ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ραντεβού με τη Δικαιοσύνη

Η Βουλή των Λόρδων αποφάνθηκε ότι δε χαίρει ασυλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Ειρωνεία της τύχης ή τραγέλαφος; Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση, που παρέδωσαν, ως δώρο γενεθλίων, οι πέντε δικαστές στον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, που οριστικά θα εξακολουθήσει να κρατείται υπό περιορισμό μέχρι το επόμενο βήμα, που πιθανά είναι η έκδοσή του στην Ισπανία για να δικαστεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι πέντε δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων, του ανώτατου δικαστηρίου στη Βρετανία, αποφάσισαν χτες το απόγευμα ότι ο Πινοτσέτ δε χαίρει ασυλίας και μπορεί να διωχτεί με τις κατηγορίες της δολοφονίας, του βασανισμού και της γενοκτονίας, στη διάρκεια της 17ετούς διακυβέρνησής του στη Χιλή. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που ελήφθη με 3 υπέρ έναντι 2 κατά, ο Πινοτσέτ είναι αναγκασμένος να παραμείνει στη Βρετανία και να αντιμετωπίσει το αίτημα έκδοσής του από την Ισπανία. Η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο για το επόμενο βήμα, το οποίο θα γίνει από τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρόου.Ο Πινοτσέτ πρέπει να εμφανιστεί στην ακροαματική διαδικασία, όπου ο Στρόου θα αποφασίσει την έκδοσή του ή μη, στις 2 Δεκέμβρη, υπό τον όρο ότι είναι καλά στην υγεία του. Ενδεικτικό των διαθέσεων του Στρόου είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα στο Κοινοβούλιο ότι η απόφαση για το εάν θα επιτραπεί η πρόοδος της διαδικασίας έκδοσης θα ληφθεί μάλλον σε δικαστική, παρά σε πολιτική βάση. Ο Πινοτσέτ συνελήφθη στις 16 Οκτώβρη στη βρετανική πρωτεύουσα μετά από ένταλμα της Ισπανού δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, που τον κατηγορεί για την άμεση ανάμειξή του στο θάνατο και τις εξαφανίσεις 3.197 ανθρώπων.

Ευφορία στην Ευρώπη

Εκατοντάδες Χιλιανοί που μένουν στην Ευρώπη μετά τη δίωξή τους από τη χώρα τους ξέσπασαν σε έντονες εκδηλώσεις που κατέγραφαν τη χαρά τους, που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης, Τόσο μπροστά στη Βουλή των Λόρδων που ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί αναμένοντας την απόφαση, όσο και στην ισπανική πρωτεύουσα που είχαν ολονυκτία αναμένοντας την απόφαση, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την παραπομπή του Πινοτσέτ σε δίκη τόνισε ότι "οι ηττημένοι θριαμβεύουν τώρα επί των νικητών". Με το πέρασμα της μέρας, σταδιακά αυξανόταν ο αριθμός των συγκεντρωμένων, αφού κατά χιλιάδες συνέρεαν πλέον για να πανηγυρίσουν για τη δικαστική απόφαση σε μία από τις κεντρικότερες μαδριλένικες πλατείες την Πλάθα Μαγιόρ. Ανάμεσά τους ήταν και η Ιζαμπέλ Αλιέντε,κόρη του πρώην Χιλιανού Προέδρου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1973, η οποία δήλωσε ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δείχνει ότι οι δικτάτορες δεν είναι υπεράνω του νόμου και χαρακτήρισε την απόφαση "καταπληκτική" νίκη για τα χιλιάδες θύματα της 17χρονης δικτατορίας του Πινοτσέτ, που άρχισε με την ανατροπή του πατέρα της Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στο Παρίσι, ο Ουίλιαμ Μπουρντόν,δικηγόρος των οικογενειών των Γάλλων που εξαφανίστηκαν όταν επικεφαλής του χιλιανού καθεστώτος ήταν ο Πινοτσέτ, δήλωσε ότι "μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης και αυτών των Τουβιέ και Μπάρμπι, μια δίκη του Πινοτσέτ στη Μαδρίτη ή το Παρίσι είναι δυνατή. Είναι νίκη του δικαίου και της ηθικής". Στο Κοινοβούλιο, βουλευτές απ' όλα τα κόμματα χειροκρότησαν, όταν κατά τη διάρκεια της συνόδου ανακοινώθηκε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια, που σημαίνει ότι ο Πινοτσέτ πρέπει να παραμείνει στη Βρετανία για να αντιμετωπίσει το αίτημα έκδοσης από την Ισπανία.

Αντιφατικά συναισθήματα στη Χιλή

Παγωμάρα ήταν η πρώτη αντίδραση των Χιλιανών μετά την είδηση για την επίμαχη απόφαση της Βουλής των Λόρδων που έπεσε σαν βόμβα. Οι υποστηρικτές του Πινοτσέτ, από τη μία, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν πρόκειται να τον υποδεχτούν αύριο πανηγυρικά, αφού σχεδίαζε μετά την απόφαση να επιστρέψει αμέσως στη Χιλή. Από την άλλη πλευρά, τα θύματα της χούντας και οι μεγάλες μάζες των Χιλιανών που δεν μπορούσαν να πιστέψουν την "τύχη τους". Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση ούτε από τη χιλιανή κυβέρνηση.

Δεν άργησαν, βέβαια, να ξεφύγουν από το αρχικό μούδιασμα και οι μεν και οι δε. Οι υποστηρικτές του εξέφρασαν την οργή τους σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάλυπταν τις αντιδράσεις, σπρώχνοντας τους δημοσιογράφους και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα, όπως φαίνεται και σε σκηνές που προβλήθηκαν από την τηλεόραση στη Χιλή. "Ο πατέρας μου δέχτηκε ένα σαδιστικό και απάνθρωπο χτύπημα στα γενέθλιά του, το οποίο υπερβαίνει τα δικαιώματα του ανθρώπινου είδους", δήλωσε ο γιος του Πινοτσέτ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση από τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Πινοτσέτ. Ενώ τα χιλιανά δεξιά κόμματα ζήτησαν την αποστολή επειγόντως στο Λονδίνο μιας χιλιανής κυβερνητικής αντιπροσωπείας σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων για να επιτύχουν την απελευθέρωση του Πινοτσέτ και εκπρόσωπός τους χαρακτήρισε "ταπείνωση" για τον Πινοτσέτ την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων.

Αντίθετα, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο κέντρο του Σαντιάγο, χαιρετίζοντας με τον τρόπο τους την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην δικτάτορας της Χιλής δεν "καλύπτεται" από τη διπλωματική ασυλία και μπορεί να διωχτεί με τις κατηγορίες των δολοφονιών, της γενοκτονίας και των βασανισμών στη διάρκεια της 17ετούς από αυτόν διακυβέρνησης της Χιλής. "Είναι μια ιστορική στιγμή για όλη την ανθρωπότητα", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Οικογενειών Αγνοουμένων, Βιβιάν Ντιάζ.Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η οργάνωση "Μητέρες της Πλάτσα Μάγιο", οι μητέρες των αγνοουμένων του καθεστώτος Πινοτσέτ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατέρρευσε... πανηγυρικά η κυβέρνηση Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Γιλμάζ επιβεβαιώθηκε... πανηγυρικά χτες και τώρα στη Βουλή απομένει να κρίνει κάτι δυσκολότερο: αν θα σχηματιστεί βιώσιμο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Δεκαεφτά μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων - διαμέσου "συνταγματικού πραξικοπήματος" και ανατροπής της κυβέρνησης Ερμπακάν - από το Γιλμάζ, οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι "επίκειται" ακόμη μια αντιπαράθεση των "κοσμικών" πολιτικών και των χειραγωγών τους, των στρατηγών, με τους Ισλαμιστές του Κόμματος Αρετής.

Κι αυτό διότι χωρίς κάποιου είδους στήριξη από το "ισλαμιστικό" κόμμα, που είναι το μεγαλύτερο της Βουλής, θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να σχηματιστεί κυβέρνηση με επαρκή πλειοψηφία.

Ο Νεβζάτ Γιαλτσίντας, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αρετής (που "διαδέχτηκε" εκείνο της Ευημερίας, το οποίο απαγορεύτηκε στις αρχές του χρόνου) δήλωσε ότι "θα πρέπει να ηγηθούμε" της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά τούτο μοιάζει μάλλον με προβολή ελπίδων, παρά με πραγματιστική εκτίμηση, αφού ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είναι οπωσδήποτε απρόθυμος να δώσει σχετική εντολή στο κόμμα.

Η "πολύ πειστική" πλειοψηφία με την οποία αποπέμφθηκε η κυβέρνηση, μετά από πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιλμάζ για σκάνδαλο διαφθοράς - 314 εναντίον της, 214 υπέρ της - σηματοδοτεί πιθανότατα μακροπρόθεσμα συνολικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Προς το παρόν, όμως, θα πρέπει να βρεθεί λύση στο κενό εξουσίας. Πολλώ δε μάλλον, αφού τα προβλήματα που απασχολούν την Αγκυρα είναι "καυτά": η υπόθεση Οτσαλάν, το Κουρδικό γενικότερα, η οικονομική κρίση, οι σχέσεις με την Ευρώπη, η υπόθεση των αγωγών πετρελαίων, για να αναφερθούν απλώς κάποια...

Υπάρχει βέβαια και το "πρόβλημα" των σκανδάλων - εξ αφορμής του τελευταίου, δηλαδή της "μεσολάβησης" για την οποία κατηγορούνται ο πρώην πρωθυπουργός Γιλμάζ και ο υπουργός του των Οικονομικών Γκιουνές Τανέρ για την πώληση μιας κρατικής τράπεζας σε επιχειρηματία "σκοτεινών" διασυνδέσεων, κατέπεσε ο συνασπισμός.

"Πιστεύω ότι ο λαός θα βγάλει την ετυμηγορία του γι' αυτήν την κυβέρνηση", είπε χτες ο Γιλμάζ, που αναμένεται να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως ότου σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση ή υπάρξουν εκλογές. Αν δεν υπάρξει "κοσμική" λύση στο κενό διακυβέρνησης, λένε οι αναλυτές, τελικά "ανοίγει ο δρόμος" για επιστροφή των Ισλαμιστών στην εξουσία.

Η συνάντηση του επικεφαλής τους, του Ρετσάι Κουτάν, με τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ που αναμενόταν να ολοκληρωθεί το βράδυ, επρόκειτο να κρίνει αν θα του δοθεί εντολή ή όχι. Υπάρχει πάντως η πιθανότητα ο Ντεμιρέλ να "παρακάμψει" τους τύπους, δίνοντας την εντολή σε κάποιον "κοσμικό" (κατά πάσα πιθανότητα τον Μπουλέντ Ετσεβίτ) προκειμένου να μην "εξοργιστούν" οι στρατηγοί.

Αναλυτές υποσημειώνουν - ως "απίθανο", αλλά όχι "αδύνατο" σενάριο - τη συμμαχία Γιλμάζ και Τσιλέρ, που με την υποστήριξη του Ετσεβίτ συγκεντρώνουν "ικανή", δηλαδή απόλυτη, πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο μοιάζει "γκροτέσκο", δεδομένων των προσωπικών σχέσεων των δύο ηγετικών μορφών της τουρκικής κεντροδεξιάς. Αλλά...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταγγελίες για κανιβαλισμό από τα "τάγματα θανάτου"

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε ανατριχιαστικές πράξεις κανιβαλισμού επιδίδονται τα ακροδεξιά τάγματα θανάτου στην Κολομβία, κατήγγειλαν χτες αριστεροί αντάρτες, που προειδοποίησαν ότι θα αποχωρήσουν από το τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό των εμφύλιων συγκρούσεων.

Σε ανοιχτή επιστολή προς το Κογκρέσο, οι ηγέτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) (δεύτερη σε μέγεθος οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας) καταγγέλλουν ότι οι τρεις πρώτοι μήνες στην εξουσία του Προέδρου Αντρές Παστράνα σηματοδοτήθηκαν από έξαρση των εμφυλίων συγκρούσεων.

"Οι βάρβαρες ενέργειες διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε συνεργασία με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και με την από αέρος κάλυψη του στρατού. Εκτός από τη γενοκτονία και τις σφαγές, οι παραστρατιωτικοί σκορπούν τον τρόμο εκτελώντας και αποκεφαλίζοντας τα θύματά τους με ματσέτες και αλυσοπρίονα, τρώνε τα μυαλά τους και πίνουν το αίμα τους", υπογραμμίζεται στην επιστολή που υπογράφει ο ανώτατος διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων Νίκολας "Γκαμπίνο" Ροντρίγκες!

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τις πράξεις κανιβαλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων, αλλά είναι συχνό φαινόμενο ο εντοπισμός πτωμάτων που είναι κατατεμαχισμένα με αλυσοπρίονο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ομάδες των ανταρτών έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας ότι στηρίζονται από τους παραστρατιωτικούς στο βρώμικο πόλεμο εναντίον των αριστερών.

Οι δικοί τους ψήφοι δεν έφτασαν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ