Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί "κυβερνήσεων συνεργασίας"

Οσο πιο ευδιάκριτη γίνεται η πραγματική διαχωριστική γραμμή που διαπερνά την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, τόσο περισσότερο ενοχλείται η ολιγαρχία. Τόσο μεγαλύτεροι κίνδυνοι προκύπτουν για τα σχέδιά της. Και ο μέγας "κίνδυνος" είναι ο λαός, παρά τα ψέματα, την παραπλάνηση και την παραπληροφόρηση, να δει την αλήθεια και να γυρίσει την πλάτη του στην ΟΝΕ και στους πειθήνιους "εραστές" της. Ο μέγας... κίνδυνος είναι να στρατευτεί πολιτικά με τους κομμουνιστές.

Απέναντι σ' αυτό της το πρόβλημα, η πλουτοκρατία επανέρχεται σε μια δοκιμασμένη από το παρελθόν μέθοδο: Στην προσπάθεια για απόκρυψη των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών, από τις κάλπικες, τις τεχνητές. Πρόκειται για διαχωριστικές, τάχα, γραμμές, μεταξύ, όμως, ομοϊδεατών και ομονοούντων, που επιδιώκουν να τις εμφανίσουν σαν τις "βασικές διαφορές" και "διλήμματα", επί των οποίων, μάλιστα, πρέπει να προβληματιστεί (σ.σ.: βλέπε "εγκλωβιστεί") ο λαός. Εξ ου και η συζήτηση περί "κεντροαριστερών" και "κεντροδεξιών", η φιλολογία, τα παρασκήνια και τα σενάρια περί "κυβερνήσεων συνεργασίας".

Ηταν φυσικά αναμενόμενο, μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών, που έθεσαν σε αμφισβήτηση την "παντοδυναμία" του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, τα σενάρια περί "κυβερνήσεων συνεργασίας" να φουντώσουν. Ηταν, επίσης, αναμενόμενο, κάποιοι να αποκαλυφθούν σαν κλασικά "δεκανίκια" του ΠΑΣΟΚ και της αντιλαϊκής πολιτικής του, ενώ, ταυτόχρονα, οι συνηθισμένοι να παίζουν αυτό το ρόλο από την κυβέρνηση, άρχισαν ξανά τις προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία του κόμματός τους με ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

Ετσι την ώρα που η διαχωριστική γραμμή "ΝΑΙ ή ΟΧΙ" με την ΟΝΕ, γίνεται το νήμα που διαπερνά τα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας, τα επιτελεία της άρχουσας τάξης επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, να μετατοπίσουν το ζήτημα στο ερώτημα "κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά" και στο συναφές, που δεν είναι άλλο από το "κυβερνήσεις συνεργασίας ή όχι". Βέβαια, οι συμμετέχοντες σε αυτό το παιχνίδι, βρίσκονται όλοι στην ίδια όχθη. Στην όχθη των θιασωτών του "μονόδρομου" της ΟΝΕ. Θέλουν, είτε την αυτοδυναμία είτε τη συνεργασία, θέλουν είτε την "κεντροαριστερά είτε την κεντροδεξιά", για ένα και μοναδικό λόγο: Για να φτάσουν στο στόχο τους. Και ο στόχος τους είναι να δέσουν τη χώρα πισθάγκωνα στην ΟΝΕ.

Τούτο, το τελευταίο, είναι και το σημαντικό για το λαό μας που έχει τέτοια εμπειρία από το δικομματισμό ώστε να μπορεί να διακρίνει και την αναπαλαίωση και την "ανανέωση" του δικομματισμού, που επιχειρείται μέσα από τα "κεντρο - αριστερο - δεξιόστροφα" σχέδια της ολιγαρχίας. Θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι όλη αυτή η κουβέντα περί "κυβερνήσεως συνεργασίας", θα συνεχιστεί με ένταση. Την έχουν ανάγκη όσοι θέλουν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα. Την έχουν ανάγκη, όσοι θέλουν να μετατοπίσουν τις διαχωριστικές γραμμές από εκεί που πραγματικά βρίσκονται, εκεί που τους βολεύει. Θέλουν να μετατοπίσουν τη διαχωριστική γραμμή... εντός του "μονόδρομου". Μόνο που η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται μεταξύ εκείνων που είναι μέσα στο "μονόδρομο" και σε εκείνους που βρίσκονται έξω και τον αντιπαλεύουν. Εκεί, έξω από το"μονόδρομο", έξω από την επιρροή των συνεργατών του "μονόδρομου" και της ΟΝΕ, έξω από τους ΟΝΝΕδίτες κυβερνώντες και συγκυβερνώντες, βρίσκονται τα συμφέροντα του λαού. Του λαού που έχει κάθε λόγο να καταδικάσει όλους τους"κεντροαριστερούς" ή "κεντροδεξιούς" συνεργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ