Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Την Τρίτη η ετυμηγορία...

ΙΜΡΑΛΙ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιούνη, το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας που δικάζει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα επαναλάβει την ακροαματική διαδικασία, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο δικαστής Τουργκούτ Οκιάι, μετά τις τελικές δηλώσεις των συνηγόρων του Οτσαλάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή" και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι - ουσιαστικά συνεχίζοντας το σκεπτικό του ίδιου του Κούρδου ηγέτη - "προειδοποίησαν" ότι νέοι αντάρτες, όχι μόνο μέλη του ΡΚΚ, θα πάρουν τα όπλα αν εκτελεστεί ο Οτσαλάν, καθώς αυτό θα σημάνει τη συνέχεια της καταπίεσης των Κούρδων.

Αν ο Οτσαλάν κριθεί ένοχος προδοσίας και αποφασιστικής δραστηριότητας, η θανατική ποινή θα του επιβληθεί "αυτόματα", σχολίασε ο απεσταλμένος του "Associated Press" στο Νησί Ιμραλί.

"Κι αν ο Οτσαλάν κρεμαστεί;" είχε ρωτήσει ρητορικά ο "Απο" προχτές. Θα έχουμε "μεγάλη αιματοχυσία", προέβλεψε. Και προσφέρθηκε να "παλέψει για την ειρήνη", σε περίπτωση διαφορετικής απόφασης.

Τούρκοι αξιωματούχοι σχολίαζαν πως ο "Απο" κάνει αυτά τα σχόλια για να "γλιτώσει τη ζωή του". Ωστόσο, οι ξένοι παρατηρητές - των Αμερικανών συμπεριλαμβανομένων - μοιάζουν να παίρνουν πιο πολύ στα σοβαρά τα σχόλιά του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για "πιθανές βίαιες αντιδράσεις" σε όλον τον κόσμο όταν το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας εκδώσει την ετυμηγορία του για τον Οτσαλάν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι την εποχή της σύλληψης του Οτσαλάν σημειώθηκαν "βίαιες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου" οι οποίες "θα μπορούσαν να επαναληφθούν" όταν εκδοθεί η απόφαση.

Το προσωπικό και οι κυβερνητικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνουν τα "αρμόζοντα μέτρα ασφαλείας", προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιδείξουν σύνεση.

Ο Ντεμιρέλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δεν απέκλεισε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να σταματήσει την εκτέλεση οποιασδήποτε καταδίκης σε βάρος του Οτσαλάν.

Κάνοντας έκκληση να επικρατήσει ηρεμία μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη του ηγέτη του PKK, ο Ντεμιρέλ παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλά στάδια πριν εκτελεστεί οποιαδήποτε απόφαση.

"Υπάρχει το Εφετείο, το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία", υπογράμμισε ο Ντεμιρέλ. Πρόσθεσε ότι το δικαστήριο είναι ανεξάρτητο και δεν υπάρχει πολιτική πίεση στους δικαστές που δικάζουν την υπόθεση αυτή.

Στην Ιταλία

Αναταραχή στην ιταλική πολιτική σκηνή προκάλεσε η καταγγελία του Οτσαλάν ότι "η ιταλική κυβέρνηση διαδραμάτισε ρόλο στις πληροφορίες για τη σύλληψή του" στη συνέντευξή του στη "Ρεπούμπλικα".

Η αντιπολίτευση, από το "Φόρτσα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι την "Κομμουνιστική Επανίδρυση" του Φάουστο Μπερτινότι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ντ' Αλέμα για διπροσωπία στην υπόθεση του Οτσαλάν.

Κατά τον πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Αντόνιο Μαρτίνο, οι κατηγορίες του Κούρδου ηγέτη - τον οποίο ο ίδιος θεωρεί τρομοκράτη - είναι "ακριβείς, σοβαρές και πιθανές". "Δε θα μπορούσαν καθόλου να αποκλειστούν και συμφωνίες άλλου τύπου που να ευνοούσαν τη σύλληψη" του Οτσαλάν, εφόσον αυτός ήταν "μια καυτή πατάτα" για τους κυβερνώντες.

"Δεν έχω πληροφορίες για την εμπλοκή των Ιταλών πρακτόρων στη συνωμοσία που οδήγησε στη σύλληψη του Οτσαλάν, είναι όμως γεγονός ότι εμπιστευόμαστε περισσότερο τις δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη από αυτές της ιταλικής κυβέρνησης", σχολίασε ο Ραμόν Μαντοβάνι, υπεύθυνος επί των εξωτερικών υποθέσεων της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης".

Αναυδος από τις κατηγορίες δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών, Φράνκο Φρατίνι. "Ο Οτσαλάν κάνει δηλώσεις τεράστιας σοβαρότητας, που επί της ουσίας διαψεύδουν τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού προς το Κοινοβούλιο", είπε.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμπέρτο Ρανιέρι, έσπευσε να δηλώσει πως η Ιταλία "ενήργησε υπό το φως του ηλίου" και σε όλες τις διεθνείς έδρες προκειμένου να εγγυηθεί στον Οτσαλάν μια δίκαιη δίκη και σε τρίτη χώρα. "Για να υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διακινδυνεύσαμε και τις σχέσεις μας με μια φίλη χώρα, όπως η Τουρκία", σχολίασε.

Επίθεση

Χτες, τέλος, αντάρτες του ΡΚΚ εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες επίθεση εναντίον πετρελαιοπηγής στην Ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ, οι Κούρδοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων "Ραμάν 3", στην επαρχία Μπάτμαν. Από τις ρουκέτες επλήγησαν δύο δεξαμενές πετρελαίου χωρητικότητας 80 τόνων η κάθε μία, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές.

Οι φύλακες των εγκαταστάσεων ανταπέδωσαν τα πυρά, αλλά δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζει η εξέταση της υπόθεσης Οτσαλάν (2000-11-21 00:00:00.0)
Καλλιεργούν εικόνα "διάσπασης των Κούρδων" οι Τούρκοι... (1999-07-07 00:00:00.0)
Δικαστήριο σκοπιμότητας και εντυπώσεων (1999-06-02 00:00:00.0)
Υπαγορεύουν "ομολογίες" Οτσαλάν (1999-02-24 00:00:00.0)
Πέντε σενάρια από τη "Ρεπούμπλικα" (1999-02-17 00:00:00.0)
"Ανοιχτές" όλες οι επιλογές (1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ