ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Αγωνιστική απάντηση!

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος το παναττικό, πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο. Ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αντιμέτωπη με τους συνταξιούχους όλης της χώρας βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, η οποία έχει εξαπολύσει σκληρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματά τους με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Η πρώτη αγωνιστική απάντηση ενάντια στα σχέδιά της δίνεται σήμερα με το παναττικό, πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος,στο οποίο καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, ενώ στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Κάνιγγος, καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά,ύστερα από σύσκεψη στην οποία τονίστηκε ότι είναι ανάγκη η μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 15 Δεκέμβρη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά). Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα στις 10 π.μ. και στο ΕΚ Φθιώτιδας.Παλλαρισαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα και οι συνταξιούχοι της Λάρισας.

Η αγωνιστική αντίδραση των συνταξιούχων στρέφεται ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που βάζει "χέρι" στα αποθεματικά των Ταμείων, χτυπά τις επικουρικές συντάξεις, καταργεί τις συντάξεις "λόγω θανάτου" (χηρείας) και συμπιέζει τις παροχές.

Τα "πυρά" τους κατευθύνονται και ενάντια στον αντιλαϊκό φορομπηχτικό προϋπολογισμό λιτότητας, με την κοροϊδία των "αυξήσεων" 30-60 δραχμές τη μέρα. Οι συνταξιούχοι αρνούνται τη μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα και δηλώνουν ότι "δεν πάει άλλο", καλώντας σε ενωμένο, ανυποχώρητο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, γιατί μόνο έτσι μπορεί να μπει φραγμός στα κυβερνητικά εγκληματικά σχέδια.

Η ΣΕΑ καλεί να μη λείψει κανένας από τις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις και απαιτεί: "Κατώτερες συντάξεις για όλα τα Ταμεία ίσες με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Οι συντάξεις να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα οικεία καταστατικά των Ταμείων μας, που προβλέπουν το 80% των αποδοχών των εργαζομένων. Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και τη χορήγηση διορθωτικού. Απορρίπτουμε την αύξηση της ντροπής 30-60 δρχ. τη μέρα. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς και της παρακράτησης φόρου. Αφορολόγητο εισόδημα 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων πάνω από 40%. Κάτω τα χέρια απ' την κοινωνική ασφάλιση και τα αποθεματικά των Ταμείων μας. Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Το νομοσχέδιο για την ενοποίηση ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ δε μας βρίσκει σύμφωνους. Οχι στη λίστα των φαρμάκων. Οχι στην αύξηση των νοσηλίων".

ΛΙΜΑΝΙΑ
"Φρένο" στο ξεπούλημα

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ, εξετάζοντας το νομοσχέδιο ξεπουλήματος

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ξεπουλάει τα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας στο ιδιωτικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο! Το εκτρωματικό νομοσχέδιο, με το οποίο μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης,προβλέπει το "διαμελισμό" των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, τη συρρίκνωση του παραγωγικού και κοινωνικού τους έργου, οδηγεί στην υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ανατρέπει συνολικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των 3.000 περίπου εργαζομένων!

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ του ΟΛΠ, όπου ο πρόεδρός του, κ. Μανιατόπουλος,σημείωσε - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - ότι "ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για τη μετεξέλιξη - την οποία θεωρεί αναγκαία (!) - του Οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρία"! Επισήμανε τις... θετικές προβλέψεις του σχεδίου νόμου και ζήτησε τη συνεργασία όλων στη διαδικασία δημιουργίας του νέου ΟΛΠ.

Σήμερα, γύρω στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), προκειμένου να συζητήσει το νομοσχέδιο και να καθορίσει την παραπέρα στάση της.

Σε κοινή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε πλατιά στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας" και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών" σημειώνουν ότι μ' αυτό το νομοσχέδιο λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης για να προχωρήσει στο διαμελισμό και το ξεπούλημα των λιμανιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στη συνολική ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και με την κατάργηση της μονιμότητας να προχωρήσει σε απολύσεις.

"Καταγγέλλουμε - υπογραμμίζεται - την κυβέρνηση για το συντελούμενο έγκλημα, καθώς και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που αρνήθηκαν την πρότασή μας και στο συνέδριο της ΟΜΥΛΕ και στα σωματεία για άμεση έναρξη των κινητοποιήσεων. Ζητάμε να παρθεί τώρα απόφαση για αγωνιστική κινητοποίηση, με αίτημα να μην προωθηθεί αλλά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Οποιοσδήποτε "διάλογος" ή αδράνεια αποτελεί ξεπούλημα. Καλούμε κάθε συνάδελφο σε καθολική ενεργοποίηση και κινητοποίηση απαιτώντας να σταματήσει το συντελούμενο έγκλημα".

Οξύνονται οι αντιδράσεις

Συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οξύνονται καθημερινά οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιφέρει σημαντικές ανατροπές σε μια σειρά χώρους, "πετσοκόβει" τις συντάξεις "λόγω θανάτου" (χηρείας), οδηγεί στον τζόγο τα αποθεματικά των ταμείων, χτυπά τις επικουρικές συντάξεις, των δημοσίων υπαλλήλων σε πρώτη φάση, εξαναγκάζει σε ενοποιήσεις ταμείων, μειώνοντας το επίπεδο των παροχών.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης "εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο "μίνι ασφαλιστικό" νομοσχέδιο, με το οποίο η κοινωνική ασφάλιση δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα, με προοπτική την ισοπέδωσή της και ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού".

Επίσης, διαπιστώνει ότι "με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συμπιέζονται οι παροχές των αυτοαπασχολούμενων, υποβαθμίζεται παραπέρα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων αντιμετωπίζονται χωρίς καμιά επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, τα αποθεματικά τους στέλνονται στον τζόγο, γίνονται ευνοϊκότατες ρυθμίσεις σε εργοδότες που χρωστάνε δισ. δραχμές".

Τονίζει ακόμη ότι δημιουργούνται απαράδεκτες προϋποθέσεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται και διαιωνίζεται το ταμείο εργατοπατέρων.

Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι Υπαλλήλων των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι "απορρίπτουν στο σύνολό του το προσχέδιο νόμου για την ενοποίηση των ταμείων Αρωγής και θα διεκδικήσουν αγωνιστικά την εξαίρεσή τους" από αυτή την ενοποίηση.

Στην ανακοίνωση τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι είναι ενάντια στην ενοποίηση, επειδή:

Δεν ακολουθούνται ενιαίοι κανόνες και υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα των ενοποιουμένων ταμείων. Ενοποιούνται ταμεία με εντελώς διαφορετική σχέση ασφαλισμένου - συνταξιούχου, αποθεματικών, κρατήσεων.

Σύσκεψη ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Πέμπτη, στις 6 μ.μ.,στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130, με θέματα: Προετοιμασία της γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 2/12, απεργία στις 15/12 και η πρόταση της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κλαδική σύσκεψη Ενδυσης

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί την Πέμπτη,στις 5.30 μ.μ., η ΕΣΑΚ Κλάδων Ενδυσης,στα γραφεία της παράταξης, Σόλωνος 130, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, στην προετοιμασία της γενικής συνέλευσης του κλάδου και το πρόγραμμα δράσης.

Ψηφίζουν οι ηλεκτροτεχνίτες

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι ηλεκτροτεχνίτες, προκειμένου να αναδείξουν νέα διοίκηση στην Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής και αντιπροσώπους για Ομοσπονδία και ΕΚΑ. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ενωσης (κτίριο ΕΚΑ, οδός Γ Σεπτεμβρίου 48Β) και οι ηλεκτροτεχνίτες μπορούν να ψηφίζουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Ηλεκτροτεχνιτών,τονίζοντας πως η μόνη απάντηση στην κυβερνητική επίθεση, που διευκολύνει η συμβιβαστική στάση της ηγεσίας ΓΣΕΕ και Ομοσπονδίας, είναι η συσπείρωση στο σωματείο, η ενίσχυση του αγωνιστικού του χαρακτήρα, ο ενωμένος αγώνας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δυναμικά στη μάχη της απεργίας

Στους χώρους δουλιάς εξορμούν οι συνδικαλιστές της Επιτροπής

Κάλεσμα σε όλα τα πρωτοπόρα συνδικάτα και στους συνδικαλιστές να την ενισχύσουν και να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές, απευθύνει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή,που χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά. Η Επιτροπή καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία, θεωρώντας την ως αφετηρία μιας άλλης πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό, συνέχεια, συνέπεια και προοπτική.

Ηδη προγραμματίστηκαν οι εξορμήσεις συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς, προκειμένου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και συμμετοχής στην απεργία. Κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθούν αύριο, Τετάρτη, περιοδείες στη "Φίντεσπορτ" (με τον Θ. Ευθυμίου), στον "Βασιλειάδη" (με τους Χριστίνα Τσεντούρου και Τ. Γόντικα), στη "ΜΙΝΕΡΒΑ" (με την Ζωή Σώκου) και στο ΕΘΝΟΣ (με τους Θ. Ντούλα και Δ. Χαρό). Την Πέμπτη ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,θα περιοδεύσει στο πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ.

Η Επιτροπή αποφάσισε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία του πανεκπαιδευτικού παναττικού συλλαλητηρίου στις 26/11, στις 11πμ, στα Προπύλαια.

Το θέμα της παραπέρα προετοιμασίας της απεργιακής συγκέντρωσης που διοργανώνει η Επιτροπή, στις 15/12, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) θα απασχολήσει την Επιτροπή σε νέα συνεδρίαση που καθορίστηκε για τη Δευτέρα, 30 του μήνα, στις 4.30 μ.μ., στην Ενωση Λογιστών. Τέλος, στις αρχές του Δεκέμβρη η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ