ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
"Ανοιχτές" όλες οι επιλογές

ΡΩΜΗ.-

"Ανοιχτές" παραμένουν όλες οι επιλογές για την κυβέρνηση Ντ' Αλέμα όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά τα διλήμματα εντείνονται: καθώς από τη μια οι Ιταλοί επιχειρηματίες πιέζουν, λόγω της διακοπής των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία (οι εισαγωγές της από την Ιταλία το 1997 έφθασαν τα 4,3 δισ. δολάρια...), κι από την άλλη η Κομμουνιστική Επανίδρυση θέτει "ζήτημα τιμής", αποκαλύπτοντας ότι κάλεσε τον Κούρδο ηγέτη να έρθει στη Ρώμη.

Στο μεταξύ ο Γερμανός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάι Νεμ δήλωνε χθες ότι έχει συγκεντρώσει "επαρκείς αποδείξεις" για την καταδίκη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε ενδεχόμενη δίκη του στη Γερμανία. Ο εισαγγελέας διέψευσε πληροφορίες της "Μπερλίνερ Μόργκενποστ" ότι η γερμανική κυβέρνηση κρίνει "ανεπαρκή" τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη, αιτιολογώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους ενδοιασμούς της Βόννης για να ζητήσει από την Ιταλία την έκδοση του ηγέτη του PKK στη Γερμανία.

Η πηγή της εφημερίδας "δεν είναι πηγή πρώτου επιπέδου", σχολίασε εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Η επανενεργοποίηση την περασμένη βδομάδα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το 1990 κατά του Κούρδου ηγέτη καθιστά το κατηγορητήριο πιο στέρεο, πρόσθεσε.

Ωστόσο "δεν είναι εύκολο" να παραπεμφθεί σε δίκη ο Οτσαλάν: "Καμία δίκη κατά του PKK δεν είναι απλή".

Η κυβέρνηση Σρέντερ όμως και χθες εξακολουθούσε να αποφεύγει να λάβει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το αν θα ζητήσει ή όχι έκδοση...

Στη Στοκχόλμη, ο αρχιεισαγγελέας της Σουηδίας έλεγε χθες ότι (και αυτός) "δεν έχει ακόμη αποφασίσει" για το αν θα αποστείλει αστυνομικούς στην Ιταλία, για να ανακρίνουν τον Οτσαλάν σχετικά με τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ολαφ Πάλμε.

Στο μεταξύ οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανακοίνωσαν χθες στη Ρώμη ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εάν η Ιταλία αρνηθεί να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Ο Κούρδος ηγέτης, είπαν, είναι "διατεθειμένος να περάσει από δίκη για να αποδείξει την αθωότητά του".

Ο Οτσαλάν "δε γνωρίζει" να υπάρχει πρόταση από τρίτη χώρα η οποία θα τον δεχτεί στην περίπτωση που απελαθεί από την Ιταλία. Μία δίκη του "θα μπορούσε" να είναι έντιμη και με εγγυήσεις, στην Ιταλία, στη Γερμανία ή σε μία άλλη δημοκρατική χώρα.

Χθες η Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι προσέθεσε μια "εστία πίεσης" στον Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Αποκαλύπτοντας ότι κάλεσε στη Ρώμη τον Οτσαλάν. Ο Ραμόν Μαντοβάνι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Επανίδρυσης, δήλωσε μάλιστα ότι "συνόδευε" τον Οτσαλάν την 12η Νοεμβρίου, όταν "συνελήφθη", ερχόμενος από τη Μόσχα, σε αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στόχος της βοήθειας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, είπε ο ίδιος, ήταν "να πιεστεί η Ιταλία κι η Ευρώπη τελικά - και ελπίζω οριστικά - να αντιμετωπίσουν το Κουρδικό".

Η αποκάλυψη είναι πολύ πιθανό να "εξοργίσει" ακόμα περισσότερο την Αγκυρα, η οποία παρά την κυβερνητική κρίση που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της εξακολουθεί, να ζητεί λυσσωδώς έκδοση στην Τουρκία "ή στη Γερμανία" του Οτσαλάν...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναταράξεις στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό

Σε σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" προσανατολίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συμβούλους του, αλλά και με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης έχει, τις τελευταίες μέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, υπερσκελίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις αντιδράσεις των ακροδεξιών συγκυβερνώντων του, με αφορμή την εφαρμογή της "ενδιάμεσης" συμφωνίας του Μέριλαντ.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές στην Ιερουσαλήμ η επιστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό τού, προ αρκετού καιρού, αποχωρήσαντα πρώην υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Λεβί και φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του για επιστροφή του μετριοπαθούς Ισραηλινού πολιτικού, αλλά και των 4 βουλευτών του κόμματός του στην κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, ενδεχόμενη επιστροφή του Λεβί δεν εξασφαλίζει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις ψήφους εκείνες που θα παρατείνουν την παραμονή του στην εξουσία σε περίπτωση που οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του πραγματοποιήσουν την απειλή τους και αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για τη "συμφωνία του Μέριλαντ".

Με βάση αυτό το σκεπτικό, τις τελευταίες ημέρες, έντονη είναι η φημολογία στους ισραηλινούς πολιτικούς κύκλους περί σύστασης κυβέρνησης "εθνικής ενότητας", στην οποία θα συμμετάσχει και το Εργατικό Κόμμα του Εχούντ Μπάρακ.Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη συνάντηση ή επαφή ανάμεσα στο "Λικούντ" και στο "Εργατικό Κόμμα", ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί η στάση που τηρούν 3 ιδιαίτερα σημαντικοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, ο υπουργός Εμπορίου Νατάν Σαράνσκι και ο υπουργός Οικονομικών Γιαακόβ Νιμάν. Και οι τρεις φέρονται να χαρακτήρισαν ως "πολύ καλή ιδέα" την προοπτική προσέγγισης με το Εργατικό Κόμμα και μάλιστα ο Σαρόν ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να παραμείνει στο Ισραήλ μέχρι να λάβει "τέλος η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό".

Γαλλο-παλαιστινιακή αλληλοκατανόηση

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε, χτες, συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γάλλος Πρόεδρος εξήρε το θάρρος και την επιμονή του Παλαιστινίου ηγέτη στο δρόμο της "ειρήνης παρά τις αλλεπάλληλες αντιξοότητες" και επανέλαβε ότι τόσο η Γαλλία όσο και οι υπόλοιπες δωρήτριες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γαλλική συμπαράσταση και τόνισε ότι "οι Παλαιστίνιοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε από το Μάη του 1999 να έχουν ανεξάρτητο κράτος". Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δρα μονομερώς, προχωρώντας σε κατάσχεση εδάφους και ανοικοδόμηση οικισμών και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι "οι Παλαιστίνιοι έχουν μεγάλη υπομονή, αλλά έχουν και όρια".

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι χοιροτρόφοι στο δρόμο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Οι χοιροτρόφοι της χώρας βρίσκονται εδώ και δύο μέρες σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις ντιρεκτίβες της ΕΕ που έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στους παραγωγούς και ζητούν ταυτόχρονα την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή χοιρινού κρέατος μετά την κατάρρευση της ρωσικής αγοράς και τη μείωση της ζήτησης από την Ασία, για να συγκρατηθούν οι τιμές.

Εκατοντάδες χοιροτρόφοι είχαν καταλάβει και τους δρόμους, ενώ η αστυνομική αντιμετώπιση ήταν η συνήθης με αποτέλεσμα να συγκρουστούν αργά τη νύχτα της Τρίτης στην κεντρική Πορτογαλία και να τραυματιστούν πέντε άτομα. Ραδιοφωνικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα επεισόδια γύρω από το Ρίο Μαγιόρ σταμάτησαν περίπου στις 3.00 το πρωί, όταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έδιωξαν τους εκατοντάδες χοιροτρόφους από τους δρόμους. Οι χοιροτρόφοι επρόκειτο να συναντηθούν χθες, με τον υπουργού Γεωργίας Λούις Κάπουλας Σάντος στη Λισαβόνα, προκειμένου να επιδώσουν τα αιτήματά τους και να συζητήσουν για μία πιθανή λύση.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό συνδιοργανώνουν η ΕΕΔΔΑ και η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 7.00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό που καθιέρωσε ο ΟΗΕ το 1977. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕΜίρκα Γόντικα, ο πρέσβης της ΠαλαιστίνηςΑμπντάλα Αμπντάλα, εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ και εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας.

Συνεχίζουν στην πλατεία Κλαυθμώνος

Την "εμμονή" του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου να θέλει τις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας "φιλόξενες" μόνο για εκδηλώσεις - φιέστες, φαίνεται πως πληρώνουν πολύ ακριβά οι 32 Κούρδοι που συνεχίζουν την απεργία πείνας - για 13η μέρα σήμερα - στην πλατεία Κλαυθμώνος, ζητώντας να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν.

Μάλιστα οι "εμμονές" του Δ. Αβραμόπουλου τις προηγούμενες μέρες ήταν σε τόσο... υψηλά επίπεδα, που δεν επέτρεψε καν στους αγωνιζόμενους Κούρδους να στήσουν δύο αντίσκηνα στο χώρο της πλατείας για να προφυλαχτούν από τη δυνατή βροχή! "Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Ολος ο κόσμος είναι στο πλευρό μας, το μαρτυρούν καθημερινά οι χιλιάδες υπογραφές που μαζεύονται απ' τον ελληνικό λαό. Κι όμως το κράτος μάς αντιμετωπίζει προκλητικά", δήλωσε στον "Ρ" ο Ομπράν Κάνι, ένας απ' τους Κούρδους που συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Παράλληλα όλοι οι απεργοί πείνας ήταν αγανακτισμένοι με την προχθεσινή πρωτοβουλία μαθητών σχολής ζαχαροπλαστικής, οι οποίοι έφτιαξαν μπροστά στα έκπληκτα και πεινασμένα μάτια τους το μεγαλύτερο προφιτερόλ του κόσμου, βάρους 4,5 τόνων! Εξίσου οργισμένοι ήταν και με τη στάση της αστυνομίας, η οποία απώθησε τους Κούρδους στο πίσω μέρος της πλατείας για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση! "Ειλικρινά δεν ξέρουμε πώς να σχολιάσουμε το γεγονός. Ηταν προκλητική η συμπεριφορά των αστυνομικών, προκλητική ήταν και η πρωτοβουλία των σπουδαστών να γίνει η εκδήλωση σ' αυτόν το χώρο", επισήμανε ο Ο. Κάνι.

ΠΓΔΜ
Επίσκεψη Σολάνα

ΣΚΟΠΙΑ.-

Την ΠΓΔΜ επισκέπτονται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, Ουέσλι Κλαρκ.

Σκοπός της επίσκεψής τους, να "επισημοποιήσουν" την πρόθεση του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με σκοπό την απόσυρση των ξένων παρατηρητών από το Κοσσυφοπέδιο, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφκσι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εγκαινιάσουν στην πόλη Κουμάνοβο το κέντρο του ΝΑΤΟ για συγκέντρωση πληροφοριών για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι - που αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει νέα κυβέρνηση - έχει προτείνει, την άδεια εγκατάστασης της δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα του, να δώσουν με κοινή συγκατάθεσή τους ο πρόεδρος της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ο ίδιος.

Πάντως, ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ έχει κατ' αρχήν εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την εγκατάσταση νατοϊκής δύναμης στο έδαφος της χώρας του για δύο λόγους: εξαιτίας της "απουσίας των ΗΠΑ" από τη σύνθεση και λόγω της εκ περιτροπής συμμετοχής σ' αυτήν χωρών, κάποιες εκ των οποίων ενδέχεται να "μην είναι επιθυμητές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ