Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Στα χέρια τους η απεργία

Συγκροτήθηκε απεργιακή Επιτροπή από 80 εκπροσώπους σωματείων, απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη, 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι εργαζόμενοι της Πάτρας,μετά από πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών από όλους τους εργατικούς χώρους της περιοχής, κατά την οποία συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή από 80 εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων,με στόχο την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και την οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης, την Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία από εργοστάσια (ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ), από τους κλάδους Δέρματος - Ιματισμού (ΔΟΥΡΟΣ), οικοδόμοι, Μέταλλο (ΤΙΤΑΝ), συνταξιούχοι, εργαζόμενοι σε ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, καθηγητές, συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, σωματείων ΕΒΕ, φοιτητικών συλλόγων. Επίσης, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Μαθητικών Συμβουλίων της Πάτρας,οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη του ενωμένου αγώνα για την αναβάθμιση της Παιδείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία που θα γίνει την Πέμπτη 26 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας).

Απεργιακές επιτροπές θα συγκροτηθούν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ενώ εγκρίθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: "Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και η νεολαία, που πλήττονται από τον καταιγισμό της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης χρόνια τώρα, δε συναινούν και δε συμβιβάζονται με την κατάργηση του 8ωρου, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη συνέχιση της καθίζησης των μισθών και των συντάξεων".

"Οι εργαζόμενοι στην Πάτρα δεν ανέχονται πλέον την ολομέτωπη επίθεση που προωθείται με το κλείσιμο των επιχειρήσεων της ALGIDA, της ΜΙΣΚΟ, τις απολύσεις στον ΤΙΤΑΝΑ και αλλού, τις ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΣΕ, την ΕΒΟ, τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα, το ξεπούλημα της "Πατραϊκής", του "Λαδόπουλου", της Ακτής Δυμαίων, την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν ανέχονται τις ραγδαίες περικοπές για την Υγεία και την Πρόνοια, τα μέτρα που φέρνουν καίριο πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης και της εκπαίδευσης για τα παιδιά του λαού, την αντικατάσταση της μόρφωσης και της εκπαίδευσης από την κατάρτιση που φτιάχνει τους αυριανούς εργαζόμενους σε "απασχολήσιμους", εύκολη λεία στην εκμετάλλευση των κεφαλαιοκρατών".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΟΝΕ δε συμβιβάζεται με την "κατοχύρωση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων" και πως με την ΟΝΕ είναι "άπιαστος στόχος και τραγική αυταπάτη η καλυτέρευση της θέσης των εργαζόμενων".

Σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης της επιτροπής, σημειώνεται πως "οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων αρνούνται να κάνουν ακόμα και το ελάχιστο, την υπεράσπιση των εργαζομένων. Καλλιεργούν αυταπάτες, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, υπονομεύουν την οργάνωση του αγώνα και της πάλης. Καλλιεργούν τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης", αλυσοδένουν τους εργαζόμενους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Αποτελούν το βασικό στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια τακτική ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας και το Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Η πλειοψηφία της διοίκησης τους ΕΚΠ έχει βαριές ευθύνες, γιατί αρνείται να οργανώσει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια των πολυεθνικών και των εργοδοτών σε ΜΙΣΚΟ, ΤΙΤΑΝΑ, ALGIDA, "Βοσινάκη" και αλλού. Αρνείται την πάλη ενάντια στο ξεπούλημα της Π - Π, του "Λαδόπουλου", της Ακτής Δυμαίων. Αντί να μπει επικεφαλής του αγώνα, πήρε ολοκληρωτικά το δρόμο της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής και της ΟΝΕ, προχωρώντας σε σύσκεψη - συνεργασία με τους βιομήχανους της Πελοποννήσου, με αυτούς δηλαδή που καθημερινά μας εκμεταλλεύονται".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εκπρόσωποι των συνδικάτων αποφάσισαν να συγκροτήσουν Απεργιακή Επιτροπή Αγώνα και καλούν όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους "να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας και των συγκεντρώσεων στα δικά τους χέρια. Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ