ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ναι μεν, αλλά...

Στηρίζει τις πρωτοβουλίες του σωματείου της "Χαλυβουργικής", αλλά απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ για δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, η ΕΕ της ΓΣΕΕ

Η στήριξη των πρωτοβουλιών του Σωματείου Εργαζομένων "Χαλυβουργικής",για την υπεράσπιση του οχτάωρου και συνολικά των εργασιακών κατακτήσεων που βάλλονται με ιδιαίτερη μανία μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου και για να μην κλείσει η επιχείρηση, αποφασίστηκε χθες, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ,η οποία συνεδρίασε από κοινού με τις διοικήσεις του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας,στα γραφεία του ΕΚ, αφού προηγουμένως περιόδευσε στο εργοστάσιο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής απέρριψε τη θέση της ΕΣΑΚ για τη χάραξη κλαδικής πολιτικής στη βιομηχανία μετάλλου.

Ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,πρότεινε να υιοθετηθεί από τη ΓΣΕΕ η θέση για δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, με κορμό τη ΛΑΡΚΟ και δίπλα της την ΕΛΣΙ, τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και άλλες επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε από τη θέση ότι πρέπει να στηριχτούν από τη ΓΣΕΕ και από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε δυο κατευθύνσεις: Σε τοπικό επίπεδο στο Θριάσιο πεδίο,για τη "Χαλυβουργική" και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες καταστρατηγούνται οι εργασιακές σχέσεις. Σε επίπεδο "ομοειδών" επιχειρήσεων στον κλάδο του μετάλλου,για την ανάπτυξή του και την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση αυτή η λύση, στα πλαίσια κρατικοποιήσεων.

Από τον Γ. Μαυρίκο έγινε σαφές ότι η πρόταση για τον ενιαίο φορέα στοιχειοθετεί ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος παίρνει υπόψη του τα λαϊκά συμφέροντα και το συμφέρον της οικονομίας της χώρας, ερχόμενος σε σύγκρουση με την "ανάπτυξη" που χαράζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με την ΟΝΕ. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να αναδειχτούν οι υπεύθυνοι της σημερινής άσχημης κατάστασης στον κλάδο, δηλαδή η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η εργοδοσία.

Η ΕΕ της ΓΣΕΕ συμφώνησε να γίνουν επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για να συνεχιστεί η λειτουργία της "Χαλυβουργικής" και να ανοίξει "διάλογος" για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, γενικά και αόριστα. Αυτό που δε δέχτηκαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, ήταν η πρόταση για τον ενιαίο φορέα, την οποία θεώρησαν από ανεφάρμοστη έως αβάσιμη. Οι τοποθετήσεις των τριών αυτών παρατάξεων είχαν σαν βάση το "δεδομένο" της ελευθερίας των αγορών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου της "Χαλυβουργικής" Δ. Κουμπούρης,αναφέρθηκε στην επιλογή συρρίκνωσης της επιχείρησης από τους ιδιοκτήτες της και στις συνεχείς πιέσεις για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τόνισε ότι τελευταίο κρούσμα ήταν η απαίτηση για αλλαγή έναρξης της νυχτερινής βάρδιας, η οποία αποτελεί "δείγμα γραφής" μια και δεν κερδίζει ουσιαστικά από αυτό η επιχείρηση.

Πρότεινε επίσης, την αγωνιστική συσπείρωση σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο, για την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της "Χαλυβουργικής". Αναφέρθηκε επίσης στην ομόφωνη θέση του σωματείου για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις εισαγωγές σιδήρου και τη διαφορετική αντιμετώπιση των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών, όπως η "Χαλυβουργική". Τέλος, υποστήριξε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.

Αναδιπλώνεται η ΑΝΕΚ

Η αποφασιστική αντίδραση των ναυτεργατών απέτρεψε, προσωρινά, την πραγματοποίηση 100 απολύσεων από τέσσερα πλοία της ΑΝΕΚ

Η άμεση αντίδραση των ναυτεργατών, και ειδικά των πληρωμάτων των μηχανοστασίων, απέτρεψε, προσωρινά, την υλοποίηση της απόφασης της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΑΝΕΚ να απολύσει περίπου 100 ναυτεργάτες από τέσσερα πλοία της. Η απόφαση, που γνωστοποιήθηκε προχτές το πρωί στα πληρώματα των πλοίων, θα συζητηθεί τελικά στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας. Πάντως, από τα πληρώματα των τεσσάρων πλοίων έχει γίνει σαφές ότι οι απολύσεις "δε θα περάσουν" και, επιπλέον, περνούν στην αντεπίθεση, ξεκινώντας αγώνα για την καταβολή δεδουλευμένων τους. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά τα πλοία "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ","ΛΙΣΣΟΣ","ΚΡΗΤΗ 1" και "ΚΡΗΤΗ 2".

Με χτεσινή κοινή τους ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" επισημαίνουν, ότι η απαράδεκτη απόφαση της ΑΝΕΚ για απολύσεις, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά αυθαιρεσίες σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων και της νομοθεσίας, που εκδηλώνονται με την κάλυψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,"αδιαφορώντας - όπως αναφέρεται - για τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα ασφαλείας των πλοίων και των επιβαινόντων".

Τα δύο σωματεία επισημαίνουν: "Ρητά και κατηγορηματικά τα μέλη του πληρώματος του μηχανοστασίου δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με ασφάλεια εάν απολυθεί έστω και ένα μέλος του μηχανοστασίου". Επιπλέον, επισημαίνεται, ότι τα πληρώματα του μηχανοστασίου είναι αποφασισμένα να διεκδικήσουν να καταβάλλονται σωστά οι υπερωρίες τους και όχι ένα μικρό μέρος αυτών, καθώς και τα δεδουλευμένα από έξτρα εργασίες.

"Οι ιθύνοντες που εισηγούνται τη μείωση του πληρώματος στο χώρο του μηχανοστασίου, προφανώς, εξάγουν συμπεράσματα από τα γραφεία τους και όχι από τις πραγματικές συνθήκες στο χώρο του μηχανοστασίου", υπογραμμίζουν τα δύο σωματεία και καταλήγουν προειδοποιώντας ότι είναι αποφασισμένα να αγωνιστούν για να μη γίνουν απολύσεις, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να ικανοποιηθούν τα χρόνια και ώριμα αιτήματά τους.

Φταίει η "κακιά ώρα"..!

Η ...επιστημονική προσέγγιση του θέματος των ναυτικών ατυχημάτων σε συνέδριο, που οργανώνει το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Ενα καλό εργαλείο στα χέρια των εφοπλιστών και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει αποδειχτεί το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς,το οποίο δε χάνει ευκαιρία να διοργανώνει συνέδρια, για να αποδειχθεί... επιστημονικά ότι για τα ναυτικά ατυχήματα ευθύνεται, κυρίως, ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή ο καπετάνιος και το πλήρωμα, οι κακές καιρικές συνθήκες και η κακιά ώρα! Αυτά αναφέρθηκαν και χτες κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασφάλειας Θαλάσσιων Μεταφορών, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, υπό την αιγίδα του ΥΕΝ,του ΝΑΤ,του Ναυτικού Επιμελητηρίου,της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ενώ η συμμετοχή της ΠΝΟ αποτελεί απλώς "κερασάκι στην τούρτα", αφού δεν έχει δοθεί ούτε δικαίωμα ομιλίας σε συνδικαλιστή!

Το "στίγμα" του συνεδρίου έδωσε ο πρώτος ομιλητής Ι. Πανόπουλος τεχνικός σύμβουλος της ΕΕΕ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία του Ινστιτούτου του Λονδίνου, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 1992 - 1996 σημειώθηκαν 620 ολικές απώλειες πλοίων, ενώ μόνο το 1996, σύμφωνα με στοιχεία του Αγγλικού Νηογνώμονα, καταγράφτηκαν 179 ολικές απώλειες πλοίων. Ο αριθμός θυμάτων δεν αναφέρθηκε!

Κατά τον ομιλητή, "οι περισσότερες, αν όχι όλες, συγκρούσεις ή προσαράξεις προκαλούνται από σφάλματα στη ναυσιπλοϊα, ενώ οι πυρκαγιές και εκρήξεις είναι αποτέλεσμα λαθών. Οι βυθίσεις και απώλειες μπορούν να θεωρηθούν εκτός ανθρώπινου ελέγχου. Πολλές όμως θα είχαν αποφευχθεί αν λαμβάνονταν υπόψη μετεωρολογικά δελτία και δεν επιχειρείτο πλους σε περιοχές με δυσμενείς καιρικές συνθήκες"!

Ο Χ. Ψαραύτης,γενικός διευθυντής του ΟΛΠ και καθηγητής του Πολυτεχνείου, ισχυρίστηκε ότι τα ναυτικά ατυχήματα οφείλονται κυρίως "σ' έναν ατυχή συνδυασμό καταστάσεων..."!

Είναι χαρακτηριστικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ότι δεν αναφέρθηκαν στοιχεία για την κατάσταση του εμπορικού στόλου, δεν έγινε καν λόγος για την ηλικία και την κατάσταση των πλοίων που ναυάγησαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δεν έγινε καν κουβέντα για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ!

Ελασματουργείο, θερμή έλαση "Χαλυβουργικής"
Σύσκεψη για τη ΒΙΟΜΑΓΝ

Σύσκεψη για τα προβλήματα των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), το μέλλον της εταιρίας και την ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνει την Κυριακή 15 του μήνα, στις 11πμ, στο κλειστό γυμναστήριο Μαντουδίου, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΜΕΤΒΕ.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οι βουλευτές του νομού, ο τωρινός νομάρχης και ο νεοεκλεγμένος νομάρχης Εύβοιας.

Αρχαιρεσίες ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη, οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά,που πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 8πμ έως τις 6μμ.Η ΕΣΑΚ στηρίζει το συνδυασμό "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαχητικό "παρών"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με το δυναμικό τους "παρών" στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί στο ΕΚΘ,οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση, που οργανώνει για τη μέρα αυτή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Χτες σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε να υπάρξει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων της πόλης, σχετικά με τους στόχους της κινητοποίησης. Οπως τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑΓ. Ραφαηλίδης,η παρουσία των απόμαχων της δουλιάς στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα είναι δυναμική και η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, δε θα αποχωρήσει από αυτό, αν δεν υπάρξει προηγούμενα συγκεκριμένη δέσμευση του υπουργού για θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων των συνταξιούχων. Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων στις τοποθετήσεις τους κατήγγειλαν την "ακαμψία" της κυβέρνησης στα συσσωρευμένα προβλήματα των απόμαχων της δουλιάς και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των συνταξιούχων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Επίσης, τονίστηκε από πολλούς ομιλητές η αντίθεσή τους για τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση τη συνένωση των Ταμείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ