Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Συνεχίζονται οι σερβικές αντιθέσεις στα σχέδια των ΗΠΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας προειδοποίησε χτες ότι οποιαδήποτε "λύση", για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Κόσσοβο, προβλέπει καθεστώς "ανεξαρτησίας" για τη συγκεκριμένη σερβική επαρχία, "θα πατήσει τη σκανδάλη των όπλων και θα σημάνει πόλεμο μέσα και έξω από την περιοχή".

Μιλώντας στην Πρίστινα, ο Ράτκο Μάρκοβιτς τόνισε ότι εάν δοθεί καθεστώς "ξεχωριστής δημοκρατίας" στο Κόσσοβο, "αυτό δε θα είναι μόνον κατά του Συντάγματος, αλλά θα πρόκειται για μία τραγική πολιτική πράξη που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε στρατιωτική σύρραξη όχι μόνον εντός Σερβίας, αλλά και σε όλες τις όμορες χώρες"."Δεν υπάρχει λύση για το Κόσσοβο, εάν η περιοχή αποκλειστεί από τις σερβικές αρχές!" υποστήριξε ο Μάρκοβιτς, που έχει διοριστεί επικεφαλής της σερβικής ομάδας διαπραγματευτών για το Κόσσοβο. Ο Μάρκοβιτς έφτασε χτες στην Πρίστινα μαζί με τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς για συνομιλίες με τους αυτονομιστές Αλβανούς Κοσσοβάρους, οι οποίοι αρνήθηκαν - για 18η φορά - να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία βδομάδα μετά τη σερβική απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου προτάσεων για "ειρήνευση" στο Κόσσοβο. Η Ουάσιγκτον προτείνει χαλάρωση των δεσμών του Κοσσόβου με τη σερβική κεντρική εξουσία, αλλά συνιστά την τυπική ένταξη της επαρχίας μέσα στο πλαίσιο της Νέας Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο). Ο "μετριοπαθής" ηγέτης των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δέχεται το αμερικανικό σχέδιο "ειρήνευσης" στο Κόσσοβο, αλλά όχι και τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους. Αντίθετα, ο Αντέμ Ντεμάτσι, πολιτικός εκπρόσωπος του αυτονομιστικού ανταρτικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου" δε δέχεται παρά μόνον το καθεστώς πλήρους αυτονόμησης για την περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ