Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Απ' το κακό στο χειρότερο...

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κούρδων επισκέφτηκε χτες την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και ενημέρωσε εκπροσώπους του Κόμματος για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται οι 600 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν την Κυριακή από την κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα σε κατασκήνωση του υπουργείου Παιδείας στην Παλαιά Πεντέλη. Με τη μεταφορά αυτή, όμως, όχι μόνο δε λύθηκαν τα προβλήματά τους, αλλά διογκώθηκαν. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση είναι μικρότερης χωρητικότητας και εγκαταλειμμένη εδώ και δέκα χρόνια.

Τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι πρόσφυγες, μετέφερε χτες ο Αμπού Αλί,αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κούρδων στην Ελλάδα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Χρήστο Καράτσαλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού και Μεταναστών στην Ελλάδα της ΚΕ, και τον Σήφη Μαυροκεφαλίδη,μέλος του Τμήματος.

"Κανένας από την κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για μας. Ούτε ο Δήμος Αθηναίων ούτε η κυβέρνηση. Κανένας δε δίνει λύσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες σταμάτησαν να μας δίνουν και τα λιγοστά τρόφιμα που έστελναν. Ακόμα και ο Ερυθρός Σταυρός σταμάτησε να μας δίνει τρόφιμα γιατί ισχυρίστηκε ότι δεν επαρκούν τα χρήματα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμπού Αλί, για να συνεχίσει: "Μας μετέφεραν σε μια κατασκήνωση και είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε κάτω από άθλιες συνθήκες. Δεν έχουμε ρεύμα, το νερό δεν επαρκεί, οι αποχετεύσεις είναι γεμάτες, τα κτίρια είναι εγκαταλειμμένα και σχεδόν άχρηστα, δεν υπάρχει καν κουζίνα που να μπορούμε να μαγειρεύουμε. Οι σκηνές δε φτάνουν, στρώματα και κρεβάτια δεν υπάρχουν και δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός και απολύμανση. Πώς να ζήσουμε έτσι από τη στιγμή που δεν έχουμε και χρήματα;".

Αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αν είχαν άδειες παραμονής. Γιατί αυτές που τους έδωσαν τον περασμένο Νοέμβρη έχουν λήξει και δεν τους τις ανανεώνουν. Για το ζήτημα αυτό ο Αμπού Αλί σημείωσε: "Αν είχαμε άδειες τα προβλήματα δε θα ήταν τόσα πολλά, γιατί θα δουλεύαμε και θα μπορούσαμε να συντηρούμε τους εαυτούς μας".

Οι Χρ. Καράτσαλος και Σ. Μαυροκεφαλίδης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τονίζοντας πως θα βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να υπάρξουν άμεσα λύσεις. "Εμείς από την πλευρά μας, τόνισε ο Χρήστος Καράτσαλος, θα ασκήσουμε πιέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Δήμο Αθήνας για να λυθούν άμεσα τα προβλήματά σας. Το πρόβλημα είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, που από τη μια σας δέχεται και λέει "ναι" σε όλα και από την άλλη μένει μόνο στα λόγια".

Για το ίδιο θέμα, κατέθεσαν χθες Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ,καλώντας τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Υγείας - Πρόνοιας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας να απαντήσουν:

- Αν έστω και τώρα προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να δημιουργηθεί χώρος στέγασης των Κούρδων προσφύγων με κρατική ευθύνη και εποπτεία, που να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

- Ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν για την εξασφάλιση της διατροφής, της υγείας και των στοιχειωδών όρων πολιτισμένης διαβίωσης στους Κούρδους πρόσφυγες της κατασκήνωσης της Παλαιάς Πεντέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ