ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αναζητώντας "φόρμουλα" έκδοσης

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την... ευγενική πρωτοβουλία να προτείνουν "κάποιου είδους" μεσολάβηση μεταξύ Ιταλίας - Τουρκίας ανέλαβαν χθες τα "τσακάλια" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να "κατασιγασθεί η ένταση" που προκαλεί η υπόθεση Οτσαλάν...

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζέιμς Ρούμπιν, "αναγνώρισε" ότι είναι απίθανο να εκδώσει η Ρώμη στην Αγκυρα τον Κούρδο ηγέτη, όπως αρχικά ο ίδιος είχε καλέσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα να πράξει. "Τα συναισθήματα κορυφώνονται", είπε, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον "είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που χρειάζεται, ώστε να ενθαρρύνουμε ένα κλίμα στο οποίο αυτός (ο Οτσαλάν) θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη".

Επαίνεσε τη Ρώμη που "απεδέχθη τη διεθνή υπευθυνότητα" να συλλάβει τον Οτσαλάν, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην απόφαση των ιταλικών αρχών να απελευθερωθεί και να τεθεί υπό περιορισμό έως ότου αποφασίσει η Γερμανία αν θα ζητήσει έκδοσή του.

Ωστόσο, "το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση και ο Οτσαλάν πρέπει να καταστεί υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές του πράξεις".

Η "International Herald Tribune" εκλαϊκευσε τη σκέψη πίσω από τις δηλώσεις: αν ο Οτσαλάν τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκδοθεί στην Τουρκία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε "ενδιαφέρουσες" προοπτικές. Οπως την "ανασυγκρότηση του Κουρδικού Κέντρου" στην Τουρκία, το οποίο έχει πληγεί από τη δράση του ΡΚΚ, και "βήματα" σε μια πορεία "πολιτικής επίλυσης" του ζητήματος. Αλλά βεβαίως προέχει "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας"...

Γερμανικά ήξεις - αφήξεις

Ενώ η αμερικανική διπλωματία προωθούσε εξυπνότερα την πίεσή της προς τη Ρώμη, η Γερμανία έμοιαζε να παραμένει "αναποφάσιστη" όσον αφορά το αν θα ζητήσει ή όχι την έκδοση Οτσαλάν για να τον δικάσει. Η ιταλική κυβέρνηση έμοιαζε να... ανυπομονεί: ο υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι δήλωσε χτες ότι η Ρώμη "αναμένει" να ζητήσει η Γερμανία την έκδοση. "Μια χώρα που εκδίδει ένα ένταλμα σύλληψης πρέπει στη συνέχεια να ζητήσει την έκδοση. Αυτό περιμένουμε από τη Γερμανία".

Ο πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα στο μεταξύ ασχολούνταν με την οικονομική πλευρά του θέματος: συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της ΕΕ Ζακ Σαντέρ, και "εξέφρασε την ικανοποίησή του" για τη θέση της Ευρώπης δήλωσε ότι τα οικονομικά αντίποινα των Τούρκων κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην Αγκυρα, δήλωσε πως ελπίζει "ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το κατανοήσει. Εμείς δεν ευχόμαστε κανένα μέτρο εναντίον της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Αγκυρα δε θα προβεί τελικά σε αντίποινα εναντίον μας".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός - υπό - προθεσμία Μεσούτ Γιλμάζ είπε χθες ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να αλλάξει στάση και να ζητήσει την έκδοση Οτσαλάν. "Εχουμε την εντύπωση ότι η Γερμανία άρχισε να αλλάζει τη στάση της και θα ζητήσει την έκδοσή του", είπε στους βουλευτές του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας. "Είναι πολύ πιθανόν ο "Απο" να εκδοθεί στη Γερμανία ή να σταλεί σε μια τρίτη χώρα".

Αλλά η κυβέρνηση Σρέντερ, που πιέζεται να "κάνει κάτι" από τη χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) επανέλαβε και χθες ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν και θα ακολουθήσει την τακτική τού "βλέποντας και κάνοντας"...

Στο μεταξύ στο Ντιάρμπακιρ ανακοινώθηκε ότι είκοσι αντάρτες του ΡΚΚ και τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες στις επαρχίες Σιρνάκ και Χακάρι.

Στην ΚΟΘ του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κουρδιστάν, με επικεφαλής τον Ρόντι Αβρές, επισκέφθηκε χτες τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της ΚΟΘ για τις τελευταίες εξελίξεις του Κουρδικού ζητήματος και τη σύλληψη του ηγέτη του ΠΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζεται: "Η ΚΟΘ του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τόνισε ότι ο Οτσαλάν είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι τρομοκράτης και τυχόν έκδοσή του θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος του κουρδικού λαού και του αγώνα του για τα δικαιώματά του.

Επίσης από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος, ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια κατακραυγή, στο αίτημα κινημάτων στην Ιταλία και την Τουρκία, στις αποφάσεις πολλών Διεθνών Οργανισμών, που στιγματίζουν το διαρκές έγκλημα σε βάρος του κουρδικού λαού, να ασκήσει όλη την επιρροή της για τη μη έκδοση του Οτσαλάν, ούτε στην Τουρκία, ούτε στη Γερμανία.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, καταλήγει το Δελτίο Τύπου, καλεί όλους τους φορείς της πόλης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του".

  • Με χτεσινή επιστολή του προς τους ομολόγους του των ευρω-σοσιαλιστικών κομμάτων ο Κ. Σκανδαλίδης τάσσεται υπέρ της σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα, της ΕΕ.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς εκλογές;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ενέδιδε στις πιέσεις και δήλωνε χθες ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες "το ταχύτερο δυνατόν", άρα νωρίτερα από τον Απρίλη του 1999, το "παζάρι" μιας νέας κυβέρνησης αποκορυφωνόταν προσκηνιακά και παρασκηνιακά.

Το "τεστ - κλειδί", μετέδιδε χθες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ήταν το κατά πόσον οι "κοσμικές" πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα υπερβούν τις διαφορές τους και θα καταφέρουν να αποκρυσταλλώσουν ένα κυβερνητικό σχήμα που θα αποκλείει τον "κίνδυνο" επανόδου των ισλαμιστών του Κόμματος της Αρετής στην εξουσία, κάτι που ο πανίσχυρος στρατός όχι μόνον απεύχεται, αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει.

Η χθεσινή ψηφοφορία, στην οποία καθ' όλες τις ενδείξεις η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Γιλμάζ δεν είχε "καμία πιθανότητα" να επιβιώσει, αφού το πρώην σύμμαχό της Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ επρόκειτο να ψηφίσει εναντίον της, αφορούσε το "σκάνδαλο" της μεσολάβησης του Γιλμάζ για την πώληση κρατικής τράπεζας σε επιχειρηματία με "σκοτεινές διασυνδέσεις". Στην παρούσα συγκυρία πάντως, η "ταμπακιέρα" δεν είναι το σκάνδαλο, αλλά το τι έπεται της κυβερνητικής κρίσης.

Υπάρχουν συζητήσεις ακόμη και περί μιας συμμαχίας που θα άφηνε πολλούς με το "στόμα ανοιχτό": Τσιλέρ - Γιλμάζ. Με στόχο τη δημιουργία "ισχυρής κεντροδεξιάς κυβέρνησης". Ωστόσο, όπως συνομολογούν οι αναλυτές, η βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχήματος είναι όχι απλώς αμφίβολη, αλλά σχεδόν αδύνατη...

Με βάση τις ισχύουσες ισορροπίες, η συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας των 275 εδρών μοιάζει φαντασιακή επιδίωξη. Τα κεντρικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής "έχουν καταδικάσει ο ένας τον άλλο", σχολίασε ο Μπαϊκάλ. Γεγονός που συντείνει στο σενάριο σχηματισμού "υπηρεσιακής" κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ. Αρα, την παραπομπή των ανοιχτών λογαριασμών στις κάλπες...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Χαμπίμπι αποδίδει την κρίση και στις φοιτητικές πορείες!

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Στις φοιτητικές διαδηλώσεις έριξε την ευθύνη της αποτυχημένης οικονομικής του πολιτικής ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Χαμπίμπι, θεωρώντας τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις "επιβραδυντικό" παράγοντα της ανάπτυξης.

"Βλέπουμε ότι η ρουπία σιγά -σιγά δυναμώνει, πράγμα που δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ομως, δυστυχώς αυτή η ανάκαμψη επιβραδύνεται από τις κοινωνικές και πολιτικές ταραχές", είπε ο Χαμπίμπι στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης στην Τζακάρτα. Ωστόσο, και αυτές οι δηλώσεις Χαμπίμπι δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δε διακυβεύουν τη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους θεωρώντας πολύ πιθανό το ξέσπασμα και νέας οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Γουιράντο, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προέβλεψε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ότι οι διαδηλώσεις των φοιτητών θα συνεχιστούν μέχρις ότου γίνουν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές το 1999. Θεώρησε μάλιστα ότι τα αιτήματα των φοιτητών για την παραίτηση Χαμπίμπι και την παραπομπή του πρώην ηγέτη Σουχάρτο σε δίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράνομο πλουτισμό, αποσκοπούν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Να πρόκειται άραγε για μία έμμεση προειδοποίηση νέας βίαιης καταστολής των συνεχιζόμενων φοιτητικών διαδηλώσεων;

ΚΟΣΣΟΒΟ
Με νέες συγκρούσεις απειλεί ο Ντεμάτσι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

"Τελεσίγραφο" προς το Βελιγράδι εμφανίστηκε να δίνει χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος των Αλβανών αυτονομιστών του Κόσσοβου, Αντέμ Ντεμάτσι. Ο Ντεμάτσι υποστήριξε πως εάν μέχρι την ερχόμενη άνοιξη δε γίνουν οι συνομιλίες με τους Σέρβους - σύμφωνα, βέβαια, με τους όρους των αυτονομιστών - οι αντάρτες του "KLA" θα "ανάψουν" το φιτίλι νέων συγκρούσεων. Νωρίτερα, προηγήθηκε η απελευθέρωση ενός Σέρβου αστυνομικού επιθεωρητή από τους αντάρτες του "KLA" σε "ένδειξη καλής θέλησης"...

"Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου δεν έχει αυταπάτες... και ετοιμάζεται, εάν παραστεί ανάγκη, να ξεσηκωθεί και πάλι για την υπεράσπιση των Αλβανών πολιτών", είπε συγκεκριμένα ο Αντέμ Ντεμάτσι, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για το εάν θα έχουν γίνει μέχρι την άνοιξη συνομιλίες. Εξέφρασε, μάλιστα, το φόβο πως "το σερβικό καθεστώς για μία ακόμη φορά θα τους αναγκάσει στο να χυθεί κι άλλο αίμα στην περιοχή".

Νωρίς το πρωί, αυτονομιστές Αλβανοί Κοσσοβάροι απελευθέρωσαν έναν Σέρβο αστυνομικό σε ένδειξη "χειρονομίας καλής θέλησης". Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είχαν ενδώσει προηγουμένως σε πιέσεις Αμερικανών διπλωματικών παρατηρητών. Ο Αντέμ Ντεμάτσι, αναφερόμενος σ' αυτό το γεγονός, υποστήριξε πως με αυτή την ενέργεια "δόθηκε στο σερβικό καθεστώς μία ευκαιρία, ώστε να αρχίσουν οι απελευθερώσεις Αλβανών κρατουμένων".

Διαδηλώσεις Κούρδων στη Γερμανία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Δεν πέρασε από Αθήνα ο Οτσαλάν"

H ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ, πριν φτάσει στη Ρώμη, πέρασε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, διερευνώντας αν θα ήταν δυνατό να "φιλοξενηθεί" στην Ελλάδα.

"Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Δ. Ρέππας, γνωρίζει πως δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα που να αφορά τον κ. Οτσαλάν και να τον ταυτίζει με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Από κει και πέρα, συνέχισε, επειδή έχω δει και εγώ τα σχετικά δελτία - είτε είναι η συνέντευξη, είτε είναι οι σχολιασμοί που έγιναν με αφορμή τη συνέντευξη - σας λέω ότι πολλές ερμηνείες δίνονται. Είναι κάτι το οποίο όμως αφορά αυτούς που δίνουν ερμηνείες ή διατυπώνουν απόψεις. Εμείς δεν επιτρέπεται να μπούμε σ' αυτό το χορό των ερμηνειών. Εμείς θα μείνουμε σε μια υπεύθυνη θέση, την οποία έχουμε διατυπώσει και γνωρίζετε".

Ο υπουργός Τύπου, "εκνευρισμένος" από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα αυτό, κατέληξε: "Απάντησα πριν. Δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα. Ασφαλώς, δεν πέρασε. Δεν το είπε από την πρώτη μέρα ο κ. Νικολάου; Δεν επανήλθα εγώ κατ' επανάληψη και έδωσα αυτή την απάντηση;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ