ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΚ
Ενας Κώδικας δε λύνει το πρόβλημα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Ακόμα και ο καλύτερος δυνατός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν μπορεί να λύσει το σοβαρότατο πρόβλημα των αυτοκινητικών ατυχημάτων, αφού είναι θέμα συνολικότερων πολιτικών επιλογών. Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου αναθεώρησης του ΚΟΚ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, "κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 22.000 ατυχήματα με 2.000 νεκρούς, όσοι δηλαδή οι κάτοικοι ενός κεφαλοχωριού και 32.000 τραυματίες, από τους οποίους 4.000 βαριά". Ο Σταύρος Παναγιώτου τόνισε ότι από τέσσερις παράγοντες εξαρτάται το θέμα της οδικής ασφάλειας: Τη χρήση (οδηγούς, πεζούς, επιβάτες), την κατάσταση των οχημάτων, την οδική υποδομή και τον έλεγχο. Σημείωσε ότι "η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ σε δρόμους που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Στην Ελλάδα του 2000 δεν υπάρχει αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Θεσσαλονίκης", ενώ "άγνωστο είναι επίσης πότε θα τελειώσει η Εγνατία". Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ειδικής προστασίας των μαθητών των σχολείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η οδική τους ασφάλεια.

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των οδικών ατυχημάτων έκαναν όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο, αναφέροντας σειρά στατιστικών στοιχείων.

Ελλείψεις δασκάλων στη Μαγνησία

Συζήτηση Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον Νομό Μαγνησίας, κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής στη συζήτηση Ερώτησης που κατέθεσε. Οπως χαρακτηριστικά είπε "τα μισά χωριά του νομού μας έχουν ελλείψεις σε δασκάλους. Ιδιαίτερα των βορείων Σποράδων. Τα μαθήματα δε γίνονται κανονικά αλλά με πρόγραμμα ημέρας λόγω ελλείψεων" σχολιάζοντας πως "η εικόνα του παράδεισου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση έχει παραμορφωθεί από την πραγματικότητα" και κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι "διώχνετε τα παιδιά και τον κόσμο για να οδηγηθούν στην ιδιωτική παιδεία για τη συμπλήρωση των μαθημάτων τους".

Απαντώντας, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, ανέφερε ότι στον Νομό Μαγνησίας "έγιναν 82 αποσπάσεις δασκάλων" και "υπηρετούν 1.024 δάσκαλοι για 12.207 μαθητές" άρα "δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα" αν και "λειτουργικά κενά μπορούν να προκύπτουν καθ' όλο το έτος".

Σήμερα ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Σήμερα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, για να ορίσει τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, καθώς στις 15 Φλεβάρη 1999 λήγει η θητεία του σημερινού αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιπτεράρχου Αθ. Τζογάνη και απαιτείται ο ορισμός του νέου αρχηγού τρεις μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Αθ. Τζογάνης συμπληρώνει τρία χρόνια στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ και δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, άλλη παράταση. Σύμφωνα με την άτυπη επετηρίδα που ισχύει είναι σειρά του Στρατού Ξηράς και έτσι επικρατέστερος για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θεωρείται ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης,ο οποίος εξάλλου εξαντλεί και αυτός το όριο των τριών χρόνων στη θέση του Α/ΓΕΣ.

Οι νέοι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να οριστούν μέχρι τα μέσα του Γενάρη του 1999, καθώς για αυτούς απαιτείται ο ορισμός του ένα μήνα πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή στρατιωτική ηγεσία, σχεδόν στο σύνολό της, είναι αυτή που ορίστηκε στις αρχές του 1996 μετά την κρίση στα Ιμια. Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ επικρατέστεροι είναι ο σημερινός διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Κ. Παναγιωτάκης και ο σημερινός Γενικός Επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Δ. Αρβανίτης.

Αλλαγή θα υπάρχει και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αφού ο σημερινός αρχηγός αντιπτέραρχος Γ. Αντωνετσής συμπληρώνει το όριο των τριών χρόνων στη θέση αυτή. Επικρατέστερος για τη θέση του Α/ΓΕΑ θεωρείται ο σημερινός αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Δ. Λιτζεράκος.Στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν αναμένεται αλλαγή, αφού ο σημερινός αρχηγός δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τον πρώτο χρόνο στη θέση αυτή.

Στην Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Θόδωρο Κυριακίδη,για να συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη "Κούβα 1898 - 1998 - Ανεξαρτησία και Κυριαρχία", που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 11 - 13 Νοέμβρη 1998.

Τη Διάσκεψη διοργανώνει η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενάντια στον αποκλεισμό, σε συνεργασία με άλλους φορείς και σκοπό έχει να συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος των συνομιλιών για την Κούβα και να προωθήσει το διάλογο για την άρση του εμπάργκο, αντί της ακολουθούμενης σήμερα επιθετικής πολιτικής από μέρους των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στο δυνάμωμα εκείνων των ευρωπαϊκών θέσεων, που διαφέρουν από την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με την Κούβα, και στην κατανόηση της θέσης ότι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κούβας συμπίπτει με το συμφέρον της Ευρώπης, για ανάπτυξη αυτόνομης πολιτικής σε σχέση με την Κούβα.

Η ανάπτυξη αυτόνομης ευρωπαϊκής πολιτικής επιβάλλεται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Νόμο Helms - Burton και την Πολυμερή Συμφωνία Επενδύσεων, που μοναδικό σκοπό έχουν τον πιο ασφυκτικό αποκλεισμό της Κούβας, την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και τη διασφάλιση της παντοδυναμίας και κυριαρχίας των ΗΠΑ στο χώρο της αμερικανικής ηπείρου και όχι μόνο.

Στη μνήμη Λιλίκας Παπακηρύκου - Γεωργίου

Στη μνήμη της αγαπημένης μας και αλησμόνητης Λιλίκας Παπακηρύκου - Γεωργίου,συντρόφισσας - συζύγου, μητέρας και γιαγιάς, προσφέρουμε στην καθημερινά απαραίτητη εφημερίδα της, για πάνω από 60 ολόκληρα χρόνια, στο "Ριζοσπάστη", 200.000 δραχμές και στο Πολυιατρείο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας το ποσόν των 50.000 δραχμών.

Οικογένεια Βάσου Γεωργίου

Στο Δημόσιο Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας

Ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στο Δημόσιο Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, αύριο Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί.

"902" TV
Εκπομπές για την παιδεία και το αυτοκίνητο

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα Τετάρτη 11 του Νοέμβρη τις εκπομπές:

"Οδηγός και Αυτοκίνητο" στις 19.00. Ο Μιχάλης Κοσκινάς και ο Μιχάλης Κατσίμπαρος, μας ξεναγούν στα νέα μοντέλα FIAT 500, FRONTERA OPEL, RENO καθώς και στο ράλι Μόντε Κάρλο - Ηλεκτρικά", και

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 21.30. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με εκπροσώπους του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, καθώς και εκπροσώπους από τις Ομοσπονδίες Γονέων και Εκπαιδευτικών, με θέμα: "Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας".

ΝΑΤΟικός στρατηγός στη Λάρισα

Το στρατόπεδο "Μπουγά" στον Τύρναβο, όπου εγκαθίσταται προσωρινά το χερσαίο στρατηγείο της Νότιας - Κεντρικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (LSC), επισκέφτηκε χτες ο στρατηγός Κλάους Νάουμαν,πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ο Γερμανός στρατηγός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχοΑθ. Τζογάνη και τον αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο Δ. Λιτζεράκο,επιθεώρησε τους χώρους και συζήτησε με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγοΚ. Παναγιωτάκη και τον επιτελάρχη, του υπό ενεργοποίηση Στρατηγείου, υποστράτηγο Εμ. Ματζάκη για θέματα που αφορούν την ενεργοποίηση του στρατηγείου. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Κλ. Νάουμαν εξέφρασε τη χαρά του για την ενεργοποίηση του στρατηγείου - η πλήρης λειτουργία του αναμένεται από το ερχόμενο καλοκαίρι - για να καλυφθεί, όπως είπε, "το κενό που υπάρχει στη διοίκηση του ΝΑΤΟ". Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός χτες είχε στο υπουργείο Αμυνας συνάντηση και με τον υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ν. Μπερνς.

Επίσης στη Λάρισα θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη ο αρχηγός στόλου, αντιναύαρχος Ν. Κατσαρός,όπου θα έχει διαδοχικές επαφές με τους επιτελείς της 1ης Στρατιάς και τον αρχηγό του ΑΤΑ για θέματα κοινού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ