Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΚ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
Κορόνες "θριάμβου" μετά την επιθεώρηση της καταστροφής...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Επίσκεψη, με ύφος και δηλώσεις "θριαμβευτών", έκαναν χτες στην Πρίστινα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ. Και οι δύο επαίρονταν για το πόσο δίκαιη ήταν η "εκστρατεία" τρόμου και θανάτου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, εκφράζοντας παράλληλα και ελπίδες για την αποτελεσματική παρουσία των δυνάμεων της KFOR στην επαρχία.

Το πλήθος των Κοσσοβάρων Αλβανών ζητωκραύγαζε τους "επικυρίαρχους" σε ένα περιβάλλον κατεστραμμένου τοπίου: Δεκάδες κτίρια "έχασκαν" δίχως στέγες, δίχως τοίχους και ενοίκους, γεμάτα μόνον από τα ατάκτως ερριμμένα μπάζα των ΝΑΤΟικών βομβών. Υπήρχαν και σπίτια που "κάπνιζαν" από τις φλόγες που είχαν ανάψει με τα ίδια τους τα χέρια Σέρβοι Κοσσοβάροι της πόλης, προτού πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Η ατμόσφαιρα, παρά τους πανηγυρισμούς των Κοσσοβάρων Αλβανών, ήταν βαριά και ανάμεικτη από με οσμές από τα αποκαϊδια ή το μπαρούτι από τις σφαίρες των δυνάμεων της "KFOR"!

"Θεωρώ πως οι πράξεις του ΝΑΤΟ δικαιώθηκαν πλήρως. Ο,τι βλέπετε εδώ είναι το μέγεθος του τρόμου που απαίτησε η δράση του ΝΑΤΟ", έλεγε ο στρατηγός Κλαρκ, όχι, όπως θα πίστευε κανείς, για να εξηγήσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν στο Κοσσυφοπέδιο οι ανηλεείς ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί των 11 βδομάδων, αλλά για να "φορτίσει" όσο το δυνατόν περισσότερο τα αυτιά του ακροατηρίου με τα γνωστά σενάρια μαζικών τάφων και άλλων ολέθριων πράξεων "σερβικής εθνοκάθαρσης".

Ο στρατηγός Κλαρκ δεν ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή φιέστα που στήθηκε στην Πρίστινα. Είχε παρέα τον Χ. Σολάνα και τον Βρετανό αντιστράτηγο διοικητή των ξένων στρατευμάτων κατοχής, Μάικ Τζάκσον. Εως ότου φτάσουν και οι τρεις στο σημείο της χτεσινής εκδήλωσης "αποθέωσης" από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς είχαν περπατήσει στις γειτονιές της κεντρικής Πρίστινας, επιθεωρώντας τα αποτελέσματα των 11 βδομάδων επιδρομών. Σίγουρα θα πρέπει να ένιωσαν "περήφανοι" την ώρα που επιθεωρούσαν ισοπεδωμένα κτίρια και δρόμους "κατεστραμμένα από τις ΝΑΤΟικές βόμβες", όπως σημείωνε ακόμη και ο συντάκτης του "Ασοσιέιτεντ Πρες" που παρακολουθούσε τα γεγονότα στην Πρίστινα.

"Ολα θα πάνε πολύ καλά. Ολα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα και τους στόχους μας", διαβεβαίωνε έναν 27χρονο Κοσσοβάρο Αλβανό, φεύγοντας ο στρατηγός Κλαρκ. Το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για τη μετατροπή του Κόσσοβου σε διεθνές προτεκτοράτο ίσως πάει προσωρινά "καλά". Αδηλο και σκοτεινό είναι ωστόσο το μέλλον του 27χρονου σε μία βομβαρδισμένη περιοχή, δίχως δουλιά ή σπίτι...

Αργότερα, χτες, οι Σολάνα και Κλαρκ επρόκειτο να συναντηθούν με εκπροσώπους Σέρβων και Αλβανών στην Πρίστινα.

Ωστόσο, ώρες πριν την επίσκεψή τους είχε προηγηθεί (απόγευμα Τετάρτης) η ένοπλη σύγκρουση Αμερικανών πεζοναυτών με ομάδα ενόπλων στο χωριό Ζέβρα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον Γιαν Ζούστεν, εκπρόσωπο της "KFOR" στην Πρίστινα, η ομάδα ενόπλων ήταν Σέρβοι...

Στη διάρκεια της επίσκεψης Σολάνα και Κλαρκ έγινε γνωστός ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου τριών Σέρβων, μεταξύ των οποίων και καθηγητή οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου της Πρίστινας. Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Μίλος Σίμοβιτς, οι τρεις άνδρες είχαν δαρθεί ανηλεώς και κατόπιν εκτελέστηκαν. Οι άνδρες της KFOR αρκέστηκαν να σφραγίσουν το υπόγειο του κτιρίου και να ανακοινώσουν πως θα διεξαχθούν έρευνες "προσεχώς"...

Το Παρίσι "βλέπει" το μέλλον της Σερβίας στην Ευρώπη... "

"Μια θέση στο μέλλον της Ευρώπης", επιφυλάσσεται για το σερβικό λαό. Τάδε έφη χτες και μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο Κόσσοβο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν. Ο υπουργός εξέφρασε δε την ειλικρινή του ελπίδα πως ο "σερβικός λαός θα κατανοήσει το επιχείρημα του ΝΑΤΟ και θα καταλάβει πως είναι ένας τρόπος για να του τείνουμε το χέρι".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοσταθμού "ΦΡΑΝΣ - ΙΝΤΕΡ" για την τύχη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς, ο Βεντρίν είπε πως αυτή θα εξαρτηθεί "από τον ίδιο το σερβικό λαό, τους εκλεγμένους και τους υπευθύνους του". Εντούτοις, έκλεισε αυτή του την απάντηση σημειώνοντας: "Εάν επιθυμούμε η αλλαγή στη Σερβία να είναι ριζική, θα χρειαστεί ένα σοκ"!Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, ο Βεντρίν δήλωσε πως η ειρηνευτική δύναμη KFOR "έχει ξεκινήσει ένα εκπληκτικό έργο" και πως αποκόμισε "την καλύτερη εντύπωση" από τον επικεφαλής της, αντιστράτηγο Μάικ Τζάκσον.

Οσον αφορά τον πολιτικό τομέα, ο Βεντρίν βρήκε "αξιοσημείωτο" το έργο (; ) του αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σέρζιο Βιέρα ντε Μέλου, εκφράζοντας την ευχή να διοριστεί στην περιοχή το "συντομότερο μια πολιτική διοίκηση, για να συνυπάρξουν ειρηνικά οι κοινότητες Αλβανών και Σέρβων".

Ολλανδός ο επικεφαλής αποστολής του ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη διόρισε χτες τον 58χρονο Ολλανδό διπλωμάτη καριέρας Νταν Εβερτς στη θέση του επικεφαλής της νέας ομάδας 400 έως 600 παρατηρητών του οργανισμού που θα αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ θα συνδράμουν στις προσπάθειες για την "ανοικοδόμηση" (όπως τουλάχιστον την "εννοούν" ΝΑΤΟ και ΟΗΕ) του Κοσσυφοπέδιου, θα εκπαιδεύσουν αστυνομικούς και δικαστές, θα επιβλέψουν την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προετοιμάσουν το σύστημα έως τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών.

Ο Εβερτς είχε τεθεί επικεφαλής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αλβανία το Δεκέμβρη του 1997 και στην Αποστολή Ελέγχου της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ