ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ιστορική στιγμή», πράγματι...

«Από σήμερα, με τον πιο επίσημο τρόπο, η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, δυναμισμού και προόδου. Εισέρχεται σε μια νέα εποχή... (η ένταξη) ωφελεί άμεσα τους πολίτες». Τα παραπάνω είναι λόγια χτεσινά. Λόγια του πρωθυπουργού. Φυσικά το αν και πόση σχέση έχουν με την αλήθεια οι ισχυρισμοί του Κ. Σημίτη είναι ένα ερώτημα που έχει απαντηθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Το «καλύτερο», όμως, είναι άλλο. Το «καλύτερο» είναι ότι οι αποδείξεις για το ψευδές περί του «ΟΝΕδίτικου παραδείσου» είναι αποδείξεις οι οποίες περιφέρονται - και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο - από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (!) και τους επιτελείς του σε όλες τις δημόσιες παρουσίες τους! Πρόκειται ουσιαστικά για ομολογίες που κατατίθενται από την κυβέρνηση, αν και ο κ. Σημίτης θα ήθελε να τις αποφύγει. Πώς όμως να αποφύγεις το Α και το Ω της πολιτικής σου, που αποτελεί, ταυτόχρονα, και ραχοκοκαλιά της πολιτικής της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ;

***

Δυο στιγμιότυπα - των τελευταίων μόνο ημερών - είναι χαρακτηριστικά για το τι σημαίνει ΟΝΕ για τον ελληνικό λαό:

1ο) Στην πρώτη προεκλογική συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σημίτης, πριν μια βδομάδα στο Ζάππειο, επιχείρησε κάποια στιγμή να αποκρούσει την προεκλογική παροχολογία της ΝΔ. Παροχολογία που όμως είναι αντίστοιχη με την παροχολογία του ΠΑΣΟΚ. Ο,τι ισχύει για τις υποσχέσεις της ΝΔ, ισχύει και για τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Τι ισχύει; Ιδού: «Πού θα τα βρει για να δώσει όσα τάζει προεκλογικά η ΝΔ -αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός - αφού τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ξεχνιούνται, ακόμα κι όταν μπούμε στην ΟΝΕ;». Πράγματι. «Δεν ξεχνιούνται». Είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε είναι η ΝΔ ο εντολοδόχος της ΟΝΕ.

2ο) Προχτές το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εγκύκλιο με τις κατευθύνσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Του προϋπολογισμού της εντός ΟΝΕ εποχής, δηλαδή. Ιδού τι λέει η εγκύκλιος: «Η εδραίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας απαιτεί τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής διαχείρισης και τα επόμενα έτη... καθόσον η χώρα μας εξετάζεται και αξιολογείται... (και) μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ»! Λιτότητα εσαεί, λοιπόν. Δεν το λέμε εμείς (μόνο). Το ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών...

***

Αν λοιπόν ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η χτεσινή ήταν μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα, ισχύει επειδή «ιστορικές» είναι και οι στιγμές που (εκτός από τα θετικά) συμβαίνουν και τα πολύ αρνητικά γεγονότα...


Ν. Μπ.

«Στηρίξτε μας, είμαστε... αδίστακτοι»!

Επιστολή Σημίτη στους «14» ομολόγους του της ΕΕ

Η φιέστα της κυβέρνησης και ο λόγος του πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν με επιστολή του Κ. Σημίτη προς τους 14 ομολόγους του των χωρών - μελών της ΕΕ, στην οποία - ούτε λίγο ούτε πολύ - τους δηλώνει ότι η «χωρίς δισταγμούς» (!) εξυπηρέτηση της πολιτικής της ΟΝΕ θα συνεχιστεί αταλάντευτα από την κυβέρνησή του. Γι' αυτό, όντας... «αδίστακτος» υπηρέτης της ΟΝΕ, τούς ζητά να «υποστηρίξουν» την αίτηση ένταξης που κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ...

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός, αφού ενημερώνει τους «14» για την κατάθεση της αίτησης, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνησή του «σταθεροποίησε» την ελληνική οικονομία και προχωρά σε όρκους πίστης προς την «ευρωενωσιακή οικογένεια», αλλά και συμμετοχής της ελληνικής ολιγαρχίας στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ. Παράλληλα δεν κρύβει ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ έχει και... πολιτική διάσταση (κάτι που δεν έκρυβε ούτε ο Καραμανλής όταν έλεγε πως η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ γινόταν και για πολιτικούς λόγους...).

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Κ. Σημίτης, «η δημιουργία μιας ενιαίας νομισματικής ζώνης στην Ευρώπη, είναι προϋπόθεση για την οικονομική ισχυροποίηση της ΕΕ και την πολιτική της ενδυνάμωση». Ταυτόχρονα υπενθυμίζει, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του «προχωρήσαμε - όπως λέει - στη δύσκολη αυτή πορεία χωρίς δισταγμούς». Και η επιστολή του πρωθυπουργού καταλήγει: «Προσβλέπω στην υποστήριξή σας στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Η απόφαση που θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου θα έχει για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χαρούμενη αλλά ... δεν την προσκάλεσαν!

Χαρούμενη και δικαιωμένη με αφορμή τη χτεσινή φιέστα για την υποβολή αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ δηλώνει η ηγεσία της ΝΔ, αλλά εκφράζει τα παράπονά της γιατί δεν την προσκάλεσαν! Ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι «σήμερα όλοι στη ΝΔ αισθανόμαστε και χαρούμενοι και δικαιωμένοι», γιατί έχει γίνει κατορθωτό να προσεγγίσουμε την ΟΝΕ αλλά και γιατί η παράταξη και ο ιδρυτής της έδωσαν μεγάλους πολιτικούς αγώνες για την ευρωπαϊκή ιδέα. Ομως, η χαρά και δικαίωσή τους μετριάστηκε γιατί δεν είχαν προσκληθεί στη φιέστα του Ζαππείου. «Και βεβαίως θα συμμετείχαμε εάν είχαμε προσκληθεί», είπε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά δε στάλθηκε προσωπική πρόσκληση στον πρόεδρο του κόμματος αλλά στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ (Τραγωδία!). Σε άλλη ανακοίνωση της ΝΔ όμως περιγράφεται η «νέα πολιτική» που θα ακολουθήσει η ίδια, αλλά «δυστυχώς» δεν είναι διόλου πρωτότυπη (να καταργηθούν τα κρατικά μονοπώλια στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τράπεζες), να σταματήσουν οι κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές εργασίας(!), κεφαλαίου και χρήματος, κλπ. Τέτοια φιλολαϊκή πολιτική... Ικανοποιημένος βέβαια δήλωσε και ο Στ. Μάνος για την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ, αλλά ζητά με τη σειρά του να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές όπως και η ΝΔ.

Ιστορική μέρα μόνο για την πλουτοκρατία

Σχετικά με τη φιέστα στο Ζάππειο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η σημερινή μέρα είναι για την πλουτοκρατία πραγματικά ιστορική. Τους πανηγυρισμούς της τους εξέφρασε δεόντως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη φιέστα που οργάνωσαν στο Ζάππειο.

Η πολιτική ένταξης της ελληνικής οικονομίας στην ΟΝΕ σημαίνει μαύρες μέρες για το λαό, περισσότερα βάσανα, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, μεγαλύτερη λιτότητα, επιτάχυνση του ξεπουλήματος επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Τα όσα αντίθετα υποστήριξε ο Κ. Σημίτης αποτελούν απλώς χοντρά ψέματα.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ πρέπει να είναι βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Απρίλη. Να είναι κριτήριο για την καταδίκη των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΟΝΕ, είτε με το σημερινό, είτε με το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπό της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ