Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασήκωτο βάρος στον "Ευαγγελισμό", αλχημείες στο "Θριάσιο"

Στα όρια λειτουργίας έχουν φτάσει εφτά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου

Με μελανά χρώματα και με κραυγές αγωνίας μίλησαν χτες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ηλίας Σιώρας απ' τον "Ευαγγελισμό" τόνισε: Η δραματική έλλειψη του προσωπικού αποτυπώνεται στη μη λειτουργία των 20 κρεβατιών στη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία απλά μεταφέρθηκαν τα 8 κρεβάτια της μονάδας αυξημένης ευθύνης. Ο τριτοβάθμιος χαρακτήρας του νοσοκομείου, πρόσθεσε, έχει αλλοιωθεί και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας "μπατάρισε" πια προς την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα επείγοντα περιστατικά. Σε καθημερινή εφημερία αντιμετωπίζονται 1.500 επείγοντα περιστατικά και γίνονται 400 εισαγωγές. Εχουν καταγραφεί 150.000 επείγοντα περιστατικά και 150.000 τακτικά περιστατικά ετησίως. Ηδη ο πρόεδρος του νοσοκομείου ζήτησε απ' την Επιστημονική Επιτροπή τον επαναπροσδιορισμό του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Στο "Θριάσιο" νοσοκομείο, όπως κατήγγειλε η ΕΙΝΑΠ, χρησιμοποιούνται ιδιώτες γιατροί, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας και όπως τονίστηκε η καταγγελία αυτή θα εξεταστεί. Ο Ι. Πολυθοδωράκης κατήγγειλε ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Στη χτεσινή συνέντευξη εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του "Θριάσιου" παραβρέθηκε ο Αντρέας Καρτσώνας,ο οποίος είπε ότι όχι μόνο δεν έγινε η κάλυψη των 52 θέσεων των γιατρών, αλλά ότι άρχισαν να αποχωρούν και γιατροί που έχουν διοριστεί γιατί δεν αντέχουν. Ο Α. Καρτσώνας μετέφερε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του "Θριάσιου" που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Καταγγέλλουν την ακαταλληλότητα της διοίκησης, καθώς και την προσπάθεια της λειτουργίας του νοσοκομείου με αλχημείες και την παρουσίαση στατιστικών αμφίβολης αντικειμενικότητας.

Τέλος, καταγγέλλουν όχι μόνο τη μη συμμετοχή του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών, αλλά και την άρνηση συνεργασίας με τον εκπρόσωπό τους και τα θεσμικά όργανα.

Το "Κρατικό" νοσοκομείο Πειραιά έφτασε στα όρια του, κατήγγειλε ο Π. Πολλάκης,πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Η μέρα παρά μέρα εφημερία έχει "γονατίσει" το νοσοκομείο.

Οι γιατροί ζητούν την αλλαγή του συστήματος εφημερίας του νοσοκομείου και την άμεση ένταξή του σε μια απ' τις τέσσερις ομάδες νοσοκομείων της Αθήνας, ώστε το νοσοκομείο να εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες. Ακόμα ζητούν τη δημοπράτηση των έργων για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μέσα στον Ιούνη, ώστε να αρχίσουν τα έργα τον Ιούλη.

Οι γιατροί του "Κρατικού" αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απ' τη Δευτέρα 23.6.1997 σε περίπτωση που δε δοθούν λύσεις και στη διάρκεια της απεργίας θα αντιμετωπίζονται μόνο τα περιστατικά που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Τα αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" λειτουργεί με μηχανήματα των... ιταλικών επανορθώσεων, τόνισε ο Θ. Καραμπέλης,μέλος της πενταμελούς των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Το "Μεταξά", πρόσθεσε, έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία εδώ και δέκα χρόνια, ενώ στη συνέχεια ήταν καταπέλτης λέγοντας: Κατά την εκσυγχρονιστική λογική όποιος αρρωστήσει από καρκίνο χάνει ακόμα και την ιδιότητα του πολίτη, καθώς δε θα είναι πια ούτε... απασχολήσιμος. Το κράτος δε συντηρεί ούτε τις δομές που έχει, όπως η νοσηλεία στο σπίτι και η νοσηλεία της μιας μέρας, που είναι θεσμοθετημένα. Το "Μεταξά" είναι το πρώτο νοσοκομείο που ζήτησε αξονικό τομογράφο και δεν έχει ακόμα.

Στις 18.6.1997 γίνεται στο νοσοκομείο στάση εργασίας (9 πμ - 2 μμ), ενώ την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του "Μεταξά".

Με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των ψυχιατρείων η χώρα γυρίζει στο ψυχιατρικό μεσαίωνα, τόνισε η Κ. Μάτσα,αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής". Η Κ. Μάτσα αναφέρθηκε στη γνωστή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,με την οποία εξαιρεί τα δημόσια ψυχιατρεία απ' την κρατική επιχορήγηση της μισθοδοσίας και την κάλυψή της - όπως και όλων των λειτουργιών - με ίδια έσοδα. Η απόφαση αυτή, υπογράμμισε η Κ. Μάτσα, αποτελεί και μικρογραφία της εφαρμογής του νομοσχεδίου.

Ο Γ. Λαμπρούλης απ' το "Σωτηρία" υπογράμμισε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου είναι ευθυγραμμισμένοι με τη γραμμή της ΕΙΝΑΠ στην προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Ανέφερε ότι το νοσοκομείο χρειάζεται 1.000 αξονικές τομογραφίες ασθενών, οι οποίες παραπέμπονται σε ιδιωτικά κυρίως κέντρα. Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να εξασφαλίσει αξονικό τομογράφο, θα γινόταν απόσβεση μέσα σε τρεις μήνες.

Στη συνέντευξη της ΕΙΝΑΠ προσήλθε και ο σύλλογος εργαζομένων του "Ασκληπιείου Βούλας" που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εδώ και 15 μέρες, με κύριο αίτημα την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνική) είναι σε ποσοστό 62%, στην κατηγορία ΔΕ (Δημόσια Εκπαίδευση) είναι σε ποσοστό 35%, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία καλυμμένη θέση νοσηλευτριών ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση).

Εξαιτίας της έλλειψης δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες και τα χειρουργεία, πόσο μάλλον τα νέα τμήματα που έχουν παραδοθεί, όπως οι Παθολογική Κλινική και ΩΡΛ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Γ. Γιαννικουρή,η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δέκα κλινών, δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς παραμένει το προσωπικό που υπήρχε και πριν 2,5 χρόνια όταν η Μονάδα είχε έξι κρεβάτια. Οσον αφορά τη νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, λειτουργεί με τέσσερις νοσηλεύτριες και νοσηλεύει πέντε ασθενείς, ενώ υπάρχει λίστα 70 ατόμων που αναμένουν να κάνουν αιμοκάθαρση.

Χτες το μεσημέρι το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ι. Πανοπούλου.Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι θέσεις, όχι όμως μέσω ΑΣΕΠ του οποίου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Ο υπουργός πρότεινε αρχικά να τακτοποιήσουν ενδονοσοκομειακά το πρόβλημα των ελλείψεων, με τις ετεροαπασχολήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι του απάντησαν ότι στο νοσοκομείο δεν έχουν τέτοιο αριθμό ετεροαπασχολουμένων (3-4 άτομα) για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ετσι, ο υπουργός ζήτησε από την Ι. Πανοπούλου να επικοινωνήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ανάγκες και μέχρι τότε να μην ανοίξει κανένα τμήμα στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ