Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ναι μεν, αλλά...

Στηρίζει τις πρωτοβουλίες του σωματείου της "Χαλυβουργικής", αλλά απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ για δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, η ΕΕ της ΓΣΕΕ

Η στήριξη των πρωτοβουλιών του Σωματείου Εργαζομένων "Χαλυβουργικής",για την υπεράσπιση του οχτάωρου και συνολικά των εργασιακών κατακτήσεων που βάλλονται με ιδιαίτερη μανία μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου και για να μην κλείσει η επιχείρηση, αποφασίστηκε χθες, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ,η οποία συνεδρίασε από κοινού με τις διοικήσεις του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας,στα γραφεία του ΕΚ, αφού προηγουμένως περιόδευσε στο εργοστάσιο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής απέρριψε τη θέση της ΕΣΑΚ για τη χάραξη κλαδικής πολιτικής στη βιομηχανία μετάλλου.

Ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,πρότεινε να υιοθετηθεί από τη ΓΣΕΕ η θέση για δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, με κορμό τη ΛΑΡΚΟ και δίπλα της την ΕΛΣΙ, τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και άλλες επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε από τη θέση ότι πρέπει να στηριχτούν από τη ΓΣΕΕ και από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε δυο κατευθύνσεις: Σε τοπικό επίπεδο στο Θριάσιο πεδίο,για τη "Χαλυβουργική" και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες καταστρατηγούνται οι εργασιακές σχέσεις. Σε επίπεδο "ομοειδών" επιχειρήσεων στον κλάδο του μετάλλου,για την ανάπτυξή του και την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση αυτή η λύση, στα πλαίσια κρατικοποιήσεων.

Από τον Γ. Μαυρίκο έγινε σαφές ότι η πρόταση για τον ενιαίο φορέα στοιχειοθετεί ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος παίρνει υπόψη του τα λαϊκά συμφέροντα και το συμφέρον της οικονομίας της χώρας, ερχόμενος σε σύγκρουση με την "ανάπτυξη" που χαράζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με την ΟΝΕ. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να αναδειχτούν οι υπεύθυνοι της σημερινής άσχημης κατάστασης στον κλάδο, δηλαδή η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η εργοδοσία.

Η ΕΕ της ΓΣΕΕ συμφώνησε να γίνουν επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για να συνεχιστεί η λειτουργία της "Χαλυβουργικής" και να ανοίξει "διάλογος" για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, γενικά και αόριστα. Αυτό που δε δέχτηκαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, ήταν η πρόταση για τον ενιαίο φορέα, την οποία θεώρησαν από ανεφάρμοστη έως αβάσιμη. Οι τοποθετήσεις των τριών αυτών παρατάξεων είχαν σαν βάση το "δεδομένο" της ελευθερίας των αγορών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου της "Χαλυβουργικής" Δ. Κουμπούρης,αναφέρθηκε στην επιλογή συρρίκνωσης της επιχείρησης από τους ιδιοκτήτες της και στις συνεχείς πιέσεις για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τόνισε ότι τελευταίο κρούσμα ήταν η απαίτηση για αλλαγή έναρξης της νυχτερινής βάρδιας, η οποία αποτελεί "δείγμα γραφής" μια και δεν κερδίζει ουσιαστικά από αυτό η επιχείρηση.

Πρότεινε επίσης, την αγωνιστική συσπείρωση σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο, για την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της "Χαλυβουργικής". Αναφέρθηκε επίσης στην ομόφωνη θέση του σωματείου για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις εισαγωγές σιδήρου και τη διαφορετική αντιμετώπιση των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών, όπως η "Χαλυβουργική". Τέλος, υποστήριξε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα (2011-09-01 00:00:00.0)
Σε άσχημη πορεία η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ (1998-12-31 00:00:00.0)
Στέκονται στο πλευρό τους (1998-08-14 00:00:00.0)
Επιμένει αδιάλλακτα η "Χαλυβουργική" (1998-04-08 00:00:00.0)
"Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια" (1997-06-11 00:00:00.0)
Συντονισμένα "πυρά" (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ