- Την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις - καταργήσεις των δήμων και κοινοτήτων της χώρας εξέφρασαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των νομώνΙωαννίνων, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας... - 1997-06-13 00:00:00.0"/> - Την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις - καταργήσεις των δήμων και κοινοτήτων της χώρας εξέφρασαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των νομώνΙωαννίνων, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας... - 1997-06-13 00:00:00.0" /> Φουντώνουν οι αντιδράσεις | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις
  • Συνάντηση και ομόφωνο ψήφισμα Συντονιστικών Επιτροπών από τους νομούς Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου, Αργολίδας και Αχα'ϊας στην Πάτρα
  • "Οχι" και από 25 κοινοτάρχες της Αρτας και 3 κοινότητες του Εβρου

Την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές συνενώσεις - καταργήσεις των δήμων και κοινοτήτων της χώρας εξέφρασαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των νομώνΙωαννίνων, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου, Αργολίδας και Αχαϊας,σε συγκέντρωσή τους στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Πάτρας με θέμα: "Αναγκαστικές συνενώσεις - Αγώνας ενάντια στο σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας"".

Οι Συντονιστικές Επιτροπές ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο τονίζουν πως η κυβέρνηση, παρά την καθολική αντίδραση των ΟΤΑ, "προχωρά στην κατάργηση των υπαρχόντων ΟΤΑ με κριτήρια καθαρά ψυχρά, τεχνοκρατικά και λογιστικά, αγνοώντας τις γεωγραφικές, κοινωνικές, ιστορικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών τους, καταργώντας έτσι παράνομα και αυθαίρετα το αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα της αυτοδιοίκησης και της αυτοδιαχείρισης".

Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση του πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ο έλεγχος και η χειραγώγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και η εξοικονόμηση εθνικών πόρων, μέσα από την επιβολή νέων τοπικών φόρων, σε βάρος του λαού και κυρίως της υπαίθρου, επισημαίνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές, προειδοποιώντας ότι αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η αύξηση των προβλημάτων και τελικά η ερήμωση της υπαίθρου.

Το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, σημειώνουν, δεν είναι η διοικητική της διάρθρωση, αλλά η οικονομική της στήριξη και υπογραμμίζουν την ανάγκη "να παραμείνουν οι δήμοι και οι κοινότητες και να ενισχυθούν οικονομικά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το μεγάλο τους έργο και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες τους".

Καλούν, τέλος, την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε παραπέρα διαδικασία που σχετίζεται με το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας".

Αρτα

"Ζητάμε να θεσμοθετηθούν πόροι στήριξης των χωριών μας και δε θέλουμε τα χωριά να γίνουν ελκυστικοί στόχοι ιδιωτών. Δεν επιτρέπουμε το έμμεσο ξερίζωμα των κατοίκων της υπαίθρου, για εξυπηρέτηση στόχων που η κυβέρνηση προκρίνει ή θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 8%".

Τα παραπάνω τονίζουν 25 κοινοτάρχες του νομού Αρτας, σε ομόφωνο ψήφισμά τους. Ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι αιρετοί στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, για τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση. Εξέλεξαν, μάλιστα, Επιτροπή Αγώνα ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους με αυτές ανάλογων επιτροπών, που έχουν συσταθεί σε άλλους νομούς, όπως των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου "να μην περάσει αυτός ο αντιλαϊκός νόμος", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Στο ψήφισμά τους, δηλώνουν, εξάλλου, την αντίθεσή τους με τις αναγκαστικές συνενώσεις και τονίζουν ότι δε θα επιτρέψουν την υποβάθμιση των χωριών, αλλά, αντίθετα, μαζί με το λαό θα αγωνιστούν, για να αποτρέψουν την ερήμωσή τους.

Εβρος

Στον ακριτικό νομό, τα Κοινοτικά Συμβούλια των κοινοτήτων Ριζίων,Κατσανέων και Στέρνας συνήλθαν σε δημόσια συνεδρίαση, με θέμα τις αναγκαστικές συνενώσεις. Τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων δήλωσαν την αντίθεσή τους με τα κυβερνητικά πλάνα και εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο τονίζουν πως οι διαδικασίες επιβολής του σχετικού προγράμματος "στοιχειοθετούν μια αντιδημοκρατική και αυταρχική παρέμβαση της πολιτείας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Συνεχίζουν πως "το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνιστά ένα διοικητικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας ΤΑ, χωρίς συγκεκριμένη, ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή μας". Επισημαίνουν πως με το κυβερνητικό πρόγραμμα "επιχειρείται να δοθεί άλλοθι στη μέχρι σήμερα ασκούμενη αναπτυξιακή πολιτική του κέντρου, σε βάρος της περιφέρειας και προετοιμάζεται μια νέα, ακόμα πιο συγκεντρωτική πολιτική".

Σημειώνουν, ακόμα, πως από τα κυβερνητικά σχέδια λείπουν οι πολιτικές και θεσμικές παράμετροι, οι οποίες, όπως αναφέρουν, θα οδηγήσουν σε αναδιανομή πόρων υπέρ των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της περιφέρειας.

Επιπλέον, καλούν τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού να διακόψει κάθε διαδικασία, σχετική με το πρόγραμμα, και να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των αιρετών, με τη συμμετοχή των βουλευτών, του νομάρχη και των νομαρχιακών συμβούλων του Εβρου. Καλούν, τέλος, τους συναδέλφους τους της πρωτοβάθμιας ΤΑ να τους συμπαρασταθούν άμεσα και ενεργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ