ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Στα χέρια τους η απεργία

Συγκροτήθηκε απεργιακή Επιτροπή από 80 εκπροσώπους σωματείων, απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη, 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι εργαζόμενοι της Πάτρας,μετά από πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών από όλους τους εργατικούς χώρους της περιοχής, κατά την οποία συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή από 80 εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων,με στόχο την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και την οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης, την Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία από εργοστάσια (ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ), από τους κλάδους Δέρματος - Ιματισμού (ΔΟΥΡΟΣ), οικοδόμοι, Μέταλλο (ΤΙΤΑΝ), συνταξιούχοι, εργαζόμενοι σε ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, καθηγητές, συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, σωματείων ΕΒΕ, φοιτητικών συλλόγων. Επίσης, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Μαθητικών Συμβουλίων της Πάτρας,οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη του ενωμένου αγώνα για την αναβάθμιση της Παιδείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία που θα γίνει την Πέμπτη 26 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας).

Απεργιακές επιτροπές θα συγκροτηθούν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ενώ εγκρίθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: "Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και η νεολαία, που πλήττονται από τον καταιγισμό της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης χρόνια τώρα, δε συναινούν και δε συμβιβάζονται με την κατάργηση του 8ωρου, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη συνέχιση της καθίζησης των μισθών και των συντάξεων".

"Οι εργαζόμενοι στην Πάτρα δεν ανέχονται πλέον την ολομέτωπη επίθεση που προωθείται με το κλείσιμο των επιχειρήσεων της ALGIDA, της ΜΙΣΚΟ, τις απολύσεις στον ΤΙΤΑΝΑ και αλλού, τις ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΣΕ, την ΕΒΟ, τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα, το ξεπούλημα της "Πατραϊκής", του "Λαδόπουλου", της Ακτής Δυμαίων, την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν ανέχονται τις ραγδαίες περικοπές για την Υγεία και την Πρόνοια, τα μέτρα που φέρνουν καίριο πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης και της εκπαίδευσης για τα παιδιά του λαού, την αντικατάσταση της μόρφωσης και της εκπαίδευσης από την κατάρτιση που φτιάχνει τους αυριανούς εργαζόμενους σε "απασχολήσιμους", εύκολη λεία στην εκμετάλλευση των κεφαλαιοκρατών".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΟΝΕ δε συμβιβάζεται με την "κατοχύρωση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων" και πως με την ΟΝΕ είναι "άπιαστος στόχος και τραγική αυταπάτη η καλυτέρευση της θέσης των εργαζόμενων".

Σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης της επιτροπής, σημειώνεται πως "οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων αρνούνται να κάνουν ακόμα και το ελάχιστο, την υπεράσπιση των εργαζομένων. Καλλιεργούν αυταπάτες, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, υπονομεύουν την οργάνωση του αγώνα και της πάλης. Καλλιεργούν τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης", αλυσοδένουν τους εργαζόμενους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Αποτελούν το βασικό στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια τακτική ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας και το Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Η πλειοψηφία της διοίκησης τους ΕΚΠ έχει βαριές ευθύνες, γιατί αρνείται να οργανώσει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια των πολυεθνικών και των εργοδοτών σε ΜΙΣΚΟ, ΤΙΤΑΝΑ, ALGIDA, "Βοσινάκη" και αλλού. Αρνείται την πάλη ενάντια στο ξεπούλημα της Π - Π, του "Λαδόπουλου", της Ακτής Δυμαίων. Αντί να μπει επικεφαλής του αγώνα, πήρε ολοκληρωτικά το δρόμο της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και της ΟΝΕ, προχωρώντας σε σύσκεψη - συνεργασία με τους βιομήχανους της Πελοποννήσου, με αυτούς δηλαδή που καθημερινά μας εκμεταλλεύονται".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εκπρόσωποι των συνδικάτων αποφάσισαν να συγκροτήσουν Απεργιακή Επιτροπή Αγώνα και καλούν όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους "να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας και των συγκεντρώσεων στα δικά τους χέρια. Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση".

Εξορμά στους χώρους δουλιάς

Σε κίνηση μπήκε το πρόγραμμα εξορμήσεων της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, στις 15/12, και της απεργιακής συγκέντρωσης, που θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά), έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικαλιστές, που συμμετέχουν στην Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.Στα πλαίσια αυτά σήμερα θα γίνουν περιοδείες στη "ΦΙΝΤΕΣΠΟΡ" με τον Θ. Ευθυμίου, στον "Βασιλειάδη" με την Χριστίνα Τσεντούρου και τον Τ. Γόντικα, στη "Μινέρβα" με την Ζωή Σώκου και στο "Εθνος" με τον Θ. Ντούλα και τον Δ. Χαρό. Ακόμα, αύριο Πέμπτη, ο Γ. Μαυρίκος θα περιοδεύσει στο πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή δίνει τη μάχη και για την επιτυχία του πανεκπαιδευτικού παναττικού συλλαλητηρίου που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στα Προπύλαια. Να σημειώσουμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη Τύπου στις αρχές του Δεκέμβρη, ενώ το παραπέρα πρόγραμμα δράσης της θα καθορίσει σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή της καλεί τα πρωτοπόρα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές να ενισχύσουν την προσπάθειά της και ταυτόχρονα να συγκροτήσουν ανάλογες επιτροπές στους χώρους δουλιάς και τις γειτονιές. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία, ως αφετηρία μιας άλλης πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό, με συνέχεια, συνέπεια και προοπτική.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σταματήστε τις διώξεις!

Το όργιο τρομοκρατίας και συνδικαλιστικών διώξεων στον Πειραιά, καταγγέλλει η Επιτροπή

Την επιχείρηση τρομοκρατικών, αντιδημοκρατικών, αστυνομικών και δικαστικών διώξεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Πειραιά, σε βάρος συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων, που συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων.Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει: "Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διαθέτουν την πείρα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αντιπαλέψουν τη νέα αντιδημοκρατική επίθεση, υπερασπίζοντας τα αδιαπραγμάτευτα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται πως, στο πλαίσιο του νέου αυταρχικού παροξυσμού, διώκεται συνδικαλιστής ναυτεργάτης, μέλος του ναυτεργατικού σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", γιατί συμμετείχε σε μαζική κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων του Πειραιά - την περίοδο της απεργίας στην Ιονική Τράπεζα, στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία - οι οποίοι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά και απαίτησαν την απελευθέρωση συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ που εντελώς αναίτια είχαν συλληφθεί.

Ταυτόχρονα, ασκήθηκε δίωξη και ορίστηκε δικάσιμος, με κατηγορούμενους, προέδρους σωματείων, τον τότε γενικό γραμματέα του ΕΚ Πειραιά και άλλους εργαζόμενους, γιατί πρωτοστάτησαν στις ηρωικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις χιλιάδων ανέργων μεταλλεργατών της Ζώνης, τον Οκτώβρη του '95 στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, αν επιμείνουν σ' αυτήν την τακτική και θα πληρώσουν τις συνέπειές της. Ευθύνες επίσης, με ανάλογα γι' αυτούς αποτελέσματα, αναλαμβάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που με δική τους παρότρυνση στο χώρο των ναυτεργατών, έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων ενάντια σε συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική αντιπαράθεση".

"Αποδεικνύεται, τονίζεται επίσης, για άλλη μια φορά ότι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΟΝΕ, είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή είτε με τα ρόπαλα είτε με τις δικαστικές διώξεις".

Η επιτροπή υπογραμμίζει στην ανακοίνωση: "Η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να επιχειρήσει την ποινικοποίηση της άσκησης συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, δεν είναι καθόλου τυχαία. Μια χρονική περίοδος, που, με την άρση του καμποτάζ, επιχειρούν να οδηγήσουν χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες στη μόνιμη ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο. Τώρα που με το νόμο επιχειρούν να ξεθεμελιώσουν συνολικά το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας. Τώρα που επιχειρούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, θέλοντας να μετατρέψουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε ένα εργατικό γκέτο με μεσαιωνικές συνθήκες δουλιάς για ανασφάλιστους Ελληνες και αλλοδαπούς".

Τέλος, απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών και καλούν τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους να υπερασπίσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Επίκαιρη Ερώτηση για ΕΠΒΑ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 355 εργαζόμενοι της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια Βορείου Αιγαίου (ΕΠΒΑ) επαναφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, αυτή τη φορά με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Σταύρου Παναγιώτου,που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Συνεχίζεται ο ωμός εκβιασμός της ΕΠΒΑ σε βάρος των 355 εργατοϋπαλλήλων της προκειμένου να δεχτούν το γνωστό τελεσίγραφο που προβλέπει παραπέρα συρρίκνωσή τους, ώστε να αριθμούν λιγότεροι από 200, εγκατάλειψη κάθε κατάκτησής τους, νέα δηλαδή σκανδαλώδη προνόμια υπέρ της καναδικής DENISON, της βασικής μετόχου. Η ανησυχία των εργαζομένων και του λαού της Καβάλας επιτείνεται από τη στάση της κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Εγκρίνουν τις ενέργειες και τις αξιώσεις της ΕΠΒΑ ή αντίθετα βλέπουν θετικά τα αιτήματα των εργαζομένων;
  • Τι μέτρα παίρνονται για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας;
  • Αν η DENISON διακόψει και αποχωρήσει, ποιες συνέπειες θα υποστεί;
  • Τι μέτρα παίρνονται για να εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις του προσωπικού;
  • Θα διαδεχτεί η ΕΛΠΕ, τις ΕΠΒΑ και ΕΠΘΠ και την DENISON αν η τελευταία φύγει;".

Από παλιά κινητοποίηση στην "Π-Π" Πάτρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ