Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες, και φαίνεται ότι στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ επιβεβαιώνεται δραματικά. Επρεπε τελικά να βγάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Οργανισμό στο παζάρι της Σοφοκλέους, για να ακούσουν οι Ελληνες πολίτες και μερικές αλήθειες. Ως διά μαγείας αποσύρθηκαν τα νεοφιλελεύθερα φληναφήματα, περί μειωμένης παραγωγικότητας, ελλειμμάτων του δημόσιου οργανισμού κλπ.

Τώρα τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Ξαφνικά μαθαίνουμε - άραγε οι επαϊοντες περί τα οικονομικά δεν το ήξεραν; - ότι ο ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας. Τα κέρδη της ξεπερνούν τα κέρδη που έχουν οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Ο ΟΤΕ συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ενα πραγματικό διαμάντι..! Αρκούσε ένα διαφημιστικό ξεσκόνισμα για να λάμψει η αλήθεια. Και όμως, τον πουλάνε...

Οσο οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων επιδίωκαν την ενοχοποίηση του ΟΤΕ - όπως κάνουν και με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις - στη συνείδηση των πλατιών λαϊκών μαζών όλα ήταν "μαύρα και άραχνα"... Τώρα, τα ίδια αυτά φερέφωνα "ανακάλυψαν την Αμερική..." και άλλαξαν κασέτα. Κερδοφόρος ο ΟΤΕ, παραγωγικός, τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επενδύσεων. Και πράγματι, τα επίσημα στοιχεία είναι άκρως εντυπωσιακά όσο και ενοχοποιητικά του εγκλήματος που συντελείται. Τα έσοδα της τριετίας 1995 - 1997 ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια, τα κέρδη του την ίδια περίοδο τα 750 δισεκατομμύρια, όσο για τις προγραμματισμένες του επενδύσεις μέχρι το 2000 - δηλαδή το μέλλον του Οργανισμού - θα αγγίξουν το 1,2 τρισ. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων βρίσκεται στο ύψος των άλλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 225 γραμμές και 35 εκατομμύρια τα έσοδα ανά υπάλληλο. Και όμως, ξεπουλάνε..!

Αλλά όσο και αν η τακτική άλλαξε - ομολογουμένως με θεαματικό τρόπο - ο στόχος παραμένει πάντα ίδιος: ιδιωτικοποίηση πάση θυσία. Η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας από τα παλιά και νέα "τζάκια", από τους ντόπιους και ξένους θεσμικούς "επενδυτές", "η παλιά τέχνη κόσκινο" της οικονομικής και τώρα "χρηματιστηριακής ολιγαρχίας", αυτή δεν άλλαξε.

Και βέβαια, όταν πρωτοστατούσαν στη δυσφημιστική εκστρατεία κατά του ΟΤΕ και του δημόσιου τομέα, δεν επιδίωκαν βέβαια την εξυγίανσή του και τον εκσυγχρονισμό του, αφού οι ασθένειες και οι παραμορφώσεις του δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τα εξανθήματα της πανούκλας που ακούει στο όνομα "ιδιωτική πρωτοβουλία" και η οποία τον λυμαινόταν και πριν, μέσω των διαπλεκόμενων προμηθειών του δικομματισμού. Και τότε όπως και τώρα, που τον "εκθειάζουν", έναν και μοναδικό σκοπό έχουν: να τον βάλουν στο χέρι και μάλιστα όσο πιο φτηνά γίνεται.

Αλλά και τώρα που τον ξεπουλάνε οι δικολάβοι του "εκσυγχρονισμού", έχουν κατασκευάσει το άλλοθί τους, γνωρίζοντας πολύ καλά το έγκλημα που διαπράττουν. Εγκλημα τόσο σε βάρος της εθνικής οικονομίας, όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.

Πρώτο στάδιο στο "άλλοθι αθωότητας" που κατέστρωσαν είναι η ανεύρεση συνενόχων. Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των θυτών, τόσο μικρότερη η ευθύνη που αναλογεί στους εγκεφάλους του εγκλήματος, αφού αυτή διαχέεται. Μάλιστα, ο πολύς κύριος Παπαντωνίου, στην πρώτη κιόλας μετοχοποίηση, έδωσε και τον επιστημονικό ορισμό στην κοινωνική απάτη που συντελείται: "Λαϊκός καπιταλισμός". Αλλά όσοι γνωρίζουν καλά - όπως ο νομπελίστας οικονομίας Φράνκο Μοντιλιάνι - συνιστούν στους ανθρώπους να μείνουν μακριά από το χρηματιστήριο, αφού δεν μπορείς να προβλέψεις πού και πώς θα πάει, τη διαδικασία του οποίου χαρακτηρίζει ως μια φούσκα... (Συνέντευξη στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο").

Αφού βρουν τους συνένοχους και τους "βάλουν στο παιχνίδι" ως μετόχους πλέον του ΟΤΕ, τους επικαλούνται ως μοχλό πίεσης, που υποτίθεται ότι θα ασκήσουν για τον εκσυγχρονισμό του και, κατά συνέπεια, την αύξηση των κερδών του. Ομως, ο χρόνος που πέρασε από την πρώτη μετοχοποίηση του 8% έδειξε περίτρανα ότι η "πίεση" αυτή δεν έφτασε, και έτσι ο ΟΤΕ επένδυσε μόνο το 32% των κεφαλαίων που είχε προγραμματίσει. Αλλωστε, από πότε μπορεί να γίνει αξίωμα ο ισχυρισμός των νεοφιλελεύθερων, τύπου Παπαντωνίου, Μάνου κ.ά., ότι όταν μια επιχείρηση λειτουργεί προς όφελος των μετόχων του, γίνεται πιο ανταγωνιστική και υγιής απ' ό,τι όταν λειτουργεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας και ολόκληρης της κοινωνίας...

Εύκολα καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός των υποστηρικτών της ιδιωτικοποίησης, περί άντλησης φτηνών κεφαλαίων για τις απαιτούμενες επενδύσεις, αφού τα κεφάλαια που προγραμματίζονται τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν το 40% και στα ταμεία του ΟΤΕ λιμνάζουν αναξιοποίητα αρκετά δισεκατομμύρια.

Πού θα πάνε λοιπόν τα δισεκατομμύρια της ιδιωτικοποίησης; Μα στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις στους ιεροεξεταστές του Μάαστριχτ και των μονοπωλίων, γι' αυτό ταυτόχρονα προχωρά και στην πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Δίνει εξετάσεις στους λογιστές των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Γι' αυτό παραδίδει τον ΟΤΕ, θυσία στο ναό των κερδοσκόπων και των αεριτζήδων.

Από το μονόδρομο της λιτότητας, στο λαβύρινθο των ιδιωτικοποιήσεων και τούμπαλιν... Αχόρταγος ο Μινώταυρος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του δικομματισμού. Και η μόνη διέξοδος, ο πραγματικός μίτος της Αριάδνης, η πάλη του λαού μας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα, η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού του ρόλου, στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής και προς όφελος του λαού και της χώρας πολιτικής.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οσοι μέχρι προχτές "έσκιζαν τα ρούχα τους" για την άσχημη κατάσταση και πορεία του ΟΤΕ, "ανακάλυψαν" ξαφνικά ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας. Οτι τα κέρδη της ξεπερνούν τα κέρδη που έχουν οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Οτι συγκαταλέγεταιστις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ενα πραγματικό διαμάντι..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ