Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μειώνει δραστικά αμοιβές μηχανικών και ασφαλιστικές εισφορές

Μείωση κατά 30% των αμοιβών των μηχανικών στις μελέτες και επιβλέψεις για κατοικίες, αλλά και αποθήκες, στάβλους, υπόστεγα και άλλους βοηθητικούς χώρους και κατά 60% για περιφράξεις, δεξαμενές και άλλες κατασκευές που χρησιμεύουν στις αγροτικές εργασίες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων του αγροτικού πληθυσμού.

Στη ρύθμιση αυτή αντέδρασε έντονα χτες με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο μιλά για απρόκλητη επίθεση του υπουργείου Γεωργίας κατά του εισοδήματος των διπλωματούχων μηχανικών, αλλά και κατά των εισφορών των ασφαλιστικών τους ταμείων. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο σοβαρό πλήγμα δέχονται και οι οικοδόμοι, αφού μειώνονται κατά 50% οι μέρες εργασίας του εργατοτεχνικού προσωπικού, που δηλώνονται για τον υπολογισμό των εισφορών στο ΙΚΑ.

"Χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και εκτός πάσης λογικής - τονίζεται στην ανακοίνωση του ΤΕΕ - στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας εντάχτηκε διάταξη (άρθρο 23) με την οποία αυθαίρετα μειώνονται οι αμοιβές των μηχανικών για τις μελέτες και επιβλέψεις για την ανέγερση κατοικιών επιφάνειας έως 140 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και κάθε άλλης κατασκευής που συνδέεται με την αγροτική οικονομία, σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, καταργούνται όλες οι κρατήσεις υπέρ του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των μηχανικών), αλλά και του δημοσίου".

Οπως επισημαίνει το ΤΕΕ, οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όλους όσοι δηλώνουν κατά 50% εισόδημα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς καν να προσδιορίζεται το ύψος του εισοδήματος, που σημαίνει ότι χρήση αυτής της διάταξης μπορούν να κάνουν εκατομμύρια πολίτες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ως αγροτικές περιοχές με το ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου προσδιορίζονται όλες οι ορεινές και προβληματικές περιοχές, όλες οι παραμεθόριες περιοχές (άρα και τα νησιά) που απέχουν 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα, όλες οι περιοχές που βρίσκονται μέσα στα όρια οικισμών με πληθυσμό ως 1.000 κατοίκους.

Εμπαιγμός

"Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Γεωργίας προσπαθεί για μια ακόμη φορά να αντιπαραθέσει τη μια κοινωνική ομάδα με την άλλη. Παίζοντας με το μόχθο της αγροτιάς και εμπαίζοντας την ενωτική διάθεση που έδειξαν με τις τελευταίες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις - με τις οποίες πολλά κοινωνικά στρώματα και οι μηχανικοί ήταν αλληλέγγυοι - αντί να εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ανθρώπινο τρόπο διαβίωσης, επιχειρεί να αντιμετωπίσει, αποσπασματικά και μονόπλευρα, προβλήματα για τα οποία η ίδια αποκλειστικά ευθύνεται". Αυτό δήλωσε στο "Ρ" η επικεφαλής της "Πανεπιστημονικής Μηχανικών" και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, Ρούλα Ξαρχάκου, ενώ παράλληλα υπογράμμισε: "Η επίθεση αυτή κατά του εισοδήματος των χιλιάδων διπλωματούχων μηχανικών που εργάζονται στις αγροτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας είναι απαράδεκτη, γιατί όχι μόνο αποθαρρύνει κάθε ιδέα αποκέντρωσης για τους νέους επιστήμονες, αλλά - κυρίως - γιατί οδηγεί ουσιαστικά στην υποβάθμιση της ποιότητας των έργων. Γεννάται επομένως το ερώτημα: Ετσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη της χώρας ή ο καυγάς γίνεται για το "διαίρει και βασίλευε"; Εμείς θα αποκαλύψουμε την αντιαγροτική, αντικοινωνική, αντιοικονομική, αντιαναπτυξιακή και τελικά απάνθρωπη πολιτική της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ