Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να νομιμοποιηθούν οι γάμοι των "νεοπροσφύγων"

Κατατέθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στους ομογενείς από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, που δεν έχει "τακτοποιηθεί" η παραμονή τους και δεν αναγνωρίζονται οι μεταξύ τους γάμοι στην περίπτωση αυτή, ζητούν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης και Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρονται συγκεκριμένα:

"Ωριμο αίτημα, που εδώ και πολύ καιρό ζητά τη λύση του, είναι η αναγνώριση ως νόμιμων και υποστατών των γάμων που έγιναν στην Ελλάδα πολλών υπό ανοχήν ομογενών νεοπροσφύγων από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης.

Οπως είναι γνωστό, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 80.000 ομογενείς νεοπρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται υπό καθεστώς ανοχής, καθώς δεν κατέχουν ισχυρές άδειες παραμονής.

Σύμφωνα όμως, με το Ν. 1975/91 ΦΕΚ Α 184 της 4.12.91 "καμιά δημόσια αρχή και κανένα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ δεν εξετάζει αίτημα αλλοδαπού που βρίσκεται στο ελληνικό έδαφος, αν δεν είναι κάτοχος ισχυρής άδειας παραμονής".

Το 1997, μετά από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, οι υπό ανοχήν νεοπρόσφυγες άρχισαν να "τακτοποιούνται" στην Ελλάδα, να παίρνουν βίζα παλιννόστησης από κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια και άδεια παραμονής από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στο διάστημα όμως των 6 - 7 προηγούμενων χρόνων, κατά τους οποίους βρίσκονταν υπό ανοχήν, παντρεύονταν, έκαναν παιδιά, πέθαιναν.

Οι γάμοι τους αυτοί στάθηκαν εμπόδιο στη δημοτολόγησή τους, γιατί το επόμενο στάδιο της "τακτοποίησής" τους, που αφορά στον καθορισμό της ιθαγένειας δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι ότι οι νομαρχίες αρνούνταν να παραλάβουν αιτήσεις των ομογενών μας, γιατί σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο οι γάμοι και οι ληξιαρχικές πράξεις που καταχωρήθηκαν θεωρούνται ανυπόστατοι.

Χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή, παράδειγμα αποτελεί ο με ληξιαρχική πράξη 0316 της 10.2.97 γάμος μεταξύ του Γαβριηλίδη Διονυσίου που δεν είχε δελτίο ταυτότητας και της Ζοσιμίδου Λιανίρας που έχει δελτίο ταυτότητας. Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης επέστρεψε τα δικαιολογητικά του Δ. Γαβριηλίδη, όταν αυτός είχε ήδη προμηθευτεί θεώρηση "παλιννόστησης" και άδεια παραμονής, λέγοντας ότι ο γάμος δεν είναι υποστατός και δεν μπορεί να καταχωρηθεί ούτε σαν εργάτης ούτε σαν παντρεμένος πατέρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί πότε, επιτέλους, θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια σχετική νομική ρύθμιση, ώστε να θεωρηθούν νόμιμοι και υποστατοί όλοι οι γάμοι των ομογενών που μέχρι σήμερα τελέστηκαν";


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ