ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Τα πάντα για την ΟΝΕ

Πλούσιο σε παραινέσεις για ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στο στόχο της ΟΝΕ. Ανάγκη να ενισχυθεί ο ταξικός πόλος στην εργατική τάξη, τόνισε ο Δ. Κουμπούρης

Περίσσεψαν χτες οι "κορόνες" υπέρ της ταξικής συνεργασίας, αλλά και της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην υπηρεσία του "στρατηγικού" στόχου της ΟΝΕ, κατά την πανηγυρική έναρξη του 30ού Τακτικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, το οποίο και συνεχίζεται σήμερα με τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και των συνέδρων. Το κλίμα συναίνεσης διατάραξαν με τη δυναμική τους είσοδο οι απεργοί του ΟΣΚ και του ΟΔΔΥ.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Γ. Κουτσούκος,ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά με "κοινωνικά χαρακτηριστικά", επιχείρησε να αμβλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε και σαν θετικές εξελίξεις αντιδημοσιοϋπαλληλικά κυβερνητικά μέτρα.

Την κυβερνητική πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στο "στρατηγικό" στόχο της ΟΝΕ, υπερασπίστηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος,υπουργός Εθνικής Αμυνας, ισχυριζόμενος ότι μετά το '99 όλα θα είναι καλά. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Κ. Σκανδαλίδης,γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι συμμετοχικό και να έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Τον υπεύθυνο και... εκσυγχρονιστικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ, εξήρε ο Π. Παυλόπουλος από τη ΝΔ και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν εκμεταλλεύεται αυτή την υπεύθυνη στάση της ΑΔΕΔΥ για να κάνει σοβαρές τομές στη δημόσια διοίκηση!

Ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, επισήμανε ότι η εργατική τάξη της χώρας δέχεται άγρια επίθεση σε βάρος εργασιακών και κοινωνικών της κατακτήσεων, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και καθορίζεται από τους στόχους της ΟΝΕ.Απαντώντας στα ιδεολογήματα περί "κοινωνικού προσώπου", σημείωσε ότι "δίκαιο κράτος και δίκαια κατανομή εισοδήματος δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα άδικο σύστημα".Υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα να στηρίζουν και να υπερασπίζονται αυτή την πολιτική.Αυτή η τακτική - συνέχισε - έσπειρε απογοήτευση και αποστράτευση στους εργαζόμενους. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές που διαφωνούν δεν μπορούν να μένουν με σταυρωμένα χέρια, ότι χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες για συντονισμό αγώνων, για να δυναμώσει ο ταξικός πόλος μέσα στην εργατική τάξη."Να ενώσουν - τόνισε - οι εργαζόμενοι τη δράση τους με μικρομεσαίους, αγρότες, κινήματα νεολαίας, γυναικών, να χτίσουν το δικό τους μέτωπο πάλης". Τέλος κάλεσε τους συνέδρους μέσα απ' το συνέδριο να ανοίξουν δρόμο προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Χαιρέτισαν επίσης ο Φ. Κουβέλης από το ΣΥΝ, ο Β. Λίγκας από το ΔΗΚΚΙ, ο Ν. Παπάς από την ΠΟΛ. ΑΝ., ο Β. Κουλουμπής απ την ΕΝΑΕ, ο Χ. Πολυζωγόπουλος πρόεδρος ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Προσκλητήριο αντεπίθεσης

Πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη

Αγωνιστικό ταξικό προσκλητήριο για να αποκρουστεί η νέα επίθεση της κυβέρνησης, ενάντια σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με το "μίνι" αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό του '99, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,που έχει κηρύξει πανοικοδομική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο περνούν μια σειρά αντεργατικές διατάξεις, όπως ο περιορισμός ως κατάργηση των συντάξεων λόγω θανάτου, οι νέες "διευκολύνσεις" των εργοδοτών στο ΙΚΑ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων στο δημόσιο κ. ά. και υπογραμμίζει ότι "οι αδίστακτοι δούλοι του κεφαλαίου δεν κρύβουν ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο οδυνηρή με το επόμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, σημειώνει ότι αυτός είναι κομμένος και ραμμένος στα κριτήρια της ΟΝΕ και πως κύρια χαρακτηριστικά του είναι η χειροτέρευση της θέσης εργαζομένων και συνταξιούχων, το χτύπημα των κοινωνικών τομέων παιδείας, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης. Επισημαίνει ότι η κατοικία σαν κοινωνικό αγαθό έχει ξεχωριστή θέση στην αντιλαϊκή μανία της κυβέρνησης, που στο στόχαστρό της έχει τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων και τις επιδοτήσεις του ΟΕΚ, ενώ τα προγράμματα του τελευταίου έχουν ξαναπαγώσει. "Ο αντεργατικός οδοστρωτήρας - συνεχίζει - τους μόνους που δεν ακουμπά, με την αβάντα της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, είναι όσους έκαναν το συνδικαλισμό κερδοφόρο επάγγελμα, εξασφαλίζοντας παχυλές συντάξεις απ' το ταμείο της διαφθοράς".

Τονίζει πως μπροστά στη σφοδρή και πολύμορφη επίθεση, στις πρωθυπουργικές απειλές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αταλάντευτα στην ολοκλήρωση του έργου της, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, για αντίσταση και αντεπίθεση.

Καλεί τους οικοδόμους σε αγώνα: "Για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλουν να μας ρίξουν στις κατακόμβες του μεσαίωνα. Για ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, σταθερή απασχόληση και επιβίωση των ανέργων. Για σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και 60 γενικά. Για προώθηση και λύση των ασφαλιστικών αιτημάτων. Για να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας".

Στάσεις εργασίας στο ΜΕΤΡΟ

Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τη στασιμότητα

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της Κοινοπραξίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια πραγματοποιούν αύριο στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας,αντιδρώντας για τα δύο χρόνια παγώματος του έργου, αλλά και στις ομαδικές απολύσεις στις οποίες προχωράει η Κοινοπραξία.

Με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων καταγγέλλει ως υπεύθυνους για το πάγωμα των εργασιών το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ,τονίζοντας ότι παρά τις εξαγγελίες και τις φιέστες του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το μισό ΜΕΤΡΟ θα παραδοθεί στο τέλος του 1999, "ψεύδεται διότι δεν έχουν παρθεί οι ανάλογες αποφάσεις και οι δεσμεύσεις από την Κοινοπραξία αν θα παραδώσει το μισό ΜΕΤΡΟ στο τέλος του 1999".

Επίσης καταγγέλλεται η Κοινοπραξία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ, διότι "παραμονές της έναρξης των εργασιών κοινοποιεί σταδιακές ομαδικές απολύσεις προσωπικού που είναι αναγκαίο για την εκτέλεση του έργου και προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους σαν μοχλό πίεσης σε εκβιασμούς για νέα πανωπροίκια".

Τονίζεται ακόμη ότι το ΜΕΤΡΟ είναι έργο ζωής για την Αθήνα και δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και μεγαλύτερο κόστος, ενώ καταγγέλλεται η ολιγωρία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ στο "να πάρουν αποφάσεις για να προχωρήσει το έργο και με τη στάση τους αφήνουν τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα να λυμαίνονται το έργο".

Πάρτε αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Δυναμική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο ΝΟΒΟΤΕΛ, όπου διεξάγεται το 30ό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ και τον ΟΔΔΥ,που η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίησή τους. Απαίτησαν από τους συνέδρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν αποφάσεις αγωνιστικής απόκρουσης των κυβερνητικών σχεδίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το προεδρείο του Συλλόγου Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς.

Τα συνθήματα "Ο εκσυγχρονισμός είναι κοροϊδία, κάνουν την Ελλάδα ανώνυμη εταιρία" και "ΟΣΚ - ΟΔΔΥ μια γροθιά, η ιδιωτικοποίηση θα μείνει στα χαρτιά" δόνησαν το χώρο έξω από το ξενοδοχείο.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου και απαίτησαν: "Δώστε το λόγο στους απεργούς και όχι στους παράγοντες και τους υπουργούς". Την ώρα εκείνη στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που συνέχισε την ομιλία του εν μέσω συνθημάτων, όπως "Κάντε ησυχία, μην πολυμιλάτε, διαλύουν το δημόσιο και η ΑΔΕΔΥ κοιμάται".

Τελικά δόθηκε ο λόγος στον Μ. Δανδουλάκη που, εκπροσωπώντας και τους δυο Συλλόγους (ΟΣΚ - ΟΔΔΥ), τόνισε "τις σοβαρές ευθύνες που επωμίζεται το 30ό Συνέδριο, όταν δημόσιοι κοινωφελείς οργανισμοί ιδιωτικοποιούνται και καταργείται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και η μονιμότητα". Κάλεσε τους συνέδρους να θέσουν τα αιτήματα των Συλλόγων σε πρώτη προτεραιότητα και να στηρίξουν τον αγώνα τους. Να κηρυχτεί από την ΑΔΕΔΥ τρίωρη πανυπαλληλική στάση εργασίας στις 9 Δεκέμβρη.Να αναλάβει η ΑΔΕΔΥ πρωτοβουλία για το συντονισμό δράσης των εργαζομένων στους Οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται, να προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις κλπ. Με το σύνθημα "ΑΔΕΔΥ γερά, να η ευκαιρία, μ' αγώνες κατακτιέται η αξιοπιστία", οι απεργοί αποχώρησαν.

"Σήμα" για τα όρια ηλικίας

Στον "κοινωνικό διάλογο" και η αλλαγή ορίων συνταξιοδότησης

Επιβεβαίωσε και επίσημα χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου ότι το ζήτημα της αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα απασχολήσει τη δεύτερη φάση του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό. Το θέμα έθεσε σε ομιλία του που έγινε σε εκδήλωση της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με θέμα "το νέο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς στο νέο κοινωνικό περιβάλλον".

Ο υπουργός άφησε τη σκέψη του να απλωθεί, σημειώνοντας, από τη μια, ότι κατά τη γνώμη του η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ασφαλιστικό πρόβλημα. Από την άλλη, χαρακτήρισε ως "κυρίαρχη άποψη" την αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ αναφερόμενος στη λογική που έβαλε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ,για μείωση των ορίων ηλικίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αναρωτήθηκε "πώς θα καλυφθούν οι πόροι".

Η υπόλοιπη ομιλία του είχε σαν αντικείμενο την περιγραφή των πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση στο θέμα της απασχόλησης, ενώ μεγάλη αναφορά έκανε στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις διατάξεις του, με το οποίο αναιρούνται σημαντικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Την "τιμητική" του είχε και ο "κοινωνικός εταιρισμός", σε συνδυασμό με τον "κοινωνικό διάλογο". Οσο για το 35ωρο, σημείωσε ότι έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει μόνη της "πειράματα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ