Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Να αποσυρθεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο
  • Αν η κυβέρνηση επιμένει δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να το ψηφίσει στα Θερινά Τμήματα, αλλά να το παραπέμψει στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Στάση εργασίας 8π.μ.-2μ.μ. στις 19.6.1997 και συνέλευση στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα (Σωτηρία), ώρα 11π.μ.

Την ώρα που ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή το προεδρείο της Ενωσης Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μαζί με τους εκπροσώπους από εφτά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίαζαν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή του νομοσχεδίου - αν ψηφιστεί "ως έχει" - τα προβλήματα θα επιδεινωθούν.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντι-ΕΣΥ, εξέφρασε τη συνολική αντίθεσή του γιατί ξεθεμελιώνει το ΕΣΥ και την υγειονομική περίθαλψη του λαού μας και ζήτησε από την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε ότι στις 19.6.1997 θα γίνει εξάωρη στάση εργασίας (8π.μ.- 2μ.μ). και στις 11 π.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα ("Σωτηρία"), στην οποία οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα συζητήσουν την παραπέρα εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Επίσης, στις 20.6.1997 συγκαλείται και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), για να αποφασίσει για τη στάση του.

Ανελέητη κριτική

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο τα μέλη του Προεδρείου της ΕΙΝΑΠ, όσο και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων των έξι νοσοκομείων, άσκησαν δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το ΕΣΥ, γιατί παραβιάζει τις τρεις βασικές αρχές του:

  • Θεμέλια του ΕΣΥ, είπε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, είναι η ευθύνη του κράτους να προσφέρει δωρεάν, ισότιμη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τον τόπο κατοικίας τους. "Με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, το κράτος αποσύρεται και το βάρος πέφτει στα ασφαλιστικά ταμεία", υπογράμμισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης.
  • Το άλλο θεμέλιο του ΕΣΥ είναι η δημοκρατία σε όλες τις λειτουργίες του, ενώ με το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται ο χλευασμός σε κάθε εκλεγμένο και η λατρεία προς κάθε διορισμένο (π.χ. μάνατζερς και αρχίατροι).
  • Το τρίτο θεμέλιο είναι οι εργασιακές σχέσεις των στελεχών του που για την ΕΙΝΑΠ είναι "η μονιμότητα και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση". Με το νομοσχέδιο καταργείται η μονιμότητα των γιατρών και οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται.
Λουκέτο σε μονάδες

Ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος είπε ότι παρά τις υποσχέσεις του υπουργού κατά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου ότι θα γίνει ουσιαστικός διάλογος όχι μόνο δεν έγινε σοβαρός διάλογος, αλλά είναι και η πρώτη φορά που ένα νομοσχέδιο, αντί να βελτιωθεί, καταλήγει χειρότερο στη Βουλή, καθώς αφαιρέθηκαν ακόμα και κάποιες ελάχιστες παροχές. Το νομοσχέδιο, συνέχισε, είναι γραφειοκρατικό, μίζερο, αντιδημοκρατικό και βρίθει υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, με αποτέλεσμα άλλα να λέει σήμερα και άλλα να προκύπτουν αύριο.

Ο Στ. Τσούκαλος υπογράμμισε ότι με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στα συγκροτήματα να μετατρέπουν μέρος ή ολόκληρες μονάδες σε κέντρα αποκατάστασης είναι πολύ πιθανόν κάποιες απ' αυτές να κλείσουν. Ακόμα - πρόσθεσε - με τη δυνατότητα της μεταφοράς της θέσης των γιατρών δυναμιτίζονται και αυτές ακόμα οι κρίσεις που γίνονται. Ενας γιατρός, είπε ο Στ. Τσούκαλος, που πιθανώς δεν είχε τα προσόντα να προσληφθεί σ' ένα Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στα πλαίσια του συγκροτήματος μπορεί να μεταφερθεί η θέση του σε νοσοκομείο.

Με παραστατικό τρόπο ο Στ. Τσούκαλος απέδειξε ότι για να μονιμοποιηθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένας γιατρός θα χρειαστούν 15 - 20 χρόνια, δηλαδή "πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση του γιατρού". Και τούτο γιατί: Εάν κάποιος προσληφθεί ως επιμελητής Β χρειάζονται τρεις θητείες των τεσσάρων χρόνων και οι απαραίτητες κρίσεις για να γίνει επιμελητής Α. Μετά από αυτό ακολουθούν ακόμα τρία χρόνια και πάλι κρίσεις. Αν σ' αυτά συνυπολογιστούν και κάποια "νεκρά διαστήματα" τότε το σύνολο των χρόνων μπορεί να φτάσει μέχρι και 20 χρόνια.

Το νομοσχέδιο ακόμα κι αν ψηφιστεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, κατέληξε ο Στ. Τσούκαλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γ. Ελευθερίου, υπογράμμισε ότι με τους κλειστούς προϋπολογισμούς κινδυνεύουν τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς πόρους στα μισά του χρόνου. Με το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, επιχειρείται η πολυδιάσπαση του ιατρικού σώματος με πολλά "κατ' εξαίρεσιν" και τόνισε: "Απαντούμε με ενότητα και γόνιμες προτάσεις που θα αναβαθμίζουν το ΕΣΥ. Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη".

Ο ταμίας Ι. Πολυθοδωράκης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι "έξυπνο", καθώς τα πιο αντικοινωνικά μέτρα έχουν περιβληθεί με τίτλους και ωραίο περιτύλιγμα. Απ' τα 28 δισ. δραχμές, πρόσθεσε, που προβλέπει η οικονομικοτεχνική έκθεση τα 18 δισ. πάνε για τους μάνατζερς και τις λειτουργίες των επιτροπών. Κατήγγειλε ότι με το μηχανισμό των 600 υπογραφών για την υποψηφιότητα ενός οικογενειακού γιατρού κάποιος οδηγείται στην κομματική πελατεία, για να συγκεντρώσει αυτές τις υπογραφές.

Ο επίλογος της χτεσινής συνέντευξης δόθηκε απ' τον Χάρη Ζαχαρόγιαννη: "Η κυβέρνηση, είπε, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να ψηφίσει στα Θερινά Τμήματα αυτό το νόμο που θα επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες υγείας ολόκληρου του λαού. Αν επιμένει ας το μεταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αναλάβει την ευθύνη το σύνολο του νομοθετικού Σώματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ