Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αντίθετοι με τις δασοκτόνες ρυθμίσεις

Επισημαίνουν ότι με το νομοσχέδιο για τα δάση ανοίγεται ο δρόμος για την αλλαγή χρήσης και εμπορευματοποίησης της δασικής γης

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις δασοκτόνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Τζουμάκα για τα δάση, εκφράζει η ηγεσία του δασικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασικών υπαλλήλων, στόχος της συγκεκριμένης δασικής πολιτικής είναι η συρρίκνωση του δασικού χώρου και η εμπορευματοποίηση της δασικής γης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι γεωργικές, οικιστικές και κτηνοτροφικές ανάγκες που προβάλλονται, τονίστηκε επίσης, είναι τα άλλοθι και τα προσχήματα για την αλλαγή της χρήσης και στη συνέχεια της εμπορευματοποίηση της δασικής γης, ενώ τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις, διαιωνίζονται.

Οι ομιλητές άσκησαν "καυστική" κριτική, ειδικά για το κεφάλαιο του νομοσχεδίου περί βοσκοτόπων, το οποίο επαναφέρει, με το πρόσχημα της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, το νόμο 1734/87, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ζήτησαν την απόσυρση του κεφαλαίου αυτού, σημειώνοντας ότι ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για νέες αυθαιρεσίες σε βάρος των δασών και την καταστροφή, μιας έκτασης πρασίνου της τάξης των 25 - 30 εκατομ. στρεμμάτων!

Οσον αφορά τη ρύθμιση των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί σε βάρος των δασών πριν το 1975, στη χτεσινή συνέντευξη τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλες αυτές τις εκκρεμότητες, στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας και με προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία των δασικών εκτάσεων και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας. Πράγμα, όμως, που δε γίνεται μέσα από το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα δάση. Οι δασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες και προτείνουν ανάμεσα σε άλλα να διασφαλιστεί ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα ενεργοποιούνται μόνο μετά την κατάρτιση και οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσουν ως βιομηχανία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με καταστρεπτικές συνέπειες. Επίσης, να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για τις "συνήθεις" νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών που γίνονται και ξαναγίνονται στη χώρα μας με τους γνωστούς τρόπους.

Εκτός από το νομοσχέδιο για τα δάση η συνδικαλιστική ηγεσία των δασικών υπαλλήλων, αναφέρθηκε και στις δασικές πυρκαγιές, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με την ίδια αδιαφορία και υποκρισία από τους υπευθύνους. Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της πυροπροστασίας των δασών τονίστηκε ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχει καεί το 1/3 της χώρας και οι κυβερνήσεις επί σειρά ετών αναβάλλουν την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, όπως προέβλεπε και το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Για το θέμα αυτό σημειώθηκε ακόμα πως οι αρμόδιοι παραπλανούν την κοινή γνώμη με το να "διαφημίζουν" την αεροπυρόσβεση για λόγους καθαρά εντυπωσιασμού, αφού η συμβολή των πυροσβεστικών αεροπλάνων στη δασοπυρόσβεση είναι αμελητέα (από 22% έως μηδενική).

Επίσης, αναφέρθηκαν στις δραματικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες που φτάνουν το 60% και στις μεσαιωνικές, όπως τις χαρακτήρισαν, συνθήκες εργασίας, καθώς και στην κατάργηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών για τους δασικούς υπαλλήλους. Για όλα αυτά, όπως τόνισαν, οι δασικοί θα συνεχίσουν και φέτος τον αγώνα που ξεκίνησαν από το 1995 και σε πρώτη φάση θα απέχουν από τις υπερωριακές εργασίες από τις 23 Ιουνίου, ενώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα θα πραγματοποιήσουν και 24ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ