Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
"Ανοιχτές" όλες οι επιλογές

ΡΩΜΗ.-

"Ανοιχτές" παραμένουν όλες οι επιλογές για την κυβέρνηση Ντ' Αλέμα όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, αλλά τα διλήμματα εντείνονται: καθώς από τη μια οι Ιταλοί επιχειρηματίες πιέζουν, λόγω της διακοπής των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία (οι εισαγωγές της από την Ιταλία το 1997 έφθασαν τα 4,3 δισ. δολάρια...), κι από την άλλη η Κομμουνιστική Επανίδρυση θέτει "ζήτημα τιμής", αποκαλύπτοντας ότι κάλεσε τον Κούρδο ηγέτη να έρθει στη Ρώμη.

Στο μεταξύ ο Γερμανός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάι Νεμ δήλωνε χθες ότι έχει συγκεντρώσει "επαρκείς αποδείξεις" για την καταδίκη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε ενδεχόμενη δίκη του στη Γερμανία. Ο εισαγγελέας διέψευσε πληροφορίες της "Μπερλίνερ Μόργκενποστ" ότι η γερμανική κυβέρνηση κρίνει "ανεπαρκή" τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη γερμανική Δικαιοσύνη, αιτιολογώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους ενδοιασμούς της Βόννης για να ζητήσει από την Ιταλία την έκδοση του ηγέτη του PKK στη Γερμανία.

Η πηγή της εφημερίδας "δεν είναι πηγή πρώτου επιπέδου", σχολίασε εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Η επανενεργοποίηση την περασμένη βδομάδα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το 1990 κατά του Κούρδου ηγέτη καθιστά το κατηγορητήριο πιο στέρεο, πρόσθεσε.

Ωστόσο "δεν είναι εύκολο" να παραπεμφθεί σε δίκη ο Οτσαλάν: "Καμία δίκη κατά του PKK δεν είναι απλή".

Η κυβέρνηση Σρέντερ όμως και χθες εξακολουθούσε να αποφεύγει να λάβει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το αν θα ζητήσει ή όχι έκδοση...

Στη Στοκχόλμη, ο αρχιεισαγγελέας της Σουηδίας έλεγε χθες ότι (και αυτός) "δεν έχει ακόμη αποφασίσει" για το αν θα αποστείλει αστυνομικούς στην Ιταλία, για να ανακρίνουν τον Οτσαλάν σχετικά με τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ολαφ Πάλμε.

Στο μεταξύ οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανακοίνωσαν χθες στη Ρώμη ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εάν η Ιταλία αρνηθεί να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Ο Κούρδος ηγέτης, είπαν, είναι "διατεθειμένος να περάσει από δίκη για να αποδείξει την αθωότητά του".

Ο Οτσαλάν "δε γνωρίζει" να υπάρχει πρόταση από τρίτη χώρα η οποία θα τον δεχτεί στην περίπτωση που απελαθεί από την Ιταλία. Μία δίκη του "θα μπορούσε" να είναι έντιμη και με εγγυήσεις, στην Ιταλία, στη Γερμανία ή σε μία άλλη δημοκρατική χώρα.

Χθες η Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι προσέθεσε μια "εστία πίεσης" στον Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Αποκαλύπτοντας ότι κάλεσε στη Ρώμη τον Οτσαλάν. Ο Ραμόν Μαντοβάνι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Επανίδρυσης, δήλωσε μάλιστα ότι "συνόδευε" τον Οτσαλάν την 12η Νοεμβρίου, όταν "συνελήφθη", ερχόμενος από τη Μόσχα, σε αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στόχος της βοήθειας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, είπε ο ίδιος, ήταν "να πιεστεί η Ιταλία κι η Ευρώπη τελικά - και ελπίζω οριστικά - να αντιμετωπίσουν το Κουρδικό".

Η αποκάλυψη είναι πολύ πιθανό να "εξοργίσει" ακόμα περισσότερο την Αγκυρα, η οποία παρά την κυβερνητική κρίση που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της εξακολουθεί, να ζητεί λυσσωδώς έκδοση στην Τουρκία "ή στη Γερμανία" του Οτσαλάν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλλιεργούν εικόνα "διάσπασης των Κούρδων" οι Τούρκοι... (1999-07-07 00:00:00.0)
Την Τρίτη η ετυμηγορία... (1999-06-25 00:00:00.0)
Δικαστήριο σκοπιμότητας και εντυπώσεων (1999-06-02 00:00:00.0)
Υπαγορεύουν "ομολογίες" Οτσαλάν (1999-02-24 00:00:00.0)
Δικών "φιλολογία" (1998-12-04 00:00:00.0)
Ζητά επίσημα πολιτικό άσυλο ο "Απο" (1998-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ