ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Η "Ολυμπιακή" ξεπουλιέται, η πλειοψηφία σιγοντάρει

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και των εργαζομένων, διενεργούνται στις 3 και 4 Δεκέμβρη αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ απάλλαξαν εαυτούς από κάθε ευθύνη για τη στάση που τήρησαν μέχρι τώρα, άφησαν στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, "φορτώνοντας" ευθύνες σε υπουργούς, απέφυγαν κάθε αναφορά στο ρόλο των Βρυξελλών και κινήθηκαν στη λογική των "στρατηγικών συμμαχιών" για τον εθνικό αερομεταφορέα. Για την από δω και πέρα στάση τους, άφησαν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι απορρίπτουν κάθε αγωνιστική προοπτική και εμμένουν στην τακτική του "διαλόγου".

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πέρρος,είπε ότι η ΠΑΣΚΕ απορρίπτει το "στρατηγικό επενδυτή", αλλά λέει "ναι" στις "στρατηγικές συμμαχίες", γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει η ΟΑ. Για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα, σημείωσε ότι "υπάρχει φως" και επιδότηση της κυβέρνησης σε πρώτη φάση με 35 δισ. δραχμές. Για τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλινγκ") είπε ότι είναι "ζήτημα ζωής ή θανάτου" για την ΟΑ, ενώ, καταλήγοντας, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την κυβέρνηση, έκανε λόγο για τη "σύνεση" που πρέπει να δείξει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και τα υπόλοιπα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, προβάλλοντας το εξωπραγματικό: "Μπορούμε εμείς να ανατρέψουμε τις εξελίξεις, την παγκοσμιοποίηση"!

Στο ίδιο πνεύμα, χωρίς να μιλήσουν για την ουσία, κινήθηκαν και τα στελέχη της ΔΑΚΕ. Ασκησαν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά στην υπογραφή του "συμβολαίου διαχείρισης" και γιατί ανέθεσε την εφαρμογή της μελέτης "Μακένζι" σε ανθρώπους που έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Για την πρόσφατη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή,ότι το κόμμα του θα προχωρήσει γρήγορα στην αποκρατικοποίηση της ΟΑ, υποστήριξαν ότι μίλησε μόνο για την εκχώρηση του 10% των μετοχών.

Ο εκπρόσωπος της "Διακλαδικής Συνεργασίας" (πρόσκειται στο ΣΥΝ), τόνισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι να αποδοθούν οι πολιτικές, συνδικαλιστικές, ποινικές και ηθικές ευθύνες σε όσους χειρίστηκαν τα "προγράμματα εξυγίανσης". Μίλησε για την έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία της ΟΑ, ενώ τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του εθνικού αερομεταφορέα, μέσα από ισότιμες και ισόνομες παγκόσμιες συμμαχίες.

Η ΕΣΚ

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ επισήμαναν ότι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση ακολούθησε συνειδητά πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης της ΟΑ και των θυγατρικών της, με ξεκάθαρη στόχευση την ιδιωτικοποίηση. Τόνισαν ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί από το πολιτικό κόστος του ξεπουλήματος, δίνοντας παράλληλα εξετάσεις στις Βρυξέλλες ότι τηρεί απαρέγκλιτα τις εντολές για την ΟΝΕ. Κυβέρνηση και ΝΔ - υπογράμμισαν τα στελέχη της ΕΣΚ - επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το ξεπούλημα της ΟΑ σε ιδιώτες είναι εθνική υπηρεσία και συνάμα οικονομική ελάφρυνση του λαού! Για τη στάση της πλειοψηφίας στην ΟΣΠΑ, τόνισαν ότι η λογική της εργασιακής ειρήνης, της προσωποποίησης των ευθυνών, της εκτόνωσης της δυναμικής των εργαζομένων και ο εξορκισμός κάθε συντονισμού δράσης και κοινωνικών συμμαχιών αποδυνάμωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα και το κατέστησαν αναξιόπιστο. Καταλήγοντας, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή τρόπου δράσης και επαναπροσδιορισμός των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, με σταθερό προσανατολισμό την παραμονή του ομίλου εταιριών της ΟΑ 100% στο δημόσιο.

Η ΕΣΚ κατέθεσε συγκεκριμένο ψήφισμα και πρότεινε την άμεση σύγκληση συνεδρίου, με σκοπό να επαναβεβαιωθεί η θέση της ΟΣΠΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΑ και των θυγατρικών της και να διαμορφωθούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για τα καυτά θέματα της μεταφοράς στα Σπάτα και του "χάντλινγκ". Το προεδρείο της συνέλευσης έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τη συνέλευση, λέγοντας ότι τα κείμενα της ΕΣΚ πέρασαν στα πρακτικά, θα εξεταστούν από το νέο ΔΣ της ΟΣΠΑ και θα τεθούν στο συνέδριο, που προσδιορίζεται για τις αρχές του 1999.

"18 ΑΝΩ"
Το έργο της απεξάρτησης σε πίνακες

Η βουβή "κραυγή μοναξιάς" κατευνάστηκε, η "μάσκα" του φόβου έπεσε. Το "κάστρο της ψυχής" απόκτησε δρομάκια και παράθυρα ανοιχτά. Ο "ουρανός", ο "ήλιος", η "σελήνη", το "χάραμα" γέμισαν χρώματα, πάθος, ηρεμία. Δεν άλλαξαν χρώμα τα μάτια, απλώς η ματιά είναι διαφορετική. "Μια άλλη ματιά" που σηματοδοτεί την εποχή της "νίκης". Οι "νικητές αναχωρούν". Η "εφηβεία" αρχίζει τώρα.

Είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους των 55 έργων ζωγραφικής των παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω". Η έκθεση των έργων γίνεται στα πλαίσια της 3ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης της Τοξικοεξάρτησης. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στην Αίθουσα Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης. Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο, ώρες 6 - 8 μμ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε η Κ. Μάτσα,επιστημονική υπεύθυνη του "18 ΑΝΩ", η οποία τόνισε: "Ο εξαρτημένος ζει το εφήμερο. Η σχέση του με την ιστορία κατακερματίζεται σε στιγμές. Με την τέχνη καταφέρνει να αποκτήσει ουσιαστική σχέση με την ανθρώπινη κουλτούρα και να βιώσει με καινούριο τρόπο το χώρο και το χρόνο. Αποκτά πρόσβαση στο συμβολικό, αναπτύσσει το κριτικό του πνεύμα, ζει μέσα στην ιστορία".

"Υπάρχει ελπίδα, συνέχισε η Κ. Μάτσα, ότι το εφήμερο μπορεί να πάψει να υπάρχει, κάνοντας στάση ζωής την αντίσταση, την ανατροπή της παρακμής και όλων αυτών που έχουν συνθηκολογήσει μαζί της. Για μια κοινωνία χωρίς ουσίες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η τέχνη αποτελεί ένα μέσο, γιατί δεν περιορίζεται απλώς στην αποτύπωση της πραγματικότητας, αλλά συλλαμβάνει το απρόβλεπτο περιεχόμενο του μέλλοντος, του καινούριου. Είναι από τη φύση της συνουσιαστική, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τα σύμβολα, την ιστορία, τις αξίες".

Για τις μνήμες, τα χρώματα, τις εικόνες, τα συναισθήματα που απεικονίζονται στους πίνακες, μίλησε στο "Ρ" ο Γιάννης Πάντζαλης,ένας από τους καλλιτέχνες του "18 Ανω". "Για πολλά χρόνια, είπε, φορούσα πολλές διαφορετικές μάσκες. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τις πετάξω και να αφήσω τους ανθρώπους να με πλησιάσουν, να με βοηθήσουν".

Κοινότητες χωρίς υγειονομική κάλυψη

Ακάλυπτες υγειονομικά είναι η Κοινότητα Νεράιδας, που βρίσκεται στον Νομό Τρικάλων και η Σκύρος. Η Κοινότητα Νεράιδας στερείται αγροτικού γιατρού τον τελευταίο χρόνο και το Κέντρο Υγείας Σκύρου, εδώ και 20 μέρες, "λειτουργεί" μόνο με μία νοσηλεύτρια.

Για τις δύο αυτές περιπτώσεις κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή, για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,Απ. Τασούλας,Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας.

Στην Κοινότητα Νεράιδας οι κάτοικοι, ηλικιωμένοι στο σύνολό τους, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας ερωτούν τον υπουργό Λ. Παπαδήμα τι μέτρα θα πάρει άμεσα ώστε να καλυφθεί η κενή θέση στο αγροτικό ιατρείο της Νεράιδας και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των έξι ορεινών χωριών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας Σκύρου λειτουργεί τις τελευταίες 20 μέρες μόνο με μία νοσηλεύτρια, διότι έληξε η σύμβαση του γιατρού που υπηρετούσε εκεί. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Απ. Τασούλας ερωτούν τον υπουργό Λ. Παπαδήμα ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καλυφθεί άμεσα η θέση γιατρού στο Κέντρο Υγείας Σκύρου, αλλά και να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Ικανοποιήθηκαν με υποσχέσεις...

... Και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Οι χτεσινές υποσχέσεις του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα ότι θα ικανοποιήσει ένα από πέντε αιτήματα των νεφροπαθών, οδήγησαν την Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τον υπουργό (σ. σ. η χτεσινή ήταν η δεύτερη από τότε που ο Λ. Παπαδήμας ανέλαβε τα καθήκοντά του) οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών δε συζήτησαν ούτε για το προσχέδιο νόμου περί μεταμοσχεύσεων, το οποίο μέχρι και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκρινε ότι είναι ανώριμο να γίνει σχέδιο νόμου, αλλά ούτε για τις ελλείψεις προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Το αίτημα που ο υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει, σε μία βδομάδα, είναι η σωστή κατανομή, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για τη χορήγηση και στους νεφροπαθείς του επιδόματος πρόνοιας και για την τροποποίηση του νόμου που υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές, ο υπουργός παρέπεμψε το Σύλλογο Νεφροπαθών στην ΕΣΑΕΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

Τέλος, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των νεφροπαθών ότι θα συσταθεί επιτροπή του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), η οποία θα γνωμοδοτήσει για το ποιοι νεφροπαθείς πρέπει να παίρνουν σύνταξη στη 15ετία.

Λεζάντα 2ου

Στιγμιότυπο από την έκθεση των παιδιών του "18 Ανω"

Αποφάσεις για τα "παιδιά των φαναριών"

Σε ένα Ιδρυμα στο Φάληρο, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και σε παιδουπόλεις του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, που υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, θα φιλοξενούνται τα "παιδιά των φαναριών". Την απόφαση αυτή πήραν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο νέος γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γρ. Σιωμόπουλος,ο αρχηγός της Αστυνομίας Ι. Γεωργακόπουλος και ανώτατοι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πρόνοιας, τα Ιδρύματα που θα φιλοξενούν τα παιδιά (σ.σ. ηλικίας μέχρι 14 ετών) θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Στόχος είναι τα παιδιά αυτά να επανέλθουν στις οικογένειές τους, εφόσον μπορούν να τα φροντίσουν. Διαφορετικά, το κράτος θα πάρει τη γονική μέριμνα και τα παιδιά θα φιλοξενηθούν σε κρατικά Ιδρύματα. Εκεί θα φιλοξενηθούν και τα παιδιά που δεν έχουν γονείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ