κυβέρνηση συνεργασίας - Χαιρετίζει ο Πιτσιόρλας, καυστικός ο Λαφαζάνης". Ο τίτλος είναι από ρεπορτάζ της χτεσινής "Αυγής".

Οπως καταλάβατε, συνεχίζεται η προσπάθεια ερμηνείας, εκλαϊκευσης και εφαρμογής της πρόσφατης - ομόφωνης μάλιστα - απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σχετικά με την "προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ