ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Νέα αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού, δικαστικών, τρομοκρατικών παρεμβάσεων και διώξεων το τελευταίο διάστημα έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα της κυβερνητικής πρακτικής. Μετά τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά των κινητοποιούμενων αγροτών, χιλιάδες των οποίων εξακολουθούν να σέρνονται στα δικαστήρια - παρά, μάλιστα, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, προεκλογικά, πως θα έφερνε διάταξη για το σταμάτημα των διώξεων- ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός κινητοποιείται, με στόχο το μαζικό λαϊκό κίνημα ξανά. Ετσι, κομμουνιστής υποψήφιος δήμαρχος στον Πύργο Ηλείας καλείται από αστυνομική αρχή του Πύργου να προσέλθει, προληπτικά, για προκαταρκτική εξέταση ως μάρτυρας για παραπτώματα, όπως ανάρτηση πανό και αφισοκόλληση, με βάση το ότι έγιναν στην προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για πρακτική που θυμίζει σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας της χώρας...

Στο ίδιο διάστημα, που οι αγώνες των εργαζομένων εντείνονται, στον Πειραιά εργαζόμενοι διώκονται γιατί πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Ιονική το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, ασκήθηκε δίωξη και ορίστηκε δικάσιμος με κατηγορούμενους προέδρους σωματείων, τον τότε γγ του ΕΚ Πειραιά και άλλους εργαζόμενους, που πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις πολλών χιλιάδων εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, διεκδικώντας μεροκάματο και, γενικότερα, μέτρα κατά της ανεργίας. Προχτές, πάλι, εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις στα σχολεία από μαθητές, που αντιδρούν στην αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση για την παιδεία. Και μάλιστα, έδωσε εντολή στην Ασφάλεια να διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, ενώ αστυνομικοί καλούνται να μεταβούν στα σχολεία για να διαπιστώσουν την κατάσταση και να λάβουν τα - κατά περίπτωση - ενδεικνυόμενα μέτρα!

* * *

Ασφαλώς, αυτά τα εξοργιστικά, που αποκαλύπτουν μια παραπέρα ενεργοποίηση του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν μπορεί παρά να ακουμπάνε στις κατευθύνσεις της κυβερνητικής ηγεσίας για επιβολή της πολιτικής της, "πάση θυσία". Θρέφονται, πρώτα απ' όλα, από τις πρωθυπουργικές κραυγές ότι "θα προχωρήσουμε αταλάντευτα", παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, και "δε θα κάνουμε βήμα πίσω"! Η προληπτική έρευνα κατά του κομμουνιστή υποψηφίου δημάρχου, δεν αποκαλύπτει μόνον τα εμφυλιοπολεμικά βιώματα που επιβιώνουν ακόμα σε κάποιους, αλλά πατάει στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για φίμωση της αντίθετης φωνής, όπως λογάριαζε να επιβάλει με αντιδραστικούς "κώδικες δεοντολογίας" στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν "τα δίπλωσε", κάτω από την πίεση των λαϊκών αντιδράσεων.

Οσο για τον αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, τις διώξεις των εργαζομένων, που επεκτείνονται, ασφαλώς όλα αυτά δεν είναι άσχεταμε την ίδια την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τις ογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις για την απόκρουση των αντιλαϊκών επιλογών της κυβερνητικής πολιτικής, που προωθούνται στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ. Δεν είναι συμπτωματικό πως η πρωτοφανής εισαγγελική παρέμβαση γίνεται τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών φουντώνουν, με στόχο την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών επιλογών της κυβέρνησης, για την ανατροπή του νόμου Αρσένη, που διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, κατά το όραμα της ΟΝΕ. Για την παραγωγή εκπαιδεύσιμων και απασχολήσιμων νέων, αντί ολόπλευρα μορφωμένων ανθρώπων, που θα μπορούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

* * *

Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν, μια ακόμα φορά, ότι η άλλη όψη της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής είναι ο αυταρχισμός και τα αντιδημοκρατικά μέτρα κατά των εργαζομένων. Ομως, η ένταση των αυταρχικών, πρωτοφανών, για τις τελευταίες δεκαετίες, μέτρων, όπως οι εισαγγελικές παρεμβάσεις στους μαθητές, οι προληπτικές έρευνες κατά κομμουνιστών, γενικότερα η ενεργοποίηση των πολυπλόκαμων κατασταλτικών μηχανισμών,δεν μπορεί παρά να δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η καταστολή. Ακόμα, όσο καταδικαστέες είναι αυτές οι μεθοδεύσεις, άλλο τόσο πρέπει να είναι καθαρό στους εργαζόμενους πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλο μέσο για να επιβάλει την καταστροφική πολιτική της σε βάρος του λαού.

Ομως, το μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να βάλει φραγμό στον αυταρχικό αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Οσο πιο γρήγορα και επίμονα οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν την αγωνιστική τους συσπείρωση και την πάλη τους για την απόκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο θα μπαίνει φραγμός και στην εφαρμογή κατασταλτικής δράσης ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες μπορούν με τους αγώνες και την αλληλεγγύη τους να αποκρούσουν και τον κυβερνητικό αυταρχισμό και, βεβαίως, να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους από κάθε λογής επιθέσεις. Μέσα απ' αυτούς τους συντονισμένους αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα, θα αποδειχθεί αυταπάτη και μάταιη η ελπίδα των κυβερνητικών υπηρετών των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, πως μπορούν έστω με τη χρήση όποιων αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και την ενεργοποίηση όποιων κατασταλτικών μηχανισμών τους, να σταματήσουν τους εντεινόμενους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας και να επιβάλουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους. Σ' αυτούς τους αγώνες, είναι βέβαιο, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ θα πρωτοστατήσουν, όπως πάντα.Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Δεν είναι συμπτωματικό πως η πρωτοφανής εισαγγελική παρέμβαση γίνεται τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών φουντώνουν, με στόχο την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών επιλογών της κυβέρνησης, για την ανατροπή του νόμου Αρσένη, που διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, κατά το όραμα της ΟΝΕ

ΤΟΥ Ν. ΖΩΤΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Εφαλτήριο νέων αγώνων

- Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των συνδικάτων απέναντι στο νόμο γνωστό ως "νόμος Αρσένη";

- Απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, γιατί πιστεύουμε ότι τα ζητήματα της παιδείας, δεν αφορούν μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, αλλά όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία θα πρέπει να θέσουν το θέμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους. Μιας πολιτικής που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και στοχεύει στη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Ο αγώνας για κατάργηση του Ν. 2525/97, για δημόσια αναβαθμισμένη παιδεία, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Η κοινή δράση εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών σφυρηλατεί δεσμούς αγωνιστικής ενότητας, συμβάλλει στην ωρίμανση της αναγκαιότητας για συνολική ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

- Σε ποιες αναγκαιότητες έρχεται να απαντήσει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή;

- Η παρατεινόμενη και εντεινόμενη αντιλαϊκότητα της κυβερνητικής πολιτικής αυξάνει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως δεν πάει άλλο. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε αρκετές ομοσπονδίες, όχι μόνο δεν οργανώνουν την πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αντίθετα προσφέρουν "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση, να περάσει ανώδυνα τις επιλογές κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υιοθετώντας τον πυρήνα της λογικής της ΟΝΕ, αναλαμβάνουν"εργολαβικά" να εκλαϊκεύσουν τα "αγαθά" της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, προσαρμόζοντας τα αιτήματα και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στην εξυπηρέτηση αυτών των επιλογών. Οι εργαζόμενοι καθημερινά διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τις συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες. Απαιτούσαν και απαιτούν από το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα την ανάληψη πρωτοβουλίας για συντονισμό δράσης. Δεν εμπιστεύονται ούτε τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, ούτε τη διοργάνωση αγώνων στις ηγεσίες του συμβιβασμού και της υποταγής. Απογυμνώνουν αυτές τις ηγεσίες και από το τελευταίο "φύλο συκής" που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν, εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία, για να την εκφυλίσουν και να εξασφαλίσουν έτσι άλλοθι για τη μελλοντική τους απραξία. Η ώριμη αναγκαιότητα για συσπείρωση και κοινή δράση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για παραμερισμό των ανυπόληπτων ηγεσιών και για ανάληψη της ευθύνης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους, βρήκε ανταπόκριση στην πρωτοβουλία συνδικαλιστών από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και συνδικάτα που συγκρότησαν την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής;

- Αξιοποιώντας την 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη, παίρνει μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της πραγματικής διάστασης των αιτημάτων, αναδεικνύοντας τον αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα. Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να αγκαλιάσει τους εργαζόμενους στη βάση να αποκτήσει μόνιμους αγωνιστικούς δεσμούς. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνονται συσκέψεις, περιοδείες, σε τόπους δουλιάς και σε συνοικίες. Η επιτυχία της απεργίας θα αποτελέσει αγωνιστικό εφαλτήριο για την ενεργοποίηση και αναζωογόνηση των συνδικάτων, αλλά και τον πανελλαδικό συντονισμό δράσης. Στοχεύουμε στην κοινή πάλη εργαζομένων, συνταξιούχων, ΕΒΕ, νεολαίας σε μια προοπτική δημιουργίας ενός κινήματος που θα ξεπηδά από τη βάση, θα αλλάξει τους συσχετισμούς, θα παραμερίσει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, θα εμπνεύσει, θα δώσει ελπίδα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για νέες κατακτήσεις.

Ν. Ντ.

ΕΝΤΟΝΕΣ τριβές στο εσωτερικό των κυβερνήσεων Λευκωσίας και Αθήνας, αλλά και "νέφη" στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας δημιουργεί η επικείμενη μονομερής απόφαση για μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300 στη νήσο, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα εκ μέρους της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ (σελίδα 10).

ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ αυταρχισμό και τις διώξεις μελών του ΚΚΕ, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ (σελίδα 12).

Η ΑΥΡΙΑΝΗ μέρα θα είναι καθοριστική για την κλιμάκωση ή την αναστολή των κινητοποιήσεων των βενζινοπωλών με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης (σελίδα 17).

ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΣ θα είναι κατά βάση και ο προϋπολογισμός του 1999 στο Δήμο Αθηναίων. Τα έσοδα του πρώτου δήμου της χώρας θα βασιστούν στην υπερφορολόγηση των δημοτών, στην επιβολή αυξημένων και πρόσθετων δημοτικών τελών για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος στους Αθηναίους, στο χαράτσωμα, που θα μειώσει παραπέρα το ήδη ισχνό εισόδημα των εργαζομένων (σελίδα 29).

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Υγείας είναι το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, όμως δε γνωρίζει πότε θα χορηγηθεί στους δικαιούχους η αύξηση του επιδόματος πρόνοιας (σελίδα 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ