ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ

Καθώς οι υπηρέτες των αντιλαϊκών συμφερόντων και τα προπαγανδιστικά τους μέσα διαπιστώνουν πως η προσπάθειά τους για "μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου" πάει στράφι και οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν εννοούν να υποταχθούν και τους γυρίζουν την πλάτη. Καθώς, χρόνο το χρόνο, η συμμετοχή γίνεται πιο δυναμική και η νεολαία προσέρχεται μαζικά και δυναμικά να διαδηλώσει τα μηνύματα και να προβάλει τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, φαίνεται πως ορισμένοι "εντεταλμένοι" των μέσων προπαγάνδας χάνουν την ψυχραιμία τους και εκτρέπονται σε επικίνδυνους δρόμους. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για τη γελοιοποίηση κάποιων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων από τα ίδια τα δημοσιεύματά τους. Οπου αλλού παρουσιάζουν τη φετινή πορεία μικρή - τη μικρότερη των τελευταίων χρόνων! - και σε άλλες στήλες ή εκπομπές ομολογούν πως το αντίθετο συμβαίνει. Και δυναμική - μαχητική και με μαζική συμμετοχή της νεολαίας ήταν η πορεία...

Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρότερο και άκρως επικίνδυνο, που αναδείχνεται ιδιαίτερα από ορισμένες εφημερίδες. Χαρακτηριστικές, από την άποψη αυτή, είναι οι περιπτώσεις της γνωστής "Ελευθεροτυπίας" του Τεγόπουλου, αλλά και της "Αυγής" του Συνασπισμού ως ένα βαθμό. Και τα δύο αυτά έντυπα εμφανίστηκαν, προχτές και χτες, ιδιαίτερα ενοχλημένα που η περιφρούρηση της πορείας εμπόδισε τους "γνωστούς - άγνωστους" να εισχωρήσουν μέσα στους πορευόμενους που διαδήλωναν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να προκαλέσουν τα γνωστά έκτροπα! Σπεύδουν λοιπόν να κατηγορήσουν το ΚΚΕ γιατί η περιφρούρηση της πορείας απώθησε και εμπόδισε τους "γνωστούς - άγνωστους" να μπουν στο μπλοκ της πορείας και τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί! Κι αυτό, όταν είναι γνωστό πως οι "γνωστοί - άγνωστοι" πριν απωθηθούν από την περιφρούρηση, με προκλήσεις και υβριστικά συνθήματα, εφοδιασμένοι με πέτρες, ξύλα και άγνωστο τι άλλα αντικείμενα, απειλούσαν και επιτέθηκαν στους πορευόμενους.

****

Δε φαίνεται, όμως, να ενδιαφέρει την "Ελευθεροτυπία" - μάλιστα δίνει την εντύπωση, τουλάχιστον, πως θλίβεται κιόλας (! ) - το γεγονός ότι αποτράπηκαν τα γνωστά έκτροπα. Αντίθετα κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί η περιφρούρηση απώθησε τους επίδοξους και τους έπιασαν οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν! Βεβαίως, η "Ελευθεροτυπία", εκτός από την προβολή, εργολαβικά, κάθε αντικομμουνιστικού, αλλά και, παράλληλα και ταυτόχρονα, της κεντροαριστερής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για την ΟΝΕ και τα συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα που υπηρετεί, έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση να παρουσιάζεται υπερασπιστής των "ατομικών δικαιωμάτων" αυτών των ατόμων. Και δε χάνει ευκαιρία να προβάλλει από τις στήλες της, τα... κατορθώματά τους κάθε φορά. Βεβαίως, δε διακρίνεται το ίδιο για την υπεράσπιση των πραγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική ασυδοσία και στην ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών. Δικαίωμά της... Αλλά, στην προκείμενη περίπτωση της πορείας, φαίνεται να αδιαφορεί και για το δικαίωμα των χιλιάδων πορευόμενων που απειλούνταν στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη δράση των"γνωστών - αγνώστων" της. Πραγματικά επιλεκτικό ενδιαφέρον...

Αλλά να κατηγορεί το ΚΚΕ γιατί η περιφρούρηση δεν επέτρεψε τους "γνωστούς- αγνώστους" της και προστατευόμενους της να προβοκάρουν την πορεία του λαού της Αθήνας και να αμαυρώσουν, μια ακόμα φορά, την επέτειο πάει πολύ και οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς!

Μήπως άραγε, με τη λογική τους, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και η επίθεση σε γραφεία του ΚΚΕ; Ας το ξανασκεφθούν... Οσο για το ότι ήταν "παιδάκια" όσοι πιάστηκαν από την Αστυνομία, ασφαλώς γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της "Ελευθεροτυπίας" πως δεν ευθύνεται η περιφρούρηση της πορείας αν οι καθοδηγητές και πραγματικοί "υποκινητές" τους δεν είναι μεταξύ τους. Εκτός αυτού, την "Ελευθεροτυπία" δε φαίνεται να την απασχολεί έστω πώς αυτά τα παιδιά παρασύρονται και πέφτουν θύματα, ενώ η θέση των περισσότερων θα ήταν ανάμεσα στο λαό που πορεύονταν τιμώντας το Πολυτεχνείο. Εν πάση περιπτώσει, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας κατανοούν πως η περιφρούρηση δεν είχε και δεν μπορεί να έχει την ευθύνη για τη σύλληψή τους και τη σύλληψη των καθοδηγητών τους. Η περιφρούρηση είχε το χρέος να προστατέψει τους νέους και τις νέες που διαδήλωναν, να προστατέψει την ομαλή εξέλιξη της πορείας και από προβοκατόρικες ενέργειες, συνειδητές ή μη και αυτό έπραξε. Για τα άλλα ας ψάξει αλλού η "Ελευθεροτυπία" - εκεί που ξέρει... - αντί να αντιστρέφει την πραγματικότητα, για να βγάλει το αντιΚΚΕ μένος της.

***

Οσο για την "Αυγή" αυτή βρήκε ότι στις συλλήψεις της Αστυνομίας "συνέδραμαν και ομάδες της περιφρούρησης του ΚΚΕ", "δυνάμεις του ΚΚΕ που έπρεπε να μετρήσουν την... ετοιμότητά τους απέναντι στις ομάδες που αμφισβητούν το... κόμμα"! Ετσι είδε η "Αυγή" τους "γνωστούς - άγνωστους" που επιτίθονταν στην πορεία, βρίζοντας και απειλώντας όσους πορεύονταν! Ετσι ονομάζονται τώρα οι "καθοδηγητές των επεισοδίων": "ομάδες που αμφισβητούν το Κόμμα"!!!

Ομως, πέρα από τις γελοιότητες και την αντικομμουνιστική χολή της "Αυγής" κατά της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, η λογική που αποπνέει αυτή η τοποθέτηση, είναι το ίδιο επικίνδυνη, γιατί αρνείται το δικαίωμα περιφρούρησης των μαζικών λαϊκών εκδηλώσεων απέναντι στη δράση των λογής "γνωστών - αγνώστων", τη δράση των οποίων αναλαμβάνει να δικαιολογήσει η "Αυγή".

Ασφαλώς, οι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες λαού και νεολαίας που συμμετείχαν και διαδήλωσαν, μια ακόμα φορά, τα επίκαιρα, όσο ποτέ, μηνύματα της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο, με τα συνθήματά τους για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ, όχι στην εξάρτηση", όχι στον "Εκσυγχρονισμό του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ", "Μόρφωση για όλη τη νεολαία με δημόσια αναβαθμισμένη δωρεάν παιδεία", "Οχι στη λιτότητα και τον αυταρχισμό" και άλλα αντιιμπεριαλιστικά, αντιμονοπωλιακά, δημοκρατικά συνθήματα, προκαλούν φόβο και δέος στα αφεντικά των παραπάνω.

***

Καμία όμως σκοπιμότητα δεν μπορεί να οδηγεί στη στήριξη προβοκατόρων, συνειδητών ή μη τρομοκρατικών επιχειρήσεων κατά του μαζικού λαϊκού κινήματος. Ας το ξανασκεφθούν όλοι αυτοί - όσοι βεβαίως μπορούν - σε τι τυχοδιωκτισμούς μπορεί να οδηγήσει η επικίνδυνη αυτή λογική τους. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, ας είναι βέβαιο πως βγάζουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο όλων τους και ποια δικαιώματα υπερασπίζονται.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της γνωστής "Ελευθεροτυπίας" του Τεγόπουλου, αλλά ως ένα βαθμό και της "Αυγής"... Και τα δύο αυτά έντυπα εμφανίστηκαν, προχτές και χτες, ιδιαίτερα ενοχλημένα που η περιφρούρηση της πορείας εμπόδισε τους "γνωστούς - αγνώστους" τους να εισχωρήσουν μέσα στους πορευόμενους που διαδήλωναν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να προκαλέσουν τα γνωστά έκτροπα! Ο λαός και η νεολαία βγάζουν τα συμπεράσματά τους...


ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Με αγώνες και όχι με το συμβιβασμό

- Στις 25 Νοέμβρη πρόκειται να πραγματοποιηθεί παναττική συγκέντρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην πλατεία Κάνιγγος. Με δεδομένο ότι λίγες μέρες αργότερα συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτή η κινητοποίηση;

- Δεκατέσσερις τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες του Νομού Αττικής καλούν τους ΕΒΕ σε μια παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 25 Νοέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα. Επίσης, δημιούργησαν και μια πενταμελή παναττική επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει την οργάνωση αυτής της συγκέντρωσης, που γίνεται στα πλαίσια των τρίμηνων κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι ΕΒΕ μέσω της ΓΣΕΒΕΕ, η απόφαση της οποίας κάνει λόγο για περιφερειακές και τοπικές κινητοποιήσεις πριν την πανελλαδική στις 2 Δεκέμβρη. Και βέβαια, έχει μεγάλη σημασία διότι πρέπει να διατρανώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αντίθετοι σ' αυτόν τον προϋπολογισμό αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων και αφανισμού των μικρεμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών. Και οι μόνοι κερδισμένοι, όπως κάθε φορά, θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο.

- Ποια είναι τα αιτήματα, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κινητοποίησης;

- Ολα τα αιτήματα, που προβάλλουμε μέσα από τη διακήρυξή μας, θα έλεγα ότι είναι εξίσου σημαντικά, αλλά τα πιο "καυτά" και επίκαιρα είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ηδη ετοιμάζεται να κατατεθεί νομοσχέδιο περί ενοποίησης των Ταμείων, που κινείται στη λογική της ανταποδοτικότητας, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, με συνέπεια σε πολύ λίγο καιρό ή να καταρρεύσει ή οι συνάδελφοι θα πληρώνουν διπλάσια και τριπλάσια εισφορά. Οσον αφορά το φορολογικό, διεκδικούμε ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με τρόπο τέτοιο που ο καθένας να πρέπει να πληρώνει με βάση τα πραγματικά εισοδήματά του, να υπάρχει αφορολόγητο όριο στα τέσσερα εκατομμύρια, κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35%. Γιατί από τον προϋπολογισμό του 1999 τα κριτήρια θα έχουν αύξηση από 20% έως και 40%. Ενα άλλο αίτημα, εξίσου επίκαιρο, είναι ο διωγμός που υφίστανται οι βιοτέχνες και μικρέμποροι από το κέντρο της Αθήνας, του Ψυρρή, το Μοναστηράκι, τους γύρω δρόμους, καθώς και από άλλους δήμους, χωρίς καν να δίνουν ένα κίνητρο για μετεγκατάσταση, ούτε να φροντίζουν για τη δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων ώστε να υποδεχτούν αυτούς τους ΕΒΕ.

- Τι μήνυμα θα στέλνατε στους συναδέλφους σας επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους ενόψει αυτής της κινητοποίησης και της πανελλαδικής, που έχει προγραμματιστεί από τη ΓΣΕΒΕΕ για τις 2 Δεκέμβρη;

- Οι συνάδελφοι θα πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά σε αυτές τις κινητοποιήσεις γιατί ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα έγινε έπειτα από αγώνες. Με τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό, που σκόπιμα καλλιεργούν κυβέρνηση και κάποιοι κύκλοι στο συνδικαλιστικό και πολιτικό χώρο, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα, με συνέπεια, αν δεν αντιδράσουμε με μαζική συμμετοχή και στα δρώμενα των σωματείων μας, να κλείσουμε.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ