ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΤΑ
Απαράδεκτα βάρη στους εργαζόμενους

ΟΧΙ στις πρόσθετες εισφορές, είπε το ΚΚΕ χτες στη Βουλή

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο παράδοσης των ΕΛΤΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, του οποίου τα άρθρα συζητήθηκαν χτες στη Βουλή, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος. Ιδιαίτερα στάθηκε στις πρόσθετες εισφορές που επιβάλλονται στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ, καθώς και στα θέματα της, υποτίθεται, διασφάλισης του πολίτη από τις ιδιωτικές εταιρίες. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση έληξε χτες με την ψήφιση και των κυβερνητικών (υπουργικών) τροπολογιών.

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόσθετων εισφορών, που επιβάλλονται στους εργαζομένους των ΕΛΤΑ, σε οργανισμούς του δημοσίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "δημιουργείται μια ιδιαίτερη ανησυχία για την εισφορά. Πόση θα είναι αυτή η εισφορά; Μιλούν για αύξηση 4 - 5%, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από τις όποιες αυξήσεις των εργαζομένων". Τόνισε δε πως "καλείτε τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ να πληρώσουν για οργανισμούς, για τους οποίους δεν έχουν ελπίδα ανταποδοτικότητας". Παράλληλα, ο Στρατής Κόρακας τόνισε ότι σήμερα (σ.σ. χτες) υπήρξε απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, με το αίτημα αυτό, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας την επιτυχία της.

Επίσης, σχολιάζοντας το άρθρο του νομοσχεδίου που θεσπίζει μέτρα προσφυγής στη Δικαιοσύνη πολιτών που πλήττονται από τις υπηρεσίες των εταιριών οι οποίες θα λυμαίνονται τα ΕΛΤΑ, τόνισε: "Θέλει η κυβέρνηση να καλύψει τη νομιμοποίηση που κάνει στο μπάχαλο που υπάρχει στο χώρο των ταχυδρομείων", χαρακτηρίζοντας "φύλλο συκής το άρθρο 24", αφού "πάτε να συγκαλύψετε το ανοσιούργημα που γίνεται με όλο αυτό το νομοσχέδιο". Τέλος έκανε λόγο για "καταλήστευση του χώρου από τους ιδιώτες", μια και "πόσοι είναι αυτοί που θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να έχουν κάποια αποζημίωση;".

Οσον αφορά το άρθρο 25 του νόμου, που προβλέπει κυρώσεις για τις ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θα αναλαμβάνουν ταχυδρομικές υπηρεσίες, ο ομιλητής είπε πως η θέση του ΚΚΕ "καθορίζεται από τη γενικότερη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του τομέα", σημειώνοντας ότι, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία από άλλους χώρους, "οι κυρώσεις τελικά δεν επιβάλλονται".

Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στη χτεσινή εικοσιτετράωρη απεργία τους, οι ταχυδρομικοί απαίτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που υπονομεύει το δημόσιο ταχυδρομείο, ενισχύει τη δράση των ιδιωτικών εταιριών και χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

Στο έργο της η κυβέρνηση είχε αρωγό και την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, η οποία περιόρισε το διεκδικητικό πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων στην αθέτηση, από την κυβέρνηση, κάποιων όρων που είχαν περιληφθεί στο συμβόλαιο διαχείρισης, χωρίς να ζητάει τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, που ανοίγει το κεφάλαιο "ιδιωτικοποίηση" στα ΕΛΤΑ και παραδίδει το δίκτυό τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στο πνεύμα αυτό η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ αρνήθηκε να διοργανώσει κάποια ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων και "βολεύτηκε" σε μια ενημερωτική συζήτηση σε ξενοδοχείο της Αθήνας.


ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε λειτουργεί η εντατική παίδων

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποφασίστηκε η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και όμως δεν έχει αρχίσει ακόμα η λειτουργία της. Αιτία η έλλειψη χώρου για τη στέγασή της και μη κάλυψη των απαραίτητων θέσεων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Κοτσώνης παραδέχτηκε μεν τα καταγγελλόμενα, αλλά επιχείρησε να τα δικαιολογήσει. Συγκεκριμένα, είπε ότι πάρα πολύ σύντομα θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα και αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα καθυστέρηση, είπε ότι ναι μεν έχει βρεθεί ο χώρος για τη στέγασή της και ο απαραίτητος εξοπλισμός, αλλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί. Για την έλλειψη αυτή είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει δεν προσήλθαν γιατροί να καλύψουν τις θέσεις και γι' αυτό θα προκηρυχτεί νέος.

Ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι δικαιολογίες του υφυπουργού και τόνισε ότι για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την άρνηση των γιατρών να καλύψουν τις θέσεις, πρέπει να θεσπίσει ειδικά κίνητρα (οικονομικά, εκπαιδευτικά κ.ά.) γιατί πρόκειται για θέσεις που έχουν μεγάλη δυσκολία και πολύ ψυχικό φόρτο. Μάλιστα ανέφερε ότι η μη λειτουργία της μονάδας έχει μεγάλες επιπτώσεις για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.


Φουντώνει ο αγώνας για την παιδεία

Tαυτόχρονα, περίπου, με την 25η επέτειο του Πολυτεχνείου, διάλεξε το υπουργείο Παιδείας, να ξεκινήσει τη διαφημιστική καμπάνια της κυβερνητικής πολιτικής. "Μαθητές", με χαρούμενα πρόσωπα, που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη μεταρρύθμιση. Αλληλοσυμπληρώνονται και μιλούν για τις"ευκαιρίες" που τους δίνουν οι αλλαγές στο Λύκειο και η "ελεύθερη πρόσβαση". Ο λόγος για το τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ του υπουργείου Παιδείας. Αραγε, θεωρεί το υπουργείο Παιδείας, ότι αυτά πιστεύουν οι μαθητές για τη μεταρρύθμιση; Αυτή την εικόνα προσπαθεί, τουλάχιστον, να δείξει, έλα όμως που χρειάστηκε να πληρώσει για να το κάνει...

Hρθαν όμως οι κινητοποιήσεις των μαθητών, που σηματοδοτούν έναν θερμό χειμώνα στην παιδεία και έκαναν τις μάσκες να πέσουν. Αποκαλύφτηκε ότι δεν αντιδρούν στη μεταρρύθμιση κάποιοι, απρόσωποι, "γκρινιάρηδες" ή "λειψά ενημερωμένοι", κατά τις προσφιλείς εκφράσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά τα ίδια τα παιδιά, που βλέπουν τη συνεχή υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης, βλέπουν τον ελεύθερο χρόνο τους να συρρικνώνεται, τη ζήτηση για φροντιστήρια και "ιδιαίτερα", να διογκώνεται και τους ίδιους ή τους συμμαθητές τους να εγκαταλείπουν το Λύκειο αναζητώντας "διέξοδο" στη μισοειδίκευση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων. Αντιδρούν οι καθηγητές τους, οι γονείς τους και οι εργαζόμενοι που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τη "μεταρρύθμιση", ενώ τα αδιέξοδα γίνονται όλο και περισσότερα και οι ταξικοί φραγμοί και ανισότητες εντείνονται.

Μια μεταρρύθμιση που προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται σαν "καινοτόμα" και "προοδευτική", ενώ αποτελεί στην πραγματικότητα πισωγύρισμα- την αντιδραστικότερη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών. Ο ίδιος ο υπουργός κάνει λόγο για "συμφέροντα" που κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις "φωτογραφίζοντας" τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων ενώ ακόμα και οι φοιτητές προβάλλονται ως "συντεχνία" που αντιδρά στη μισοειδίκευση των ΠΣΕ και των κατακερματισμένων τμημάτων γιατί δε θέλουν λέει να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, αποκρύπτοντας όμως ότι κύριο αίτημά τους παραμένει η μόρφωση για όλους. Στην πραγματικότητα, η "μεταρρύθμιση" αυτή γεννήθηκε ακριβώς για να υπηρετήσει συμφέροντα. Τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που θέλουν μισοανειδίκευτο - μισοειδικευμένο, μισοεργαζόμενο - μισοάνεργο εργατικό δυναμικό. Πρόκειται για μια παραπέρα βίαιη προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτές τις διαγράφει το ίδιο και οι αντίστοιχοι "πολιτικοί υπάλληλοί" του, μέσα από τη "Λευκή Βίβλο", τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ. Ολα όσα παρουσιάζουν με το κομψό όνομα "διά βίου κατάρτιση".

Το κίνημα που έχει ξεσηκωθεί ενάντια στη λεγόμενη μεταρρύθμιση, και που φτάνει ακόμα παραπέρα ζητώντας μόρφωση και δουλιά για όλους, φουντώνει και ανησυχεί την κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο επιστρατεύει την τρομοκράτηση, τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από την άλλη, κάνουν σαφές ότι στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ που τους επιβάλλουν, αντιτάσσουν το δικό τους μονόδρομο. Εκείνον της σύγκρουσης, της αντεπίθεσης, της ανυπακοής. Εκείνο το δρόμο που, όπως λέει το σύνθημα τον "χάραξε ο Νοέμβρης". Σήμερα, 25 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλούνται συγκροτημένα - όπως και τότε - να βαδίσουν στα βήματα εκείνων που ένωσαν τις φωνές τους και φώναξαν "ψωμί - παιδεία - ελευθερία" και να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να τα κάνουν από αιτήματα, κατακτήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ