Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προμελετημένο έγκλημα

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν δυο ναυτεργάτες του δεξαμενόπλοιου και δυο υπάλληλοι της ΕΚΟ για σοβαρές παραλείψεις

Ο τραγικός θάνατος των τεσσάρων ναυτεργατών που αποτελούσαν το πλήρωμα του ρυμουλκού "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ",το οποίο λαμπάδιασε προχτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ,αλλά και την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς που επιβάλλουν οι εφοπλιστές στους ναυτεργάτες, ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ταυτόχρονα οι διωκτικές αρχές αναζητούν τους ενόχους για την τραγωδία, αποκλειστικά ανάμεσα στο πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου "ΚΡΗΤΗ ΓΚΟΛΝΤΕΝ" - δίπλα στο οποίο βρισκόταν το ρυμουλκό - και στους υπαλλήλους της ΕΚΟ... Στο μεταξύ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον τέταρτο ναυτεργάτη.

Από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων παραπέμφθηκαν χτες στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος του δεξαμενοπλοίου Ελ. Προέδρου,ο υποπλοίαρχος Π. Καβάθας και δύο υπάλληλοι της ΕΚΟ ο Χρ. Γεωργιάδης και ο Δ. Μαϊσμανίδης.Στο πόρισμα γίνεται λόγος για σοβαρές παραλείψεις στη διαδικασία εκφόρτωσης των καυσίμων που γινόταν από το δεξαμενόπλοιο στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, όπως και ότι δεν είχε ενημερωθεί το Λιμεναρχείο για τη διαρροή καυσίμων στη θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν το ρυμουλκό.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων ΡυμουλκώνΣτάθης Μπαράκος ανέφερε: "Ευθύνη έχει η ΕΚΟ που με την εκδήλωση της κακοκαιρίας δε διέκοψε τη σύνθεση του αγωγού με τον οποίο γινόταν η εκφόρτωση των καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, όπως άλλωστε προβλέπει ο Κανονισμός Λιμένος. Η εκφόρτωση συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην ελέγχεται, να χυθεί βενζίνη στη θάλασσα και ένας σπινθήρας να είναι αρκετός...". Επίσης όπως ειπώθηκε από συναδέλφους των άτυχων ναυτεργατών, από ασύρματο ακούστηκε ο καπετάνιος του ρυμουλκού να παρακαλεί να φύγει το σκάφος του, γιατί υπήρχαν αναθυμιάσεις βενζίνης από το δεξαμενόπλοιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,ο οποίος χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι, δήλωσε σχετικά: "Ευθύνες έχει η κυβέρνηση που με την πολιτική της "βάζει πλάτη" στην ασυδοσία των Βαρδινογιάννηδων και συνεχίζει ακάθεκτα την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, παραδίδοντάς τον στην πλήρη κερδοσκοπική αυθαιρεσία. Στο βωμό των υπερκερδών των εφοπλιστών, η εντατικοποίηση της δουλιάς αποτελεί καρμανιόλα για τους ναυτεργάτες, που πληρώνουν όλο και μεγαλύτερο φόρο αίματος στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η κατάσταση αυτή θα οξύνεται όσο θα προωθείται η πολιτική της ασυδοσίας του κεφαλαίου, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα με τους αγώνες τους πρέπει να ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ