ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Επιστροφή στο παρελθόν

Μόνο οι φόροι που παρακρατούνται από τα κέρδη των τυχερών παιγνιδιών επιστρέφονται στον αθλητισμό

Ο ΟΠΑΠ αύξησε σημαντικά τα έσοδά του το χρόνο που διανύουμε, όμως τα χρήματά του είναι ψέμα ότι επιστρέφουν στον αθλητισμό. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 1999, τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ το τρέχον έτος θα φτάσουν τα 55 δισ. δρχ. Πόσα από αυτά θα επιστρέψουν στον αθλητισμό; Ούτε δραχμή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιστρέφει στον αθλητισμό μόνο τους φόρους που παρακρατεί από τα κέρδη τα οποία διανέμονται στους νικητές των τυχερών παιγνιδιών. Σε 10 δισ. δρχ. θα ανέλθουν οι φόροι επί των κερδών το επόμενο έτος, όταν ο προϋπολογισμός της ΓΓΑ για το 1999 φτάνει μετά βίας τα 10,2 δισ. δρχ.

Σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ο προϋπολογισμός της ΓΓΑ κινείται στα επίπεδα του 1997. Φαινομενικά υπάρχει μια αύξηση 3 δισ. δρχ. σε σχέση με το 1998, όμως τα χρήματα αυτά αφορούν τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η ΑΕ "Αθήνα 2004" επιχορηγείται με 1 δισ. δρχ., ενώ για την ενίσχυση νέων αθλητών (πιθανότατα θα ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα για το 2004) θα διατεθούν 2 δισ. δρχ. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι δεν προβλέπεται δραχμή για τον αθλητισμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν το 1997 το σχετικό κονδύλι είχε ανέλθει στα 14,3 δισ. δρχ. και το 1998 στα 9,1 δισ., θα καταλάβει ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ελληνικός αθλητισμός το 1999 παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες και φυσικά καταδικάζει σε μαρασμό και στασιμότητα, ειδικά την επαρχία. Στα ίδια επίπεδα κινούνται οι λειτουργικές δαπάνες για τα στάδια και τις ομοσπονδίες. Τα έξοδα για τη λειτουργία των δημοτικών γυμναστηρίων από 397 εκατ. το 1998, αυξάνονται σε 410, για τα εθνικά γυμναστήρια από 2,365 δισ. δρχ. σε 2,41, ενώ οι αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες δε θα εισπράξουν επιπλέον ούτε την τιμαριθμική αύξηση. Αναλυτικά οι ομοσπονδίες για τους αθλητικούς τους σκοπούς θα εισπράξουν 2,7 δισ. δρχ. δηλαδή μόλις 49 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 1998.

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΜΠΑΣΚΕΤ
ΠΑΟΚ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 65 - 69
Παραδόθηκε από την αρχή...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Κακός στην οργάνωση του παιχνιδιού, με αδυναμίες στην άμυνα και με παντελή έλλειψη επιθετικού προσανατολισμού στο παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ, αιφνιδιάστηκε από τη γαλλική Βιλερμπάν, σήμερα το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης ηττηθείς τελικά με 65 - 69 (ημίχρονο 33 - 43). Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αιφνιδιάστηκε από το ξεκίνημα του αγώνα, αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ με σημαντική διαφορά στο 11' (11 - 32), μια διαφορά που δεν κατάφερε να καλύψει στη συνέχεια παρά τις απελπισμένες αγωνιστικά προσπάθειες των παικτών του.

Η ευστοχία των φιλοξενούμενων, η καλή κυκλοφορία της μπάλας, η σωστή και σταθερή άμυνά τους ήταν τρία μόνο από τα προτερήματα της Βιλερμπάν που πέτυχε την πρώτη νίκη στην έδρα της ελληνικής ομάδας στη φετινή διοργάνωση της Ευρωλίγκας, διακόπτοντας έτσι ένα θετικό σερί 11 - 0 νικηφόρων αποτελεσμάτων σε ευρωπαϊκούς αγώνες από την 1η Οκτωβρίου του 1997.

Ο ΠΑΟΚ μείωσε προοδευτικά τη διαφορά του εις βάρος του αποτελέσματος, μέχρι την ελάχιστη (59 - 60) στο 37', όμως παρά τον ενθουσιασμό που είχε στο διάστημα εκείνο, δεν κατάφερε να συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια, με τελικό αποτέλεσμα την ήττα.

Από την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Ισπανός Μοράλες είχε θετική παρουσία, ενώ Μπέρι και Νικολαϊδης απλώς προσπάθησαν. Σε μετριότατη μέρα οι υπόλοιποι.

Από τη γαλλική ομάδα κορυφαίος ο Πάλμερ που κυριάρχησε κάτω και έξω από τα καλάθια και με τους 28 πόντους χάρισε τη νίκη στην ομάδα του. Καλοί ακόμα και οι Ραντ, Ανταμς.

ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 4, Νικολαϊδης 11, Μπέρι 14, Μασλαρινός, Μπαλογιάννης 2, Κινγκ 15, Μοράλες 17, Γιαννούλης 2.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Ραντ 15, Σονκό 6, Πλιβς 4, Ανταμς 8, Μπιλμπό 6, Πάλμερ 28.

Τελείωσαν τα εύκολα

Η ΑΕΚ επικράτησε της Τορπάν με 72 - 60

Κέρδισε η ΑΕΚ τη φινλανδική Τορπάν Πογιάτ με 72 - 60, αλλά δεν εξασφάλισε ακόμα τίποτα. Το πρόγραμμα στη συνέχεια δεν είναι καθόλου ευνοϊκό και οι δύο πρώτες θέσεις του Δ ομίλου θα κριθούν κατά 99% στα εκτός έδρας παιχνίδια με την Παρτιζάν και την Πιβοβάρνα. Ο Γ. Καλαφατάκης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες των παικτών του, κι έκανε λόγο για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα. "Παίζουμε με την πλάτη στον τοίχο καθώς η πορεία μας είναι μονόδρομος. Καλούμαστε να καταφέρουμε πράγματα τα οποία ίσως να μην μπορούμε" υπογράμμισε. Ο Κορωνιός επιδίωξε με ατομικές ενέργειες και πέτυχε να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, ενώ τραυματίστηκε και αποχώρησε ο Πάτερσον.

ΑΕΚ: Παπανικολόπουλος 2, Κορωνιός 17 (3), Πρέλεβιτς, Αρλάουσκας 14, Χατζής 12 (2), Παπαδόπουλος, Τσακαλίδης 9, Πάτερσον 1, Αντερσεν 7, Κακιούζης 10.

ΤΟΡΠΑΝ: Ρίτσαρτσον 7, Λι 21 (4), Μάρτινεν 2, Πέχκονεν 18 (2), Μάτινεν 2, Μαγιάλα, Μπάντε 6 (2), Ράσλοφ 4.

Συνέδριο με θέμα "εικόνα και ταυτότητα των αγώνων" οργάνωσε χτες στο

Συνέδριο με θέμα "εικόνα και ταυτότητα των Αγώνων" οργάνωσε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής μάρκετινγκ της ΔΟΕ Μάικλ Πέι, αναφέρθηκαν στο ιστορικό της σχεδιαστικής διαδικασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, του Λιλεχάμερ, της Ατλάντα, του Ναγκάνο και του Σίδνεϊ.

Ο Διαμαντόπουλος στο Σπόρτιγκ

Παρελθόν αποτελεί από το Σπόρτιγκ ο Ν. Παύλου. Η διοίκηση της ομάδας των Πατησίων λίγα εικοσιτετράωρα πριν το παιχνίδι με τη Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, τον απάλλαξε των καθηκόντων του. Στη θέση του προσέλαβε τον Κ. Διαμαντόπουλο που την Κυριακή - εκ του ασφαλούς όπως αποδείχτηκε - είχε υποβάλει την παραίτησή του από τον Παπάγου. Ο Κ. Διαμαντόπουλος υπήρξε στο παρελθόν παίκτης και στη συνέχεια προπονητής του Σπόρτιγκ, ενώ το καλοκαίρι είχε αρνηθεί πρόταση της ομάδας των Πατησίων προκειμένου να δουλέψει με τον γιο του Γιώργο, στον Παπάγου. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Ν. Παύλου θα διαδεχτεί εκτός απροόπτου τον Κ. Διαμαντόπουλο στον πάγκο του Παπάγου.

Aργησε να ξυπνήσει ο Κινγκ και ο ΠΑΟΚ είναι πλέον σε δύσκολη θέση

Aργησε να "ξυπνήσει" ο Κινγκ και ο ΠΑΟΚ είναι πλέον σε δύσκολη θέση

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Παγκόσμιο ρεκόρ ο Σαμπάνης

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των 62 κιλών στο αρασέ με 147.5 κιλά. Το ζετέ γινόταν αργά χθες το βράδυ, όμως ο Ελληνας αθλητής έδειξε ότι είναι ικανός για τη νίκη. Την 5η θέση κατέλαβε η Μαρία Χριστοφορίδου στην κατηγορία των 58 κιλών του παγκόσμιου πρωταθλήματος άρσης βαρών που διεξάγεται στη Φινλανδία. Η Ελληνίδα αθλήτρια πήρε την 6η θέση στο αρασέ με 85 κ., την 5η στο ζετέ με 105 κ. και την 5η στο σύνολο με 190 κιλά.

Σήμερα στη μάχη των μεταλλίων ρίχνονται τέσσερις πρωταθλητές μας, οι: 69κ. Β. Λεωνίδης, Γ. Τζελίλης, 77κ. Β. Μήτρου, Χ. Σπύρου.

ΒΟΛΕΪ
Στον τελικό Κίνα - Κούβα

Η εθνική ομάδα της Κίνας και η αντίστοιχη της Κούβας αναμετρούνται σήμερα στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βόλεϊ Γυναικών, που διεξάγεται στην Ιαπωνία. Οι Κινέζες κατόρθωσαν να πάρουν το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση, νικώντας στον ημιτελικό τις Ρωσίδες με 3 - 0, ενώ το συγκρότημα της Κούβας στα ημιτελικά πήρε τη νίκη από την Εθνική Βραζιλίας με 3 - 1.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ημιτελικών είναι: Θέσεις 1 - 4: Κίνα - Ρωσία 3 - 0 (15 - 4, 15 - 4, 15 - 9), Κούβα - Βραζιλία 3 - 1 (15 - 10, 4 - 15, 15 - 11, 15 - 10).

Θέσεις 5 - 8: Ιταλία - Ολλανδία 3 - 0 (15 - 7, 15 - 4, 16 - 14), Κροατία - Ιαπωνία 3 - 0(15 - 13, 15 - 5, 15 - 9). Οι υπόλοιποι αγώνες των τελικών είναι: 3η θέση: Ρωσία - Βραζιλία, 5η θέση: Ιταλία - Κροατία, 7η θέση: Ιαπωνία - Ολλανδία.

Με το μυαλό στην Ούλκερ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στις 21.30 την Αλμπα

Την Αλμπα Βερολίνου φιλοξενεί στις 21.30 στη Γλυφάδα ο Ολυμπιακός (απευθείας μετάδοση ΣΤΑΡ), με το μυαλό στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ούλκερ υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Γερμανοί είναι η μόνη ομάδα μαζί με τη ρωσική Σαμάρα που δεν έχει νίκη μετά από έξι αγωνιστικές και λογικά δεν μπορεί να απειλήσει τους "ερυθρόλευκους". Αν όμως η ΤΣΣΚΑ επικρατήσει της Ούλκερ, ο Ολυμπιακός θα πάει για τουρισμό την επόμενη αγωνιστική στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας κατά 99% εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλό του. Το ενδιαφέρον στο γήπεδο της Γλυφάδας αντικειμενικά θα στραφεί στον Φρ. Νάκιτς, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά ως αντίπαλος της ομάδας με την οποία αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ