Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ψάχνουν την αλήθεια για τα φακελώματα

Να ριχτεί άπλετο φως και να λάμψει όλη η αλήθεια γύρω από την υπόθεση του φακελώματος των αξιωματικών της Αστυνομίας από εν ενεργεία συναδέλφους τους, ζήτησαν χτες με τις ομιλίες τους οι αντιπρόσωποι που παίρνουν μέρος στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών,τονίζοντας τις ιστορικές ευθύνες που έχουν επωμιστεί εκείνοι που ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, μιλώντας στο συνέδριο, μετακύλησε τις ευθύνες στην ιεραρχία της Αστυνομίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές προσώπων, αν αποδειχτούν οι καταγγελίες για το φακέλωμα των αξιωματικών. Ηδη έχει ενημερωθεί για το θέμα και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλος,ο οποίος δεν αποκλείεται να διατάξει και ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Γ. Ρωμαίος υπενθύμισε, βέβαια, στους αξιωματικούς ότι το φακέλωμα αποτελούσε παράδοση στην Αστυνομία και ότι όταν έφτασαν οι πρώτες καταγγελίες στον αρχηγό του Σώματος διατάχθηκε να γίνει ΕΔΕ από τον υποστράτηγο Ι. Γεωργακόπουλο. Ο υπουργός απέδωσε εμμέσως την "ανακάλυψη" της λίστας με τα ονόματα και χαρακτηρισμούς για τα φρονήματα και την ικανότητα των βαθμοφόρων "στις βεντέτες ανωτάτων αξιωματικών" και προειδοποίησε ότι"είναι καλό, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή να προσέξουν καλά διότι αν ξετυλιχτεί όλο το κουβάρι, μόνο η πολιτική ηγεσία και η κυβέρνηση δε θα χάσει απ' αυτήν την ιστορία". Αναγνώρισε ότι το σύστημα προαγωγών των αξιωματικών πρέπει να βελτιωθεί και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να βαθμολογούνται όλοι οι αξιωματικοί με δεκάρια, ακόμα κι αυτοί για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά χαρακτήρα και ζήτησε από τους συνδικαλιστές να υποβάλουν προτάσεις για διαδικασία αντικειμενικής αξιολόγησης και όχι για τυπική βαθμολόγηση των αξιωματικών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ηλ. Βλαχογιάννης, απαντώντας στον υπουργό, σημείωσε ότι προτάσεις είχαν υποβληθεί, αλλά η επιτροπή που προχώρησε τον Μάρτη στην αλλαγή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος δεν τις πήρε καν υπόψη της. Σε ό,τι αφορά τις "λίστες της ντροπής", όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, πρόσθεσε:"Δεν πρόκειται για βεντέτα. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φακελώσει συναδέλφους μας. Και δεν πρέπει να εξισώνουμε τα θύματα με τους θύτες".

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και Γιάννης Νάκης υπεύθυνος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους το χαιρετισμό της ΚΕ για την επιτυχή έκβαση των εργασιών τους. "Επιβάλλεται, είπε, να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός του συστήματος κρίσεων και προαγωγών, ώστε να αλλάξει η κατάσταση, που αναπαράγει σήμερα τέτοια φαινόμενα". Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής εκλεγμένων εκπροσώπων του προσωπικού σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, για να υπάρχει διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις διαδικασίες που επηρεάζουν την υπηρεσιακή ανέλιξη των στελεχών της Αστυνομίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ο δήμαρχος της Αθήνας και συνδικαλιστές από το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ