Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Καύση νεκρών" με ... όρους!

Τροπολογία, που επιτρέπει την καύση νεκρών, αποκλείοντας, όμως, τους ορθόδοξους και θέτοντας περιορισμούς για τους υπόλοιπους, κατέθεσαν χτες στη Βουλή βουλευτές όλων των - πλην ΚΚΕ - κομμάτων

Πρόταση με τη μορφή τροπολογίας για την αποτέφρωση νεκρών "που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία", κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Στην πρόταση, αναφέρεται ότι επειδή "πολλά θρησκευτικά δόγματα και Εκκλησίες επιτρέπουν την καύση των νεκρών, αλλά, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων κάποιος που δηλώνει εν ζωή χωρίς όρους και επιφυλάξεις ότι θέλει τη μετά θάνατο αποτέφρωσή του, να μπορεί η επιθυμία του να εκπληρώνεται".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν υπέγραψαν την τροπολογία, επειδή διαφωνούν με τον περιορισμό της διάταξης σε όσους "δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία" και για την υποχρέωση που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει "υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του δηλούντος ότι είναι άθεος". Οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι σαφές ότι θίγουν το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία και φαλκιδεύουν επίσης το δικαίωμα του καθένα να ορίζει τον εαυτό του χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς.

ΚΚΕ: Δικαίωμα για όλους

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές άλλων κομμάτων για την καύση ή ταφή των νεκρών, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης υπογράμμισε σχετικά:

"Το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος στην καύση των νεκρών. Πρέπει ο καθένας, ανεξάρτητα αν είναι άθεος ή θρησκευόμενος, να έχει το δικαίωμα επιλογής της καύσης ή της ταφής.

Η τροπολογία, όμως, που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογραμμένη από βουλευτές άλλων κομμάτων, δεν κινείται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Στερεί το δικαίωμα αυτό από όσους βαφτίστηκαν ορθόδοξοι χριστιανοί. Για τους υπόλοιπους, ζητάει είτε βεβαίωση του θρησκευτικού λειτουργού της θρησκείας που ανήκουν, είτε υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άθεοι.

Προφανώς, μ' αυτήν την τροπολογία, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στερείται του δικαιώματος επιλογής της καύσης και για τους υπόλοιπους μπαίνουν αυστηρά περιοριστικές προϋποθέσεις. Δε μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η λογική, γιατί έρχεται σε αντίθεση με ένα αποκλειστικά ατομικό δικαίωμα, που δεν μπορεί να περιορίζεται με κανένα τρόπο και για καμιά αιτία.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει δική της τροπολογία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ