ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φουντώνει η φλόγα του αγώνα

Αγωνιστική αγροτική συγκέντρωση χτες, στους Σοφάδες Καρδίτσας

Η δέσμευση για την κλιμάκωση και ένταση του αγώνα των αγροτών δόθηκε χτες στην αγωνιστική - ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους Σοφάδες, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει το αγωνιστικό κλίμα που κυριάρχησε στις προηγούμενες συγκεντρώσεις σε Λιοντάρι, Παλαμά και Προάστιο.

Οι αγρότες των Σοφάδων αψηφώντας το κρύο και την καταρρακτώδη βροχή, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί με τα τρακτέρ τους, στην κεντρική πλατεία των Σοφάδων.Λόγω της κακοκαιρίας, οι παραβρισκόμενοι αγρότες συγκεντρώθηκαν σε παρακείμενο καφενείο, όπου και έγινε τελικά η αγωνιστική ενημερωτική σύσκεψη. Στο κατάμεστο από αγρότες χώρο, δόθηκε η δέσμευση από όλους τους παριστάμενους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, με νέα "αφετηρία" το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 2 του Δεκέμβρη στην πόλη της Καρδίτσας. Οι αγρότες των Σοφάδων διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και έδωσαν σαφές μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μια πολιτική που τους στραγγαλίζει οικονομικά και τους διώχνει απ' τα χωριά και τα χωράφια τους.

Τη σύσκεψη "άνοιξε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου των Σοφάδων Δ. Δεληγιάννης,ο οποίος τόνισε την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα των αγροτών, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Β. Κατσάρας,διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι μπροστά στους αγώνες της αγροτιάς".Αμέσως μετά, και κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, το λόγο πήρε ο Β. Αναγνωστόπουλος,νεοεκλεγείς νομάρχης Καρδίτσας. "Οδηγούμαστε στο 1999 - τόνισε - με τα προβλήματά μας, που δημιούργησε η συγκεκριμένη αντιαγροτική πολιτική, πολλαπλασιασμένα" και αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του υπουργείου, επισήμανε: "Ο νέος υπουργός, φαίνεται, ότι έχει διάθεση διαλόγου. Εμείς, όμως, θέλουμε διάλογο ουσίας και όχι διάλογο για το διάλογο". Τέλος, μιλώντας για το μεγάλο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, τόνισε ότι "στις 2 Δεκέμβρη, πρέπει να δώσουμε βροντερό "παρών". Πλέον δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Ολοι μας αισθανόμαστε το βρόχο γύρω απ' το λαιμό μας, να μας στραγγαλίζει".

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή σύσκεψη στους Σοφάδες, ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος αναφερόμενος στα δίκαια αιτήματα των αγροτών τόνισε: "Δεν είμαστε της λογικής όλα ή τίποτα. Υπάρχουν όμως προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις για να μείνουμε στα χωριά μας. Ιδιαίτερα όσον αφορά το βαμβάκι, που είναι η "καρδιά" των προβλημάτων εδώ στην Καρδίτσα".

Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη κατάργησης του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, ώστε οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί να εισπράξουν την τιμή των 365 δραχμών το κιλό. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος του βαμβακιού που σχεδιάζουν τα επιτελεία της ΕΕ, τονίζοντας ότι "πρέπει οι μικρομεσαίοι παραγωγοί να διασφαλιστούν με απαλλαγή των προστίμων συνυπευθυνότητας για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια".

"Ο αγώνας μας, τόνισε, έχει ταξικό χαρακτήρα και όχι κομματικό. Αυτά που λέγονται, ότι δήθεν η ΝΔ και το ΚΚΕ συνεργάζονται για να ρίξουν το ΠΑΣΟΚ, είναι "παραμύθια της Χαλιμάς". Η ίδια πολιτική επιβάλλεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουμε. Γι' αυτό λοιπόν και στον αγώνα είμαστε όλοι ίσοι. Ολοι παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, για να καλλιεργούμε τη γη μας στα χωριά μας", είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας.

Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων αγροτών, αμέσως μετά την ομιλία του Β. Μπούτα, έστειλαν για άλλη μια φορά το "μήνυμα" ότι το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στις 2 του Δεκέμβρη θα είναι μαζικό και αγωνιστικό.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η κρίση ου γαρ έρχεται μόνη...

Μεγάλη αύξηση έχει παρουσιάσει τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των νέων που επισήμως έχουν καταγραφεί ως εμπλεκόμενοι στον κόσμο των ναρκωτικών. Ενώ μέχρι το 1994 οι αριθμοί των εμπλεκομένων νέων σε υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά διατηρούνταν σε χαμηλά επίπεδα, από το 1995 και ειδικά το 1996 άρχισε μια ξέφρενη ανοδική πορεία. Σε ποσοστά μεταφράζεται σε 91% αύξηση το 1995, έναντι του προηγούμενου έτους, σε 344% αύξηση το 1996, έναντι του 1995 και σε 85% αύξηση το 1997, έναντι του 1996.

Συγκεκριμένα, μόνο από την αστυνομία κατηγορήθηκαν το 1995 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών 90 ανήλικοι (κάτω των 17 ετών) και 258 νέοι (18-20 ετών). Το 1996 κατηγορήθηκαν 400 ανήλικοι και 721 νέοι, ενώ το 1997 κατηγορήθηκαν 740 ανήλικοι και 1.484 νέοι. Συνολικά (ενήλικοι και ανήλικοι) το 1997 κατηγορήθηκαν 8.673 Ελληνες και 938 αλλοδαποί. Το πρώτο εννιάμηνο του 1998 κατηγορήθηκαν 8.399 άτομα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χτες, πρώτη μέρα του διήμερου με θέμα: "Εγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών - Διαβαλκανική συνεργασία για την πρόληψη". Το διήμερο πραγματοποιείται στο παλιό Πανεπιστήμιο και εντάσσεται στην τρίτη ευρωπαϊκή βδομάδα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, που φέτος έχει θέμα την πολυδιάστατη προσέγγιση και πρόληψη των ναρκωτικών με έμφαση στην πληροφόρηση της κοινωνίας και την ανάπτυξη συνεργασιών.

Η Τουρκία είναι ο πρώτος σταθμός - αποθήκη διοχέτευσης της ηρωίνης που προέρχεται από την Ασία προς τις χώρες της ΕΕ, τονίστηκε κατά τις εργασίες του διήμερου. Από τη "βαλκανική οδό", το νότιο τμήμα της οποίας αποτελεί η Ελλάδα, διακινείται το 85% της ηρωίνης που εισάγεται στην ΕΕ. Η ηρωίνη που εισάγεται στη χώρα μας προέρχεται κατά 70% από την Τουρκία, ενώ το 90% της κοκαϊνης εισάγεται από χώρες της Νότιας Αμερικής. Η κατεργασμένη κάνναβη που κατάσχεται από τις Αρχές, προέρχεται κατά 40% από την Τουρκία, 30% από το Λίβανο, ενώ η ακατέργαστη κατά 80% προέρχεται από την Αλβανία και κατά 10% είναι εγχώριας παραγωγής.

Οσον αφορά τους θανάτους από τα ναρκωτικά υπογραμμίστηκε ότι το 1994 παρατηρήθηκε μια πραγματικά εκρηκτική αύξηση και βεβαιώθηκαν 146 θάνατοι, έναντι 78 του 1993, σημειώνοντας έτσι αύξηση της τάξης του 87%. Εκτοτε, παρατηρείται μια συνεχής ανοδική τάση και το 1997 βεβαιώθηκαν 232 θάνατοι, ενώ από 1/1/98 μέχρι 30/9/98 έχουν βεβαιωθεί 167 θάνατοι.

Τις εργασίες του διήμερο άνοιξε η καθηγήτρια Κ. Σπινέλλη,διευθύντρια του εργαστηρίου ποινικών και εγκληματολογικών ερευνών, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, του ΟΚΑΝΑ και του συντονιστικού οργάνου δίωξης ναρκωτικών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εισηγήσεις παρουσίασαν ο αστυνόμος Χ. Λουκάς και η εγκληματολόγος Π. Ζαγούρα.Σήμερα, θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Γιουγκοσλαβία.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων για το στρατόπεδο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1η Δεκέμβρη αποφασίστηκε ανάμεσα σε άλλα σε κοινή σύσκεψη φορέων και δημοτικού συμβουλίου. "Καμπανάκι" κινδύνου από τη "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" για την αργοπορία. Με... χάπενινγκ και συνέδρια "αντιδρούν" στην κυβέρνηση νυν και νεοεκλεγμένος δήμαρχος

Η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την 1η Δεκέμβρη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το στρατόπεδο, αποφασίστηκε προχτές σε κοινή σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων του Χαϊδαρίου.

Επίσης αποφασίστηκε να τεθεί το πρόβλημα και στους άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις, να δοθεί συνέντευξη Τύπου και να γίνει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Προς το παρόν, μόνο το Ζεφύρι έχει πάρει ομόφωνη απόφαση ενάντια στην οικοπεδοποίηση.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" (ΔΕΚ) και δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Σελέκος τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει και παρά το γεγονός ότι η ΔΕΚ είχε προτείνει στο προηγούμενο ΔΣ να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στις 11 Νοέμβρη δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να πλησιάζει ο μήνας στο τέλος του και ακόμα να γίνονται συνεδριάσεις. Γι' αυτό πρότεινε να γίνει η συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη με κλείσιμο της λεωφόρου Καβάλας μπροστά από το δημαρχείο και παράλληλα να ενημερωθούν βουλευτές, ΜΜΕ, να γίνουν συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και να δοθεί συνέντευξη Τύπου. "Το πρόβλημα δε θα λυθεί με τις συναντήσεις με τους υπουργούς. Το μεγάλο φαγοπότι ξεκίνησε"... επισήμανε ο Μ. Σελέκος. Με ανάλογες θέσεις τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι φορέων όπως η Ενωση Γονέων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Εθνική Αντίσταση και εξωραϊστικοί σύλλογοι.

Αντίθετα, ο νυν δήμαρχος καλύφθηκε πίσω από την απόφαση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας που τάχθηκε κατά της οικοπεδοποίησης μεν, αλλά αποφάσισε να συζητήσει το θέμα των στρατοπέδων σε συνέδριο στις 10 Δεκέμβρη... Ο δήμαρχος πρότεινε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης τελευταία και πάντως μετά το συνέδριο του ΑΣΔΑ.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του νεοεκλεγμένου δημάρχου Κ. Ντηνιακού,ο οποίος - ούτε λίγο ούτε πολύ - πρότεινε να γίνει συνάντηση με τον Λαλιώτη για να του... υπενθυμίσουν τις παλιές θέσεις της κυβέρνησης για τα στρατόπεδα! "Να δούμε", είπε, "μήπως είναι σε πλάνη ή αν θέλουν να υπαναχωρήσουν"! Κι όλα αυτά, επειδή ο Σημίτης είχε υποσχεθεί το '96 την πλήρη παραχώρηση του στρατοπέδου, ενώ ο Λαλιώτης είχε την ίδια θέση στο πρόγραμμα "Αττική ΣΟΣ". Προφανώς, το γεγονός της κοινής συνέντευξης Τύπου μέσα στην περίοδο των δημοτικών εκλογών των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Αμυνας με την οποία ανακοίνωναν τα καταστροφικά για το περιβάλλον και τους κατοίκους σχέδια της κυβέρνησης για το στρατόπεδο, δεν είναι αρκετή απόδειξη για το νέο δήμαρχο. Μάλιστα, δεν πρότεινε καν να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων - σνομπάροντας τέτοιου είδους διαμαρτυρίες - αλλά πρότεινε κάποια... "χάπενινγκ" - που δεν κατονόμασε - αν και εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι άλλες προτάσεις του... Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα!

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε εκπρόσωπος των ΚΟ του Χαϊδαρίου ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα του χαϊδαριώτικου λαού και το μήνυμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι θα θέσει νέα Επερώτηση στη Βουλή και θα επισκεφθεί βουλευτής την περιοχή.

Το τοπικό Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων μοίρασε ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ καταγγέλλεται η δημοτική αρχή, επειδή δεν προσκάλεσε στη σύσκεψη το Συνδικάτο και δεν έκανε τίποτα για την απομάκρυνση του στρατοπέδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ