Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αντιδρούν και οι συνδικαλιστές

Συναντήθηκαν χτες με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Δε συγκεντρώνουν την υποστήριξη των συνδικαλιστών της Αστυνομίας τα μέτρα εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας (ΠΕΝΑ) με τον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και τον Γιάννη Νάκη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας.

Τον προβληματισμό και τις προτάσεις των αξιωματικών ανέπτυξαν ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Ηλίας Βλαχογιάννης,ο γενικός γραμματέας, Μιχαήλ Βετούλης,ο Α αντιπρόεδρος, Ελευθέριος Οικονόμου,και ο Ευάγγελος Δημητρουλάκος.

Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πρόσφατο ξήλωμα ολόκληρου του προσωπικού των τριών τμημάτων της Ασφάλειας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απομακρύνονται με το στίγμα του διεφθαρμένου όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών, όταν είναι γνωστό ότι δεν ήταν ενισχυμένες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Τόνισαν ότι η διαφθορά στην Αστυνομία είναι αμφίβολο αν θα χτυπηθεί αποτελεσματικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και εξέφρασαν την απορία τους πώς θα στελεχωθεί η υπηρεσία αυτή, για να μη μετατραπεί σε σώμα πραιτοριανών.

Η ίδρυση Αρχηγείου Αστυνομίας θεωρείται με ορισμένες προϋποθέσεις επιβεβλημένη ενέργεια από την ΠΕΝΑ, αλλά το όλο θέμα πρέπει, όπως είπαν, να συζητηθεί τόσο με τους συνδικαλιστές, όσο και με τα πολιτικά κόμματα. Οι αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα πρέπει να συζητούνται ουσιαστικά στο Κοινοβούλιο και όχι να προωθούνται με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία πολλές φορές είναι "αγνώστου πατρός" και δεν αντέχουν στο βάθος του χρόνου. Κεντρικό θέμα πάντως αποτελεί η επιλογή της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματικούς πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από κάποια κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο αρχηγός θα μπορούσε ενδεχομένως να παρουσιάζει έκθεση πεπραγμένων σε επιτροπή της Βουλής και να λογοδοτεί για τις επιλογές του. Επίσης, το σύστημα κρίσεων και προαγωγών πρέπει να εκσυγχρονιστεί, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στα συμβούλια, τη δυνατότητα ουσιαστικής ενημέρωσης των αξιωματικών που βαθμολογούνται δυσμενώς, ώστε να έχουν όλο το χρόνο πριν από τις κρίσεις να βελτιώσουν τη θέση τους, ή να υποβάλλουν παράπονα. Η φημολογούμενη ρύθμιση, που θα επιτρέπει την προαγωγή νεοτέρου αξιωματικού χωρίς να αποστρατεύονται οι αρχαιότεροι, ενδέχεται να προκαλέσει νέα ρήξη στις τάξεις της Αστυνομίας. Αναφερόμενοι επίσης στα οικονομικά αιτήματα, εξέφρασαν την κατάπληξή τους για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να εργάζονται οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, αν και συνταξιοδοτούνται αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλους κλάδους. Για το μισθολόγιο ειπώθηκε ότι είναι ένα από τα χαμηλότερα μισθολόγια σε σύγκριση με αυτά άλλων αστυνομικών της Ευρώπης.

Να δυναμώσει η πάλη για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε τη στήριξη του συνόλου των αιτημάτων των αστυνομικών και στάθηκε ιδιαίτερα στα εξής:

- Στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, για αναπροσανατολισμό των δυνάμεων στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος. Με την κατάλληλη ενίσχυση σε απαραίτητα μέσα και προσωπικό των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος και τη διάλυση των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων.

- Στον εκδημοκρατισμό του συστήματος κρίσεων - προαγωγών.

- Στην ανάγκη αποδέσμευσης από το στρατιωτικό μισθολόγιο και της καθιέρωσης ειδικού αστυνομικού μισθολογίου, που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Στη συζήτηση εκφράστηκε η αντίθεση του ΚΚΕ στη δρομολογούμενη σύσταση "Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων" στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί, ιδιαίτερα στα πλαίσια της συνεχιζόμενης αδιαφάνειας και έλλειψης εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτή η υπηρεσία δε θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη δίωξη της διαφθοράς, αλλά θα εξελιχθεί σε μηχανισμό δίωξης κάθε δημοκρατικής φωνής στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς, επίσης, θα στραφεί ιδιαίτερα ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με εκπροσώπους Ομοσπονδιών Προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας (2016-07-29 00:00:00.0)
Προχωρούν σε κινητοποιήσεις (2000-03-07 00:00:00.0)
Σιωπηλή διαμαρτυρία αστυνομικών (1997-12-03 00:00:00.0)
Να κατοχυρωθεί με νόμο ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία (1997-11-08 00:00:00.0)
Ψάχνουν την αλήθεια για τα φακελώματα (1997-06-13 00:00:00.0)
Πρόταση για ενιαία Ομοσπονδία με τους αξιωματικούς (1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ