ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καύση νεκρών" με ... όρους!

Τροπολογία, που επιτρέπει την καύση νεκρών, αποκλείοντας, όμως, τους ορθόδοξους και θέτοντας περιορισμούς για τους υπόλοιπους, κατέθεσαν χτες στη Βουλή βουλευτές όλων των - πλην ΚΚΕ - κομμάτων

Πρόταση με τη μορφή τροπολογίας για την αποτέφρωση νεκρών "που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία", κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Στην πρόταση, αναφέρεται ότι επειδή "πολλά θρησκευτικά δόγματα και Εκκλησίες επιτρέπουν την καύση των νεκρών, αλλά, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων κάποιος που δηλώνει εν ζωή χωρίς όρους και επιφυλάξεις ότι θέλει τη μετά θάνατο αποτέφρωσή του, να μπορεί η επιθυμία του να εκπληρώνεται".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν υπέγραψαν την τροπολογία, επειδή διαφωνούν με τον περιορισμό της διάταξης σε όσους "δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία" και για την υποχρέωση που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει "υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του δηλούντος ότι είναι άθεος". Οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι σαφές ότι θίγουν το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία και φαλκιδεύουν επίσης το δικαίωμα του καθένα να ορίζει τον εαυτό του χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς.

ΚΚΕ: Δικαίωμα για όλους

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές άλλων κομμάτων για την καύση ή ταφή των νεκρών, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης υπογράμμισε σχετικά:

"Το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος στην καύση των νεκρών. Πρέπει ο καθένας, ανεξάρτητα αν είναι άθεος ή θρησκευόμενος, να έχει το δικαίωμα επιλογής της καύσης ή της ταφής.

Η τροπολογία, όμως, που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογραμμένη από βουλευτές άλλων κομμάτων, δεν κινείται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Στερεί το δικαίωμα αυτό από όσους βαφτίστηκαν ορθόδοξοι χριστιανοί. Για τους υπόλοιπους, ζητάει είτε βεβαίωση του θρησκευτικού λειτουργού της θρησκείας που ανήκουν, είτε υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άθεοι.

Προφανώς, μ' αυτήν την τροπολογία, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στερείται του δικαιώματος επιλογής της καύσης και για τους υπόλοιπους μπαίνουν αυστηρά περιοριστικές προϋποθέσεις. Δε μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η λογική, γιατί έρχεται σε αντίθεση με ένα αποκλειστικά ατομικό δικαίωμα, που δεν μπορεί να περιορίζεται με κανένα τρόπο και για καμιά αιτία.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει δική της τροπολογία".

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
"Κεντροαριστεράς" συνεργασίας αναζητήσεις

Συνέχεια στον "ιδιότυπο" διάλογο περί κεντροαριστερής συνεργασίας, έδωσαν χτες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με συνεντεύξεις του Ν. Κωνσταντόπουλου και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη σε απογευματινή εφημερίδα.

Αναζητώντας, λοιπόν, το δρόμο για την κεντροαριστερή συνεργασία, ο Γ. Πασχαλίδης,αφού προβάλει τα περί κεντροαριστερών κυβερνήσεων στις χώρες της ΕΕ, προσδιορίζει το περιεχόμενο του "κεντροαριστερού πόλου" ως "σύστημα σκέψης, που αποδέχεται τη συμβατότητα της Δημοκρατίας και αγοράς, ανάπτυξης και περιβάλλοντος, κομμάτων και κοινωνίας πολιτών". Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει για την ανάγκη της "κεντροαριστερής" συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο Γ. Πασχαλίδης επικαλείται ότι "υπάρχει ένα νέο στοιχείο: 2,5 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι σπρώχνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ και άλλους πολλούς να τρέξουν να αγοράσουν μέλλον στο νέο κεντροαριστερό πόλο που γεννιέται" (στην Ελλάδα)! Προσδιορίζοντας ειδικότερα τη συζήτηση για την "κεντροαριστερά", ο Γ. Πασχαλίδης τονίζει ότι αυτή "αφορά τη διαμόρφωση, σε ένα ανώτερο στάδιο, κυβερνητικών θέσεων, που να απαντούν στα αιτήματα απαιτητικών πολιτών...".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος τονίζει ότι "το κλειδί" των εξελίξεων το κρατά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και καλεί "να ψηφίσει την απλή αναλογική για να απελευθερωθεί ο κοινωνικός και πολιτικός δυναμισμός της χώρας", όπως υποστηρίζει. "Εάν αφήσει τον εκλογικό νόμο ως έχει, προσθέτει, τότε ανοίγει το δρόμο στη ΝΔ. Εάν τον αλλάξει, θα πρέπει να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αλλάζει το σκηνικό και το μοντέλο του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Η επιλογή είναι δική του. Δική του και η ευθύνη", ρίχνει το γάντι...

Με δηλώσεις του, σχετικά με την κεντροαριστερή συνεργασία, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,ζήτησε "να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία στο εσωτερικό των κομμάτων. Από τη στιγμή που θα υπάρχουν αυτές οι συμφωνίες, τότε σε χαμηλούς τόνους μπορούν να ξεκινήσουν οι διεργασίες", ανέφερε και προσδιόρισε τις όποιες εξελίξεις μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει συνολική απόφαση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για το σχηματισμό συμμαχιών...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Προσκύνημα" στον Χριστόδουλο

Σε "προσκύνημα" στον Χριστόδουλο και το ρόλο που διεκδικεί να παίξει στην πολιτική ζωή, μετατράπηκε η χτεσινή επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο γραφείο του αρχιεπισκόπου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όχι μόνο πρόσφερε πλήρη κάλυψη στις θεατρινίστικες δηλώσεις και ενέργειες του Χριστόδουλου, αλλά και επιτέθηκε ενάντια σε όσους τον αμφισβητούν και αντιπαρατίθενται σ' αυτές. Με χαρά, είπε ο Κ. Καραμανλής, παρακολουθούμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του προκαθημένου της Εκκλησίας μας για την επαναπροσέγγιση των νέων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και για την ευαισθησία που επιδεικνύει σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα". Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι "με ξενίζει η στάση ορισμένων, που δείχνουν να ενοχλούνται όταν ο μακαριότατος ομιλεί και τοποθετείται".

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Εκκλησία στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είπε ότι ο ελληνικός λαός και η Εκκλησία συμπαραστέκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για το ίδιο θέμα, ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης "κινητοποίησης του οικουμενικού ελληνισμού" για τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επέκρινε την Τουρκία, η οποία με τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύει το δικό της δρόμο προς την Ευρώπη.

Δε "βλέπει" εκλογές, λέει ο Κ. Σημίτης

Σε προσπάθεια απόκρουσης των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, για δεύτερη συνεχή μέρα, προσέφυγε χτες ο Κ. Σημίτης, από την Πολωνία όπου βρίσκεται, λέγοντας ότι δε "βλέπει" τέτοιο ενδεχόμενο. Ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τρεις σταθμοί για το μέλλον, όσον αφορά το κόμμα του: Το συνέδριο, οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές, το 2000. "Αυτή είναι η γραμμή μας και η πεποίθησή μας", είπε ο πρωθυπουργός. Ερμηνεύοντας, δε, τις εργασίες της ΚΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της, είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μια πορεία ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής.

Στο συνέδριο, είπε, θα αναζητηθούν λύσεις των προβλημάτων και θα χαραχτούν οι κατευθύνσεις για το πρόγραμμα των επόμενων ετών. Σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται, ανέφερε, είναι φυσικό να υπάρχουν τριβές και στο ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά, όπως ισχυρίστηκε, αυτό δεν πρέπει να ενοχλεί, δεν οδηγεί σε αδιέξοδα, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα υπερβαίνει...

ΤΡΙΚΑΛΑ
"Φαγωμάρα" στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Η ήττα φέρνει "φαγωμάρα". Αν και πέρασαν πάνω από 20 μέρες από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζονται, με αμείωτους ρυθμούς, οι "τσακωμοί" στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, για το ποιος φταίει, που το ΠΑΣΟΚ έχασε βασικούς περιφερειακούς δήμους (όπως της Καλαμπάκας κ.ά.) και απέτυχαν πολλοί "χρισματούχοι" υποψήφιοι. Οι αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στα τοπικά ΜΜΕ αφορούν, κυρίως, αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τοπικούς βουλευτές και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ. Οι "κομματικοί" κατηγορούν τους βουλευτές ότι αναμείχθηκαν στην απονομή του "χρίσματος" σε υποψηφίους και δε δούλεψαν όσο χρειαζόταν για να κερδίσουν οι συνδυασμοί που οι ίδιοι δεν ενέκριναν. Οι βουλευτές αντιστρέφουν τις κατηγορίες, αποδίδοντας στη ΝΕ την αποτυχία των "χρισματούχων". Ενας από τους βουλευτές, ο Θ. Μάτης,ζητάει δημοσίως από τα μέλη της ΝΕ να βρουν το θάρρος να παραιτηθούν, χαρακτηρίζοντάς τους "εξαρτημένους" και "φιλόδοξους". Αυτά, για να γνωριζόμαστε...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Κάλυψη" για το άσυλο

Στη βολιδοσκόπηση και εξασφάλιση της συναίνεσης των πρυτανικών αρχών, σχετικά με την αντιδημοκρατική πρότασή του για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αποσκοπούσε η χτεσινοβραδινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τους πρυτάνεις του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων Αθηνών, Οικονομικού και Παντείου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, επιβεβαίωσε ότι με τους τέσσερις πρυτάνεις αντάλλαξε απόψεις γύρω από την πρότασή του, επικαλούμενος την ανάγκη, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, "ώστε να εξασφαλιστεί η τάξη και η ηρεμία για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου". Στην κατεύθυνση αυτή, επέμεινε στην ανάγκη "επαναπροσδιορισμού" του πανεπιστημιακού ασύλου με νομοθετική πρωτοβουλία και ζήτησε από την κυβέρνηση να κινηθεί σ' αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς όμως να επαναλάβει την προχτεσινή θέση ότι η ΝΔ θα καταθέσει στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής δεν παρουσίασε καμία τέτοια πρόταση ούτε στους πρυτάνεις, οι οποίοι αρκέστηκαν να του επισημάνουν ότι πρόκειται για "άκαιρη" συζήτηση, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στα ΑΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ