ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος θα τα πάρει;

ΤΖΑΚ - ΠΟΤ έκανε πάλι το "τζόκερ" και τρελάθηκε το σύμπαν! Δε λέμε, καλά θα περάσει όποιος τα κερδίσει τα 4 δισεκατομμύρια, αλλά, όπως και να το κάνουμε, θα είναι ...ένας σε δέκα εκατομμύρια Ελληνες.

***

Με τους υπόλοιπους, τι θα γίνει δηλαδή; Το μόνο, που - σε τελευταία ανάλυση - βγαίνει απ' αυτές τις ιστορίες, είναι η συγκαλυμμένη αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και, ταυτόχρονα, η διασπορά τζογαδόρικων αυταπατών.

***

ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ,αν ο Χριστός ήταν ο πρώτος αναρχικός, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Χριστόδουλος είναι ...και ο πρώτος εθνικιστής! Εκτός, αν, τέλος πάντων, τραγούδια του είδους "θα πάρουμε την Πόλη και την Αγια Σοφιά" είναι απλώς μέρος της δημοτικής μας παράδοσης...

***

Γι' αυτά που επικροτούσε χτες (πάντα μπροστά στις κάμερες, που του έχουν γίνει, βεβαίως, απαραίτητες) σε γλέντι στη Χαλκιδική, λέμε. Η κατάστασή του πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο κι όταν πιει κανένα ποτηράκι παραπάνω (όπως στο εν λόγω γλέντι) δε συγκρατείται κιόλας.

***

Το δυστύχημα είναι ότι έχουν "πάρει τα πάνω τους" μαζί του και οι διάφορες παραχριστιανικές οργανώσεις (γνωστού ύφους και προθέσεων) και απλώνουν τα πλοκάμια τους κυρίως στα σχολεία και στους νέους.

***

Μη θεωρείτε απίθανο να δούμε και άλλα, χειρότερα και ακραία, πράγματα στο άμεσο μέλλον. Αυτοί έχουν άσχημα σχέδια...

***

ΚΡΑΝΟΦΟΡΟΙ,ροπαλοφόροι και διάφορα άλλα είδη που τελειώνουν σε -φορος έκαναν και χτες την εμφάνισή τους και στη Νομική Σχολή, αλλά και στα γραφεία του ΚΚΕ με τις βομβιστικές επιθέσεις. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι με τέτοιες και άλλες παρόμοιες ενέργειες ξεσκεπάζονται ακόμη περισσότερο...

***

Σε λίγο, δεν πιστεύουμε να υπάρχει κανένας πια, που να μην ξέρει και τι ρόλο παίζουν και ποιους βολεύουν με τις πράξεις τους. Ας μην κουράζονται.

Οι αντιεξουσιαστές της "Ελευθεροτυπίας" και άλλων εντύπων

Μερικοί αρθρογράφοι της "Ελευθεροτυπίας" και άλλων ανάλογων "αντιεξουσιαστικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων του τόπου", στο χώρο του Τύπου, παραδείγματος χάριν, σαν τον Γ. Βότση (κι όχι μόνο αυτός φυσικά), γράφουν τις τελευταίες μέρες συνεχή σχόλια ή αρθρίδια ή κάνουν "ρεπορτάζ" με αφορμή τη μεγάλη προχτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία για την 25η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στάζοντας πίκρα και χολή ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, λες και κάτι δεν τους "βγήκε" από όσα υπολόγιζαν, από όσα ίσως κάποιοι οργάνωσαν ή σχεδίασαν, ή από όσα απλώς περίμεναν, ελπίζοντας σε επανάληψη του γνωστού κάθε χρόνο σκηνικού με επεισόδια ή ποιος ξέρει τι άλλο...

Δεν είναι καθόλου αφελείς και αγνοί όλοι αυτοί. Ξέρουν να παίζουν σωστά το ρόλο τους. Είναι οι πραγματικοί "ιδεολογικοπολιτικοί καθοδηγητές" των χτεσινών επεισοδίων στη Νομική, όπου τα "αγαπημένα παιδιά τους", που τόσες μέρες τώρα τα υπερασπίζονται με πάθος ενάντια στην ΚΝΕ (τα ΚΝΑΤ όπως σύσσωμο το χαφιεδολόι ονομάζει την αγωνιστική, οργανωμένη, συλλογική, μαζική και πειθαρχημένη παρουσία της νεολαίας στους αγώνες), αυτά λοιπόν τα θρασύδειλα του αναρχοφασισμού, όρμησαν με λοστούς, δακρυγόνα και αλυσίδες μέσα στη σχολή την ώρα που οι φοιτητές του Οικονομικού και Νομικού κάναν τις συνελεύσεις τους για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και καταδίκαζαν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Παιδείας.

Ετσι λοιπόν... Είναι γνωστός ο ένοχος κι είναι γνωστή η αιτία!

"Τζόκερ"

- Τέσσερα δισ.

κληρώνουνε

εμπρός

ποιος θα τα πάρει;

- Ασε, εμάς

μας κλήρωσε

το εφτάδιπλο

"ζωνάρι"!

- Τέσσερα δισ.

στις τσέπες σας,

απίθανη

χαρτούρα...

- Ασε, εμείς

κερδίσαμε

το Μάαστριχτ

και την "κούρα"!

- Τέσσερα δισ.

αν πιάσετε

τους αριθμούς

τους έξι...

- Ε, τότε ας ποντάρουμε,

μην τύχει

και μας φέξει,

στα "νούμερα"

που από καιρό

έχουμε ήδη εκλέξει!

Ο οίστρος

... αλλιώς είναι συνένοχοι

Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα, σχετικά με τη στάση του Δ. Αβραμόπουλου, ως δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ):

Γιατί αρνείται να ζητήσει την αύξηση του πενιχρού ποσοστού, του 2,33%, που αποδίδει ο κρατικός προϋπολογισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ); Γιατί αρνείται, επίσης, να ζητήσει την απόδοση του 1,2 περίπου τρισεκατομμυρίων δραχμών, που έχει παρακρατήσει αυθαίρετα η κυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα προηγούμενα χρόνια; Δεν καταλαβαίνει, άραγε, ότι αυτά και άλλα παρόμοια κυβερνητικά μέτρα και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, έναντι της ΤΑ, "σπρώχνει" τους δήμους στο αδιέξοδο και στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής, άδικης και φορομπηχτικής πολιτικής;

Είμαστε απολύτως σίγουροι, ότι όλ' αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αβραμόπουλος. Αλλωστε, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δεν πήρε την παραμικρή ευθύνη και συμφώνησε ή δεν έφερε την παραμικρή αντίδραση, όταν η κυβέρνηση νομοθετούσε τα σχετικά μέτρα και οδηγούσε την ΤΑ στο οικονομικό αδιέξοδο.

Γι' αυτό και θα το επαναλάβουμε. Ο δήμαρχος της Αθήνας, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και κοινοταρχών της Αττικής - κατά δεύτερο λόγο - δεν απαλλάσσονται από τις μεγάλες ευθύνες τους, μεταχειριζόμενοι ανέξοδες, φραστικές διακηρύξεις. Εκτός και αποδείξουν εμπράκτως - έστω και τώρα - ότι ενδιαφέρονται πραγματικά, για να μη γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι δημότες τους.

Ιδού η Ρόδος...

Με τη διεκδίκηση 110 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών, των δημάρχων της Αττικής, από την κυβέρνηση, συμφωνούμε απόλυτα. Για πολλούς λόγους και, πολύ περισσότερο, γιατί πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους, τους οποίους η κυβέρνηση παρακρατεί αυθαίρετα.

Δεν καταλαβαίνουμε, όμως, ορισμένα πράγματα και θέλουμε να τα σημειώσουμε: Πρώτον, τι σημαίνει η απειλή του δημάρχου Αθήνας ότι, εάν εντός πενθημέρου δεν ικανοποιήσει η κυβέρνηση το προαναφερόμενο αίτημα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της Αττικής θα υποχρεωθούν να επιβάλουν υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, που θα φτάνουν μέχρι και στο 48%; Δηλαδή, το όλο πρόβλημα του κ. Αβραμόπουλου είναι αποκλειστικά και μόνο ποιος θα χρεωθεί το πολιτικό κόστος ενός ακόμη βαρέος φορομπηχτικού πλήγματος στα λαϊκά εισοδήματα; Και το σημειώνουμε, γιατί δε νομίζουμε πως έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι, εάν θέλουν οι δήμαρχοι της Αττικής, μπορούν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση στην ικανοποίηση του παντελώς δίκαιου αιτήματός τους. Εάν πράγματι θέλουν να αποτρέψουν ένα ακόμη αντιλαϊκό μέτρο, μπορούν και πρέπει να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση του αιτήματός τους. Να ζητήσουν τη συμπαράσταση και ενεργητική συμμετοχή των εργατικών και άλλων σωματείων, των μαζικών φορέων και, πάνω απ' όλα, των εργαζομένων και όλου του λαού.

Διαφορετικά θα έχουν και αυτοί τις δικές τους, βαριές ευθύνες.

Οι άνθρωποι του λαού λένε πως όσοι έχουν φιλότιμο, όταν κάνουν ένα λάθος και τους το λες, απλώς σιωπούν. Οι αφιλότιμοι γαβγίζουν. Και χτες, ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας από το ραδιοσταθμό "Φλας", γάβγιζε...

Θράσος αποστατών

Είχε και τα μούτρα να βγει και να τα βάλει με την ηγεσία του ΚΚΕ ο Μ. Ανδρουλάκης. Και ξέρασε όσα μπορούσε...

Σε μια στημένη συνέντευξη με τον κύριο Τόλιο του "Φλας", μίλησε για άκαπνους (!), για γραφειοκράτες (!), για αμόρφωτους (!), για απόντες (!) από τους αγώνες του Πολυτεχνείου και για άλλα παρόμοια!

Δεν αξίζει ούτε για να του απαντήσει κανείς στα όσα τόλμησε να ξεστομίσει. Αυτός είναι ο άνθρωπος, αυτό είναι και το ήθος του και η πολιτική του συγκρότηση. Ενα μόνο θα του πούμε: Εκείνοι και εκείνες, που έχει το θράσος να υβρίζει, στάθηκαν και στέκονται στη θέση τους. Δεν την εγκατέλειψαν ούτε για 30, ούτε για 3.000 ή κι ακόμη περισσότερα αργύρια... Κι αυτό το ξέρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές, αριστεροί, αλλά και άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα.

Γι' αυτό, ας συνεχίσει να λέει αυτά που λέει!

"Εξουσία" και Βοσδογάνηδες

Γνωστή στους δημοσιογραφικούς κύκλους, αλλά και ευρύτερα, είναι η περίπτωση Βοσδογάνη της "Εξουσίας", στην οποία... αποσπάστηκε μετά την "Αυριανή"...

Στην ίδια ρότα, της "γραμμής" που του δίνουν, συνέχισε και χτες προκειμένου να "αποδείξει" εσωκομματικά και άλλα προβλήματα στο ΚΚΕ. Επί της ουσίας δεν έχουμε να γράψουμε και τίποτα, γιατί απλώς δεν υπάρχει ουσία σ' αυτά που υπογράφει και ενίοτε γράφει ο Βοσδογάνης.

Μια επισήμανση μόνο, αφού το θέμα έχει καταντήσει έτσι κι αλλιώς γελοίο και για τη διεύθυνση και άλλους αρμόδιους της "Εξουσίας". Τουλάχιστον ας σκεφτούν να βάλουν σε αυτή τη δουλιά κανέναν που, αν μη τι άλλο, θα ξέρει να διαβάζει σωστά τα "μπιλιετάκια" που του στέλνουν, ή έστω να καταλαβαίνει τι του υπαγορεύουν να γράψει, έτσι ώστε να γίνονται τουλάχιστον πιο πειστικά και αληθοφανή... Γιατί, να του συστήσουμε ξανά να διαβάσει και να ενημερωθεί για τις θέσεις και τα ντοκουμέντα του ΚΚΕ - αφού κάνει το ρεπορτάζ της Αριστεράς - θα είναι πλέον άδικος κόπος...

Δηλαδή, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε καν "άξιος ο μισθός του" δε μας έρχεται να γράψουμε αυτή τη φορά...

Ερωτήματα με σημασία

Γιατί, δε συνελήφθη κανείς, από τους μεγαλύτερους στην ηλικία "αναρχικούς" και τους μετέχοντες στο "σκληρό πυρήνα", που προκάλεσαν τα μικροεπεισόδια στο Πολυτεχνείο, ρωτούσαμε προχτές. Και συμπληρώναμε: Και, τέλος πάντων, δε γνωρίζει η Αστυνομία, ούτε και μπορεί να μάθει τα ονόματά τους; Η, μήπως, πιστεύει κανείς, ότι όλ' αυτά γίνονται παντελώς αυθόρμητα, χωρίς κάποια οργάνωση και σχέδιο;

Αυτά ρωτούσαμε χτες. Και δεν απευθύναμε τις ερωτήσεις μόνο στις αστυνομικές αρχές, αλλά και σε όλους όσοι, όπως η "Ελευθεροτυπία" ιδιαίτερα, αλλά και η "Αυγή", έσπευσαν να πάρουν - για μια ακόμη φορά - τους"γνωστούς άγνωστους", υπό την προστασία τους, να μιλήσουν για ΜΑΤ και ΚΝΑΤ και να επιχειρήσουν την καλλιέργεια ενός αντικομμουνιστικού κλίματος και συσπείρωσης.

Θυμίζουμε τα ερωτήματα αυτά, γιατί αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μετά τα χτεσινά γεγονότα και ό,τι άλλο επιχειρηθεί στην πορεία. Είναι τα ερωτήματα που φανερώνουν ότι πίσω από τις εντυπώσεις των τηλεοπτικών εικόνων, των φωτογραφιών και των τίτλων, υπάρχουν καθοδηγητές, σχεδιασμοί και συγκεκριμένοι - πολλές φορές και διαπλεκόμενοι - στόχοι και συμφέροντα. Υπάρχουν εγκέφαλοι και επιτελεία, που δε συμπεριλαμβάνονται, βέβαια, στους συλληφθέντες νεαρούς, που χρησιμοποιούν, αποκλειστικά και μόνο, ως αναλώσιμες ομάδες κρούσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ