ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση της "Αυγής"

Με τον Κ. Πουλακίδα της "Αυγής" δε χρειάζεται να ασχοληθούμε άλλο. Μας προξενεί όμως εντύπωση πώς η "Αυγή", εφημερίδα η οποία έχει την ιστορία της στο χώρο του Τύπου, και που η οξεία αντιπαράθεση την οποία έχουμε μαζί της για τις απόψεις που υπερασπίζεται έχει καθαρά ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, έχει φτάσει στο σημείο να ενστερνίζεται απόψεις, που διοχετεύουν χαλκευμένα διάφορα επιτελεία περί "συνεργασίας ΜΑΤ - ΚΝΑΤ", "περί δυναμικής καταστολής άλλων χώρων νεολαίας" κλπ. κλπ. Οντως αποτελεί καινούριο στοιχείο στο χώρο του Τύπου αυτή η ανεύθυνη και εν πολλοίς ύποπτη φιλολογία περί "επιβεβαίωσης της συνεργασίας ΚΝΕ και Αστυνομίας". Εκτός και αν τα "αστυνομικά σενάρια", η υποδαύλιση μιας κατευθυνόμενης επίθεσης και εχθρότητας ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αποτελούν ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα κατά την "Αυγή". Γιατί οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί του "Ριζοσπάστη" περί του αντικομμουνιστικού και προβοκατόρικου ρόλου, που μπορεί να έπαιξαν συγκεκριμένες εφημερίδες στην περίπτωση αυτή - πιθανόν αθέλητα, δεν έχει και τόση σημασία - πρέπει να γράφονται μήπως έστω και για λίγο τις σκεφτούν τουλάχιστον οι αρμόδιοι της εφημερίδας.

Ξεφυλλίζοντας ένα λεξικό, ερευνώντας τους χαρακτηρισμούς και τις λέξεις διαβάσαμε: "Προβοκάτορας: Αυτός που προκαλεί πράξεις για να υπάρξουν αντίποινα". Τι λέτε κύριοι της "Αυγής"; Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνετε ότι τα γραφόμενά σας ενάντια στην ΚΝΕ, ενάντια στην περιφρούρηση της οργανωτικής επιτροπής της πορείας του Πολυτεχνείου, η υιοθέτηση της γραμμής της "Ελευθεροτυπίας" και των προκηρύξεων των "αναρχοφασιστικών συμμοριών", βοηθούν, συντελούν στην ιδεολογική και πολιτική κάλυψη - και μάλιστα από αριστερή, υποτίθεται, σκοπιά - των επιθέσεων που ακολούθησαν στα γραφεία του ΚΚΕ, στη δολοφονική επίθεση στη Νομική ενάντια στους φοιτητές; Δε λειτουργούν, αν μη τι άλλο, αντικειμενικά... προβοκατόρικα;

Στην μπανιέρα δυο - δυο

ΒΡΕ, ΘΑ ΤΑ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ όλα η κυβέρνηση! Και τα αντιπλημμυρικά έργα και τους υπονόμους και τις υποδομές, ώστε να μην υπάρχουν πλημμύρες γενικότερα, αλλά ασχολούνταν με την υπόθεση της ΟΝΕ και της ξέφυγαν...

***

Ας όψονται επίσης και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πώς να το κάνεις, τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη έτρεχε να μαζέψει ψήφους και να κάνει ρουσφέτια. Εκλογές είναι αυτές, δεν μπορούσε να τις αφήσει έτσι.

***

Τώρα, αν δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε, είναι άλλο ζήτημα. Πού να δείτε, τι αποτέλεσμα θα φέρει στις ευρωεκλογές του Ιούνη, που θα έχει περάσει κι όλος ο χειμώνας, με ό,τι αυτός θα φέρει μαζί του....

***

ΠΑΝΤΩΣ και ειδικά επειδή η Αθήνα και η Αττική είχαν χτες την ...τιμητική τους, πρέπει να πούμε δυο λόγια και για τους "μονομάχους" των κάθε λογής έργων. "Μεγάλων" και "μικρών", της βιτρίνας, των διαπλεκομένων, κλπ.

*******

Αυτούς, που το παίζουν σύγχρονοι, μακριά από ...κομματικές αγκιστρώσεις, άνθρωποι της νέας χιλιετηρίδας και τέτοια όμορφα. Που δηλώνουν πως έχουν νέο ήθος, νέο λόγο, νέες πολιτικές και, πάνω από όλα, προσπαθούν να τα έχουν με όλους καλά.

***

Ναι, καλά καταλάβατε. Για τους Κ. Λαλιώτη και Δ. Αβραμόπουλο, μιλάμε. Ε, όσο και να το κάνεις, ήταν η μέρα τους χτες. Μόνο, να μην το παραπάρουν επάνω τους... Γιατί, φανταστείτε τι έχουμε να πάθουμε, έτσι και θελήσουν να έχουν και πολλές άλλες μέρες δικές τους... Χειμώνας έρχεται.

***********

Οχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά να μας προειδοποιήσουν, για να πάρουμε τα μέτρα μας. Για παράδειγμα, να πουλήσουμε τη μοτοσικλέτα και να αγοράσουμε ένα βαρκάκι με πανί... Κάπως πρέπει να πηγαίνουμε στις δουλιές μας, τέλος πάντων.

Τα γεγονότα

"Πρέπει κάποτε το ΚΚΕ, όπως και η Νεολαία του, να απαλλαγεί από το σύμπλεγμα της πρακτορολογίας και της προβοκατορολογίας... Οσο για την "Ε" και τους ανθρώπους, που εργάζονται σ' αυτήν, οι κλισεδαρισμένες κατηγορίες του είδους αυτού δεν την αγγίζουν. Οι 10 συντάκτες που κάλυψαν τα γεγονότα απλούστατα, πήγαν, είδαν και έγραψαν. Και δεν είναι τυχαίο, ότι όλες οι εφημερίδες - πλην "Ριζοσπάστη" φυσικά - τα ίδια περίπου έγραψαν...".

Αυτά γράφει - ανάμεσα σε άλλα - η χθεσινή "Ελευθεροτυπία". Και αποτελούν μια ολοφάνερα κακότεχνη απόπειρα απολογίας, αφού πλαστογραφεί κατάφωρα την πραγματικότητα.

Ξαναγράφουμε, λοιπόν, τα γεγονότα που δεν "είδαν" οι συντάκτες της "Ε" ή δε δημοσίευσε η εφημερίδα: Ενώ η πορεία έχει, ήδη, ξεκινήσει μια ομάδα "αναρχικών", η οποία έχει συγκροτηθεί, συσκεφθεί και οπλιστεί (από παρακείμενη οικοδομή) στη Σταδίου, στο ύψος του "Ατενέ", βαδίζει αντίθετα προς τους πορευόμενους, με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο. Ταυτόχρονα, προκαλεί, βρίζει και καθώς φτάνει κοντά στο Πολυτεχνείο δημιουργεί τα πρώτα επεισόδια, πετώντας πέτρες και κροτίδες, με συνέπεια τους δύο πρώτους, σχετικά σοβαρούς τραυματισμούς. Κοντά στο Πολυτεχνείο ενώνεται με τους υπόλοιπους, που βρίσκονταν στην "ουρά" της πορείας και, καθώς, "πιέζονται" από τις αστυνομικές δυνάμεις, που ακολουθούν, κάνουν την πρώτη εφόρμηση στο τέλος της πορείας. Απωθούνται από την περιφρούρηση και αμέσως, κάνουν και δεύτερη, τη φορά αυτή, με ταυτόχρονη χρήση καδρονιών, πετροπόλεμου κλπ. Η περιφρούρηση της πορείας αμύνεται και τους απωθεί και πριν τα επεισόδια πάρουν έκταση (μέσα σε ελάχιστα λεπτά) επεμβαίνουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και τους περικυκλώνουν.

Για όλ' αυτά, το ρεπορτάζ της "Ε" έγραφε, για δύο "απόπειρες εισόδου των νεαρών στον κύριο όγκο της πορείας" και, βέβαια, για τους κομμουνιστές, που έδειραν ανήλικα παιδιά...

Ενας ... συνειδητός εργάτης (;)

"Αγκύλωση" είναι, κατά τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο, Μ. Στελάτο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και, μάλιστα, μια "αγκύλωση" που πρέπει, επιτέλους, "να ξεπεραστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα"! Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση του σωματείου. Εσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δε φοβάται την άρση της μονιμότητας, γιατί είναι συνειδητός εργάτης, ενώ όσοι διαμαρτύρονται για την άρση της, διαμαρτύρονται, γιατί είναι ...τεμπέληδες!

Για να συμπληρώσετε την εικόνα, σημειώνουμε ακόμη ότι ο προαναφερόμενος ...συνδικαλιστής είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Προκλητικά συνθήματα

Προκλητικά, φιλοβασιλικά συνθήματα έχουν γράψει κάποιοι αμετανόητοι νοσταλγοί του παρελθόντος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο κατάστρωμα του δρόμου Φλώρινας - Δροσοπηγής - Καστοριάς, μας καταγγέλλει αναγνώστης μας και για του λόγου το αληθές μάς έστειλε και σχετικό φωτογραφικό τεκμήριο. Εκφράζει, δε, την απορία του, που τα συνθήματα παραμένουν ανέπαφα, παρότι ο δρόμος αυτός βρίσκεται μέσα στην παραμεθόριο περιοχή και χρησιμοποιείται συχνά από άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και από παρακείμενη στρατιωτική μονάδα.

Απορούμε και μεις μαζί του και περιμένουμε να δούμε αν και πότε θα ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι να τα σβήσουν...

Τα "καλόπαιδα" και οι υπερασπιστές τους

Εχει "πλάκα" να νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν κάποια "παιδαρέλια", που το παίζουν "επαναστάτες", έχοντας τη στήριξη και κάποιων ΜΜΕ, να φοβίσουν τους κομμουνιστές, βάζοντας "γκαζάκια" σε γραφεία του ΚΚΕ και επιτιθέμενοι σε νεολαίους της ΚΝΕ. Εδώ οι κομμουνιστές δε φοβήθηκαν τον κρατικό μηχανισμό και τους διάφορους μπράβους του, θα φοβηθούν κάποια "παρακρατικά καλόπαιδα", που κρύβουν το πρόσωπό τους, πίσω από τις "μαντίλες" της θρασυδειλίας τους;

Οσο, δε, για κάποιες "ορντινάτσες" των ΜΜΕ, που τώρα τους έπιασε ο πόνος, για τους "αναρχικούς", που "ταλαιπωρούνται" από τους κομμουνιστές, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν "τους παίρνει" και "δεινόν προς κέντρον λακτίζειν". Κι αν στενοχωρέθηκαν, που φέτος δεν έγιναν στην πορεία του Πολυτεχνείου όσα ήθελαν για να βγάλουν το ψωμί τους, τι να κάνουμε; Αλλωστε, υπάρχουν κι άλλα θέματα ν' ασχοληθούν για να μην "περάσουν από το λογιστήριο". Ας γράψουν στις εφημερίδες τους κι ας μιλούν στα "ματσούκια" τους πιο πολύ για τη φούστα του Ρουβά, το γάμο και το χωρισμό του Γκλέτσου, τα διάφορα "ριάλιτι σόου" κλπ. Σε τελευταία ανάλυση, ας ασχολούνται με τα ζώδια, τα φαρμακεία και τον καιρό...

Καφενείον
"οι αλλαγές"

Φλιτζανάκια,

δίσκοι, μπρίκια

αποστέλλονται

στα λύκεια

και πετιούνται

τα θρανία

για να γίνουν

καφενεία!

Στο μπουφέ,

θα 'ναι στον πάγκο,

οι ...δασκάλοι,

οι δίχως φράγκο,

και στο σέρβις

και τη λάντζα

μαθητές

θα κάνουν σκάντζα!

Κι ο Αρσένης

εκεί πέρα

θα αράζει

από Δευτέρα,

στις καρέκλες

θα ξαπλάρει

και τους πάντες

θα ..."φουμάρει"!

Ο οίστρος

Πάντως, αν οι συντάκτες της "Ε" (και, μάλιστα, 10 στον αριθμό) δεν είδαν όλ' αυτά τα γεγονότα, πράγματι πρέπει να συμβαίνει ένα από τα τρία - ή και τα τρία - που σημειώνει ο Κ. Κυρ. στο χθεσινό φύλλο της ίδιας εφημερίδας. 'Η δεν είχαν ανοιχτά τα μάτια τους ή δε γνωρίζουν τι σημαίνει ρεπορτάζ ή δε βρίσκονταν στον τόπο, όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα.

Μπορεί να συμβαίνουν κι άλλα πράγματα, βέβαια, αλλά ας μείνουμε σ' αυτά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ