ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Από την "3η Σεπτέμβρη" στη "διακήρυξη" της ΟΝΕ

Σε ομιλία με θέμα το συνέδριο του κόμματος, άνοιξε χτες τις προσυνεδριακές διαδικασίες ο πρωθυπουργός

Ηρθε η ώρα, αυτό, που και επισήμως ισχύει, με την πολιτική και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, να πάρει και τυπική ισχύ μέσω ενός συνεδρίου. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η στόχευση των όσων είπε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας προς τις Γραμματείες των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος, ανοίγοντας τις διαδικασίες, ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον ερχόμενο Μάρτη. Θα έλεγε κανείς ότι μετά και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σε ένα συνέδριο για να βγάλει από πάνω του, ολοκληρωτικά πλέον, τη ..."ρετσινιά" συνθημάτων, όπως "Εξω το ΝΑΤΟ και η ΕΟΚ", και αντικαθιστώντας τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη με μια διακήρυξη αιώνιας πίστης στην ΕΕ, στην ΟΝΕ και τους αμερικανοκίνητους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Αλλωστε, χτες ο Κ. Σημίτης δε φείσθηκε επιχειρημάτων για την ανάγκη να επικυρωθεί και συνεδριακά η "προσαρμογή" του ΠΑΣΟΚ - στα πλαίσια της περιβόητης "επανίδρυσής" του - στα νέα δεδομένα. Ποια είναι τα νέα δεδομένα; Οπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι "η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ανάδειξη της ΕΕ σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή των εξελίξεων και η κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος"...

Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ "δεν πρέπει να αρκείται σε επανάληψη στερεοτύπων και συνθημάτων", όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι "οι αρχές και οι αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη ζητούν σήμερα καινούριο περιεχόμενο, νέους αγώνες...". Αμέσως μετά στάθηκε στο περιεχόμενο αυτών των ..."νέων αγώνων", τονίζοντας ότι "ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης του σύγχρονου ελληνισμού" (!) και ότι "ο δρόμος προς την ΟΝΕ είναι στρατηγικό γεφύρι για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό" του ΠΑΣΟΚ... Ολα τα παραπάνω, σημείωσε, είναι "μερικές αλήθειες, που συνδέονται άμεσα με τις αξίες και τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη"...

Ταυτόχρονα με αυτές τις αναφορές - οριοθέτηση των πολιτικών θέσεων επί των οποίων θα κληθεί να συνηγορήσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θέλησε να μεταδώσει τον "αέρα" της σοσιαλδημοκρατίας στις συνεδριακές διαδικασίες. Ετσι, αφού αρχικά ..."κατακεραύνωσε" το νεοφιλελευθερισμό, κατόπιν προσδιόρισε ως "σοσιαλιστικό όραμα" τη συνύπαρξη νεοφιλελευθερισμού με ολίγον από κρατική εποπτεία...

Σε ό,τι αφορά την πορεία προς το συνέδριο και τα όσα θα διαμειφθούν εκεί, λόγω των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, ο Κ. Σημίτης επανήλθε σε συνθήματα του τύπου "όλοι μαζί θα προχωρήσουμε", συμπληρώνοντας ότι "η διαδικασία για το συνέδριο δεν πρέπει να επιτρέψει την αναβίωση των διαχωριστικών γραμμών του προηγούμενου συνεδρίου... ή τις προβληματικές καταστάσεις της προεκλογικής περιόδου στις δημοτικές και νομαρχιακές". Υποστήριξε για μια ακόμα φορά, τέλος, τη θέση για ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ κατά 30%, πρόταση που οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ερμηνεύουν ως πρόθεση περαιτέρω ανατροπής των υπαρχόντων εσωκομματικών συσχετισμών.

  • "Απόψεις του κ. Παπουτσή", επί των οποίων ο ίδιος πρέπει να παράσχει διευκρινίσεις, χαρακτήρισε ο Δ. Ρέππας τα λεγόμενα του κοινοτικού επιτρόπου - στο MEGA - σύμφωνα με τα οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε συνεργάζεται μαζί του. Αντίθετα, τις σχέσεις κυβέρνησης - επιτρόπου, ο Δ. Ρέππας τις εκτίμησε ως "πολύ στέρεες". Συμπλήρωσε, δε, ότι, παρά τις αντίθετες ερμηνείες, ο κ. Παπουτσής "είπε ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν την προσπάθεια για νικηφόρο αποτέλεσμα της κυβέρνησης στις εκλογές".
"ΡΟΖ ΑΓΓΕΛΙΕΣ"
Θα τιμωρείται η δημοσίευσή τους λέει ο υπουργός

Ο Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Μ. Μπόσκου, προανήγγειλε τη θέσπιση απαγορευτικής διάταξης, διαφωνώντας με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου

Τη θέσπιση διάταξης, με την οποία θα τιμωρείται η δημοσίευση των "ροζ αγγελιών", προανήγγειλε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.

Ο υπουργός δήλωσε ότι συντάσσεται με "την ουσία της Ερώτησης" και διαφώνησε με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία αθωώθηκαν οι υπεύθυνοι της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" για τη δημοσίευση τέτοιων αγγελιών, επειδή κρίθηκε ότι "δεν ετελέσθη αδίκημα με τη δημοσίευση αυτών των αγγελιών". Τόνισε ότι ο ίδιος συντάσσεται με τη μειοψηφούσα άποψη πάνω σε αυτήν την απόφαση του αρεοπαγίτη Σταθέα, σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση τέτοιων αγγελιών είναι "παροχή ευχέρειας προς τέλεση ασελγείας". Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο "θα θεσπίσει νέα διάταξη, ώστε να κατοχυρώσει ακριβώς αυτήν την περίπτωση και να προστατεύσει τα ήθη, τα χρηστά, τα σεξουαλικά, τα ανθρώπινα, εν πάση περιπτώσει, που παραβιάζονται από τη δραστηριότητα ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης".

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός είπε ότι δε δέχεται την κατηγορία πως δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα γιατί δε θέλει να τα "χαλάσει" με τους μεγαλοεκδότες και καναλάρχες.

Η Μ. Μπόσκου, στην τοποθέτησή της, τόνισε: "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα - αν και θα δούμε και τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τελικά στη Βουλή - για την υπόσχεση που έδωσε εδώ στη Βουλή ο υπουργός για τη λύση αυτού του μεγάλου ζητήματος". Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει φέρει το πρόβλημα στη Βουλή και μάλιστα είχε καταθέσει τροπολογία σχετική για την απαγόρευση της δημοσίευσης τέτοιων "ροζ αγγελιών". Ομως, ο τότε υπουργός Ε. Βενιζέλος την απέρριψε, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις νέες τεχνολογίες και την εξέλιξη, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι "η λογική μας είναι σεμνότυφη και παλαιομοδίτικη".

Η βουλευτής είπε ότι πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου λύνει τα χέρια των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοκαναλαρχών και τόνισε: "Εναγωνίως θα περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να απαλλαγείτε, αν θέλετε, ως κυβέρνηση από τις κατηγορίες του ΚΚΕ ότι δε θέλετε να τα χαλάσετε με τα μεγαλοσυμφέροντα των πολλών δισεκατομμυρίων".

Να νομιμοποιηθούν οι γάμοι των "νεοπροσφύγων"

Κατατέθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στους ομογενείς από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, που δεν έχει "τακτοποιηθεί" η παραμονή τους και δεν αναγνωρίζονται οι μεταξύ τους γάμοι στην περίπτωση αυτή, ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης και Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρονται συγκεκριμένα:

"Ωριμο αίτημα, που εδώ και πολύ καιρό ζητά τη λύση του, είναι η αναγνώριση ως νόμιμων και υποστατών των γάμων που έγιναν στην Ελλάδα πολλών υπό ανοχήν ομογενών νεοπροσφύγων από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης.

Οπως είναι γνωστό, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 80.000 ομογενείς νεοπρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται υπό καθεστώς ανοχής, καθώς δεν κατέχουν ισχυρές άδειες παραμονής.

Σύμφωνα όμως, με το Ν. 1975/91 ΦΕΚ Α 184 της 4.12.91 "καμιά δημόσια αρχή και κανένα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ δεν εξετάζει αίτημα αλλοδαπού που βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος, αν δεν είναι κάτοχος ισχυρής άδειας παραμονής".

Το 1997, μετά από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, οι υπό ανοχήν νεοπρόσφυγες άρχισαν να "τακτοποιούνται" στην Ελλάδα, να παίρνουν βίζα παλιννόστησης από κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια και άδεια παραμονής από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στο διάστημα όμως των 6 - 7 προηγούμενων χρόνων, κατά τους οποίους βρίσκονταν υπό ανοχήν, παντρεύονταν, έκαναν παιδιά, πέθαιναν.

Οι γάμοι τους αυτοί στάθηκαν εμπόδιο στη δημοτολόγησή τους, γιατί το επόμενο στάδιο της "τακτοποίησής" τους, που αφορά στον καθορισμό της ιθαγένειας δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι ότι οι νομαρχίες αρνούνταν να παραλάβουν αιτήσεις των ομογενών μας, γιατί σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο οι γάμοι και οι ληξιαρχικές πράξεις που καταχωρήθηκαν θεωρούνται ανυπόστατοι.

Χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή, παράδειγμα αποτελεί ο με ληξιαρχική πράξη 0316 της 10.2.97 γάμος μεταξύ του Γαβριηλίδη Διονυσίου που δεν είχε δελτίο ταυτότητας και της Ζοσιμίδου Λιανίρας που έχει δελτίο ταυτότητας. Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης επέστρεψε τα δικαιολογητικά του Δ. Γαβριηλίδη, όταν αυτός είχε ήδη προμηθευτεί θεώρηση "παλιννόστησης" και άδεια παραμονής, λέγοντας ότι ο γάμος δεν είναι υποστατός και δεν μπορεί να καταχωρηθεί ούτε σαν εργάτης ούτε σαν παντρεμένος πατέρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί πότε, επιτέλους, θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια σχετική νομική ρύθμιση, ώστε να θεωρηθούν νόμιμοι και υποστατοί όλοι οι γάμοι των ομογενών που μέχρι σήμερα τελέστηκαν";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ