Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
2ο Συνέδριο Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 21 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 2ο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης. Πάνω από 50 κόμματα, κινήματα, οργανώσεις ομοσπονδιακού και περιφερειακού επιπέδου έστειλαν 1,007 αντιπροσώπους στο Συνέδριο. Μεταξύ τους ήταν περισσότεροι από 200 εργάτες και κολχόζνικοι, 17 ακαδημαϊκοί, 211 οικονομικοί παράγοντες, 200 εκπαιδευτικοί, 97 ιατροί, 5 κοσμοναύτες, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι της δημιουργικής διανόησης. Πάνω από 600 αντιπρόσωποι έχουν παράσημα της ΕΣΣΔ, τον τίτλο του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης και του Ηρωα της Σοσιαλιστικής Δουλιάς. Σχεδόν το 1/5 των αντιπροσώπων ήταν γυναίκες. Περισσότεροι από 300 αντιπρόσωποι είναι βουλευτές διαφόρων επιπέδων και καθοδηγητές περιφερειών, που έχουν εκλεγεί από τη ΛΠΕΡ. Συμμετείχαν, επίσης, στο Συνέδριο 40 ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ τους και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εισηγήσεις στο Συνέδριο παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΛΠΕΡ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΛΠΕΡ Νικολάι Ριζκόφ και ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Βλαντίμιρ Μιλοσέρντοφ.

Στην πολιτική εισήγηση ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι με την πτώση των κυβερνήσεων Τσερνομίρντιν και Κιριένκο ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στη Ρωσία. Οι πατριωτικές δυνάμεις οφείλουν να εξαγάγουν τα 3 βασικά διδάγματα από την τραγωδία που περνάει η χώρα: κάθε μέρα ο λαός αντιστέκεται στο καθεστώς και οι θυσίες του σ' αυτό τον αγώνα δεν ήταν μάταιες. "Αν χάσουμε την εμφανισθείσα δυνατότητα να αλλάξουμε την κατάσταση στη χώρα, να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, να αποδείξουμε στην πράξη τον πατριωτισμό μας - δεύτερη τέτοια δυνατότητα δε θα έχουμε!", είπε ο Ζιουγκάνοφ. Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι, όπως συνέβη σε όλη την ιστορία της Ρωσίας, δεν είναι κανείς σε θέση να επιβάλει στη χώρα έναν ξένο στο πνεύμα του δρόμου ανάπτυξης - "να ξαναγράψει την ιστορία σύμφωνα με ξένο πρότυπο". Οι σημερινοί πατριώτες της Ρωσίας είναι νόμιμοι κληρονόμοι και δικαιούχοι συνεχιστές των μεγάλων αγωνιστών για την ελευθερία της πατρίδας. Το τρίτο δίδαγμα είναι ότι η Ρωσία έχασε στα χρόνια του γιελτσινισμού 8.000.000 πολίτες, κάθε μέρα πεθαίνουν 4.000 άτομα: "Δε θα υπάρξουν πλέον στη Ρωσία ανεύθυνα κοινωνικά πειράματα!". Ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε, επίσης, και 3 θετικές τάσεις: Η πλειονότητα του λαού κατάλαβε ήδη "την τεράστια απάτη των υποσχέσεων του καπιταλιστικού παραδείσου", το καθεστώς Γιέλτσιν έχει πρακτικά εξαντλήσει τις κοινωνικές, ιδεολογικές, οικονομικές και στελεχικές δυνατότητές του και στη χώρα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μια πολιτική δύναμη, η οποία είναι έτοιμη στις σημερινές δυσκολότατες συνθήκες να αναλάβει την ευθύνη για τη σωτηρία της χώρας. "Καρδιά της υπερταξικής, υπεριδεολογικής συμμαχίας είναι το ΚΚΡΟ", το οποίο παίζει όμως το ρόλο αυτό "όχι σαν μονονοικοκύρης, αλλά σαν ένας πιο έμπειρος σύντροφος", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Ο Ζιουγκάνοφ ανέφερε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δυο βασικούς κινδύνους - το χάος και την παντοδυναμία των ποινικών. Η ΛΠΕΡ οφείλει να απαλλάξει τη χώρα απ' αυτούς τους κινδύνους και πρότεινε 12 σημεία για το σκοπό αυτό. Μεταξύ τους είναι: συνέχιση της δημιουργίας του πλατιού συνασπισμού των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, παραίτηση του Γιέλτσιν, έντιμη δουλιά της κυβέρνησης, απαλλαγμένη από την παλιά πολιτική γραμμή, αναγέννηση του στελεχικού δυναμικού, απώθηση στο πολιτικό περιθώριο των εξτρεμιστών (πριν απ' όλα τους Τσερνομίρντιν, Ζιρινόφσκι, Τσουμπάις), έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ανελέητη καταστολή της εγκληματικότητας, αποκατάσταση της κεντρικής διοίκησης, συνταγματική μεταρρύθμιση, ανασύσταση της ΕΣΣΔ κ. ά. Τέλος, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της Ρωσίας ως πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα. "Το κύριο σύνθημα σήμερα είναι: Τάξη στη χώρα - ευημερία στο σπίτι!".

Το Συνέδριο εξέλεξε το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο της ΛΠΕΡ. Πρόεδρος της ΛΠΕΡ επανεκλέχτηκε ομόφωνα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Πρόεδρος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΛΠΕΡ εκλέχτηκε το μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ. Το Συνέδριο υιοθέτησε "Διάγγελμα προς τους λαούς της Ρωσίας", αποφάσεις σχετικά με τη γενοκτονία των λαών της Ρωσίας, για τη γη, τη νεολαιίστικη πολιτική της ΛΠΕΡ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναγκαστικών μεταναστών και συμπατριωτών στο εξωτερικό. Υιοθέτησε, επίσης, την ειδική Δήλωση "Κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία" και απηύθυνε έκκληση στους λαούς του κόσμου να μην επιτρέψουν την επιβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας Βίκτορ Τσίκιν χαιρέτισε το Συνέδριο εκ μέρους της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Λευκορωσίας και διάβασε το χαιρετισμό του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Επίσης, χαιρετισμό εκ μέρους του κόμματος Μπάαθ και του Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν απηύθυνε στο Συνέδριο ο αντιπρόσωπος του κόμματος Μπάαθ.

Το Συνέδριο της ΛΠΕΡ αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στο δρόμο πάλης για την απαλλαγή της Ρωσίας από το φιλελεύθερο - ρεφορμιστικό καθεστώς και τη συσπείρωση των δυνάμεων στο μετασοβιετικό χώρο. Οι αποφάσεις του θα συζητηθούν και στη Ρωσία και στις ενώσεις των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και θα συμβάλουν στη συσπείρωση των δυνάμεων που αγωνίζονται για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ