Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ισχυρή η πρώτη απάντηση

Με μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, οι απόμαχοι της δουλιάς έστειλαν μήνυμα απόρριψης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Τον πρώτο γύρο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και με τον προϋπολογισμό, αλλά και με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, "άνοιξαν" χτες οι συνταξιούχοι, πραγματοποιώντας μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Στην Αθήνα χιλιάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη, γεμάτη παλμό, πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. "Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε" και "Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητούν τα γηρατειά",ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, δονώντας τους δρόμους της πόλης.

Στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας οι απόμαχοι της δουλιάς έγιναν μάρτυρες ενός ρεσιτάλ θράσους από τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος επιπλέον "έστησε" την Επιτροπή και τους συγκεντρωμένους επί τρεις ολόκληρες ώρες! Οι αρνητικές απαντήσεις του υπουργού σε όλα τα αιτήματα ανάγκασαν την Επιτροπή να πάρει επιτόπου απόφαση για νέα πανελλαδική, πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στις 19 Γενάρη,καθώς και να καλέσει τους συνταξιούχους της χώρας να συμμετάσχουν στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της αναμονής οι συνταξιούχοι παρέμειναν έξω από το υπουργείο βροντοφωνάζοντας "Δώστε πίσω τα κλεμμένα",ενώ η Επιτροπή πραγματοποιούσε συμβολική κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του υπουργείου και ταυτόχρονα συνεδρίαζε. Στις 3 μ.μ. κατέφτασε ο υπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε της εισοδηματικής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αγγίξουν το... 4,8% για τους συνταξιούχους του δημοσίου, ενώ γι' αυτούς του ιδιωτικού τομέα ήταν αποκαλυπτικός, δηλώνοντας ότι αν ο πληθωρισμός πέσει στο 2,5% το '99, τότε οι αυξήσεις θα τον καλύψουν! Επιπλέον, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο χορήγησης διορθωτικού, ενώ "κατάπιε τη γλώσσα" του όταν οι συνταξιούχοι του παρουσίασαν αδιάψευστα στοιχεία για τα κέρδη του κεφαλαίου σε σύγκριση με το μισθολογικό κόστος, αλλά και για τις δαπάνες της χώρας μας για υγεία, παιδεία, πρόνοια που βρίσκονται στο 50% των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συγκέντρωση

Αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή, χιλιάδες συνταξιούχοι κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί την πλατεία Κάνιγγος. Η συγκέντρωση άρχισε με την ομιλία του οργανωτικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Δ. Κούστα,ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, αλλά και για την προσπάθεια αποδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατήγγειλε ότι συνολικά η πολιτική της "διακρίνεται από συνέπεια στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης", με αποτέλεσμα να οδηγούνται τα λαϊκά στρώματα όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση. "Την ίδια στιγμή - σημείωσε - οι Ελληνες βιομήχανοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές έρχονται δεύτεροι στον κόσμο σε κέρδη". Εκτενή αναφορά έκανε και στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις συνέπειες που θα επιφέρει, ενώ κατέληξε τονίζοντας: "Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Μόνο με τον ενωμένο αγώνα όλων μπορούμε να βάλουμε φρένο, να ανατρέψουμε τα εγκληματικά τους σχέδια. Και καλούμε σήμερα όλες τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ανυποχώρητη πάλη ως τη δικαίωσή μας".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, ο οποίος επισήμανε: "Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί αν δεν αγωνιστούμε. Γεννιέται το ερώτημα τι κάνουν οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα; Συζητάνε όλο το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Γι' αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε μια απεργία, που θα δώσει πραγματική απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και πλειοψηφίες που συμβιβάζονται. Μονόδρομος για μας είναι μόνο ο αγώνας, ο δρόμος που εσείς πορευτήκατε για να μας παραδώσετε τα δικαιώματά μας. Συνεχίζουμε για να τα παραδώσουμε καλύτερα στα παιδιά μας". Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου,καταγγέλλοντας την απάνθρωπη λιτότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αντιασφαλιστική πολιτική. "Μπροστά μας - κατέληξε - έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τα παιδιά μας, τα εγγόνια, τους εργάτες, συνεχίζουμε τον αγώνα και θα τους ματαιώσουμε τα σχέδια".

"Μας ληστεύουν" τόνισε παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χ. Τριάντης,σημειώνοντας ότι εκθεμελιώνεται η κοινωνική ασφάλιση, ότι διευρύνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός. Τέλος, κάλεσε όλους όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική να συγκροτήσουν το παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Β. Παπαντωνάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΟΕ Ιγν. Πλιάκος,ο οποίος κατήγγειλε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι αποσιωπούν τα προβλήματά τους και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό για την ΟΝΕ.

Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο Θ. Φίλιας από την "Αγωνιστική Συνεργασία", ο Αντ. Αντύπας μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Δ. Φέτσης πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ, εκπρόσωποι της Ενωσης Συνταξιούχων Εμποροπλοιάρχων Πειραιά, των σωματείων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ Θήβας και ΤΣΑ Εύβοιας, της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιουχικών Σωματείων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, της Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, της ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ