ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τον άνθρωπο της δουλιάς να υπηρετεί ο δημόσιος τομέας

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε τα παρακάτω:

"Κύριε πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζουμε τις εργασίες του συνεδρίου σας.

Σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό θέμα ένας σύντομος χαιρετισμός δεν μπορεί να καλύψει παρά ελάχιστα. Ωστόσο, θα επιχειρήσουμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα.

Πρώτο.Το δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη είναι να καλύπτεται από τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Αυτό είναι το κύριο. Κι έπρεπε οι υπηρεσίες να έχουν σαν στόχο αυτό ακριβώς. Αυτή είναι η ανάγκη που καθορίζει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών. Να μπορεί να έχει πρόσβαση παντού κάθε εργαζόμενος.

Ανταποκρίνεται η σημερινή δημόσια διοίκηση σ' αυτό; Και πολύ περισσότερο οι προτάσεις που γίνονται για την αναθεώρηση του πλαισίου της;

Δεύτερο.Χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση;

Μέσα από ιδεολογήματα για "μικρό αποτελεσματικό κράτος, εναντίον της αναποτελεσματικότητας", με διάφορες αιτιολογίες, φανερώνεται η κατεύθυνση.

Το "μικρό" κράτος αφορά πάντα μικρότερες κρατικές δαπάνες για τον εργαζόμενο. Σημαίνει σταθερή ενίσχυση και εξυπηρέτηση των στηριγμάτων του συστήματος.

Και βέβαια σε ένα συνέδριο που γίνεται με τίτλο: "Ποιότητα και Δημόσια Διοίκηση", θα πρέπει να απαντήσει κανείς στο από ποιον, για ποιον και πώς; Είναι γεγονός ότι το κοινό αίσθημα, αφαιρώντας την πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι εργαζόμενοι ενάντια στο δημόσιο τομέα, είναι αρνητικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ομως η αναπροσαρμογή του απαιτεί απαντήσεις.

Καλείται και η σημερινή κυβέρνηση να απαντήσει:

Ποιος έχει καταντήσει έτσι το σημερινό δημόσιο τομέα;

Ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση;

Ποιος λεηλατεί το δημόσιο τομέα;

Ποιος χρησιμοποιεί το κράτος για να εξυπηρετεί μικροκομματικές επιδιώξεις;

Ποιος έχει καταστήσει το δημόσιο τομέα σε πολλές περιπτώσεις μη παραγωγικό, αναποτελεσματικό, μη εξυπηρετικό για τους εργαζόμενους και το λαό;

Ποιος, μέσω του δημόσιου τομέα, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο;

- Χρειάζεται παρεμβάσεις και αναπροσαρμογές η Δημόσια Διοίκηση; Δεν μπορεί να πει κανείς όχι.

Απαιτεί όμως η κάθε αναπροσαρμογή, η κάθε παρέμβαση μια ξεκάθαρη απλή και τίμια τοποθέτηση.

Η όποια παρέμβαση θα εξυπηρετεί το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και συγκεκριμένα πώς; Θα αντιμετωπίζει τα αίτια ή θα τα διατηρεί;

- Τελικά, μέσα από τη λειτουργία αυτή ο εργαζόμενος υφίσταται μια τεράστια αφαίμαξη, όχι μόνον από την αντιλαϊκή φορολογία, αλλά και ξαναπληρώνοντας υπηρεσίες που έχει ήδη πληρώσει.

Ολες οι υπηρεσίες θεωρούνται πια ανταποδοτικές. Παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός, ακόμη και η είσοδος σε ένα πάρκο.

Η νομοθεσία και των πιο κοντινών στον εργαζόμενο λαό οργάνων της ΤΑ, το αποδεικνύει.

Τρίτο.Γίνεται λόγος για Μητροπολιτική Διοίκηση.Μέχρι πριν λίγο αναφερόταν ως "Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση". Τώρα μιλάμε για Διοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο ο Γ βαθμός ΤΑ παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Ανεξάρτητα από το νεφελώδες περιεχόμενο και τον τρόπο επιβολής του, ένα είναι βέβαιο. Οτι επιδιώκεται ο περιορισμός της παρέμβασης αιρετών οργάνων σε μεγάλα προβλήματα. Αλλωστε οι Ολυμπιακοί αγώνες πλησιάζουν.

Αυτό που επιδιώκεται, κατά την άποψή μας, είναι η καλύτερη λειτουργία του κράτους, κάτι στο οποίο κανένας δεν είναι αντίθετος. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιον θα υπηρετεί αυτό το βελτιωμένο κράτος; Ολα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι θα διοχετεύεται μέσα απ' αυτό πιο εύκολα, με λιγότερες αντιστάσεις για την κυβέρνηση, πιο αποτελεσματικά, λιγότερο ανώδυνα, η αντιλαϊκή πολιτική".

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

"Θα αναφερθώ σε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα:

- Υπάρχει μία κατάσταση στο δημόσιο τομέα υγείας,με την οποία κανένας δεν είναι σύμφωνος και πολύ περισσότερο περήφανος. Η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται συνεχώς. Κι αυτή η υποβάθμιση είναι συνειδητή.

Την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο προωθείται συστηματικά και λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξετάσεων. Τα διαγνωστικά κέντρα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Απομυζούν δισεκατομμύρια δρχ. το χρόνο από την τσέπη των εργαζομένων και από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

- Πολύ επίκαιρο θέμα είναι η κατάσταση στην παιδεία.Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή μεταρρύθμιση. Εδώ επιχειρείται από τη μια η υποβάθμιση της εκπαίδευσης στον έσχατο βαθμό και από την άλλη παραγωγή μαθητών, εργαζομένων αύριο χειραγωγημένων, αποπροσανατολισμένων και υποτακτικών.

Τι θέλουμε; Ανθρώπους με προσωπικότητα; Νέους αγωνιστές, που να αντιστρατεύονται τη λογική της υποταγής, να αρνούνται τον καταναγκασμό, περήφανους ανθρώπους ή υπάκουα όντα στις απαιτήσεις των πολυεθνικών;

- Μια σημαντική, κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, όπως ο ΟΤΕ,παραδίδεται άμεσα και έμμεσα στο μεγάλο κεφάλαιο. Το πιο παραγωγικό τμήμα, που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη, η κινητή τηλεφωνία, έχει ήδη εκχωρηθεί. Και σήμερα οι πολυεθνικές αξιοποιούν όλη την υποδομή του ΟΤΕ για την πώληση των υπηρεσιών τους. Και ενώ παίρνουν από τους χρήστες π. χ. 150 δρχ. περίπου στο λεπτό, αποδίδουν στον ΟΤΕ περίπου το ένα δέκατο.

Ποιος δε θυμάται τον Ανδρέα Παπανδρέου, που δήλωνε σε προεκλογική συγκέντρωση ότι ο ΟΤΕ θα έχει μία μετοχή και αυτή θα ανήκει στο κράτος. Σήμερα η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ μέσω της μετοχοποίησης προσεγγίζει το 50%. Και στην Κάρπαθο, στη Ρο, στην Κρυσταλλοπηγή της Καστοριάς, ο δημόσιος ΟΤΕ θα πάει, γιατί πρέπει να πάει. Και θα έχει κόστος. Οπως θα πάει και η ΔΕΗ και ο γιατρός και το Κέντρο Υγείας. Ο ιδιώτης εάν και εφόσον πάει, τι απαιτήσεις θα έχει;

Η αλήθεια είναι πως ό,τι επικερδές υπάρχει στο δημόσιο τομέα, το απαιτεί και το παίρνει ο ιδιωτικός τομέας. Και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στην ΤΑ και στον έλεγχο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Θέλουμε άλλο δημόσιο τομέα

"Κυρίες και κύριοι,

Είναι φανερό ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσαρμογή του διοικητικού μας συστήματος στις ανάγκες του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού, στα πλαίσια της εξάρτησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τρόπους και διαδικασίες που δεν εγκρίνονται, αλλά επιβάλλονται.

Αποτέλεσμα η Δημόσια Διοίκηση να γίνεται αδιαφανής, αυταρχική, υποβαθμισμένη και αναποτελεσματική, γιατί καλείται όχι να συνδράμει στην απαιτούμενη ανάπτυξη της χώρας, αλλά της επιβάλλεται να προωθήσει και να εφαρμόσει αυτές τις κατευθύνσεις.

Τη Δημόσια Διοίκηση και τις όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται σ' αυτή, γιατί τη θέλουμε; Για ποιον επιδιώκουμε καλύτερη διοίκηση; Για το λαό ή για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου;

Σήμερα για παράδειγμα θεσμοθετούνται ρυθμίσεις, οι οποίες προωθούν μια διαδικασία αποσυγκέντρωσης των εξουσιών του κράτους σε παρακάτω κρίκους της κρατικής μηχανής. Εχουμε αποποίηση της ευθύνης από το κράτος, τη μεταφορά της χαμηλότερα και τα οικονομικά βάρη στο λαό. Ηδη με τον "Καποδίστρια" και τις αναγκαστικές συνενώσεις, προωθήθηκε αυτή η διαδικασία στην πρωτοβάθμια ΤΑ. Με κυνικότητα τονίστηκε η "υποταγή της αντιπροσωπευτικότητας στην αποτελεσματικότητα". Δηλαδή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην ΤΑ.

Κυρίες και κύριοι,

Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από τον υπάρχοντα δημόσιο τομέα.

Εμείς θέλουμε έναν άλλο δημόσιο τομέα.

Εκσυγχρονισμένο, αναβαθμισμένο, εκδημοκρατισμένο, αποτελεσματικό, με την πλήρη παραγωγική αξιοποίηση όλου του δυναμικού του, επιστημονικού, τεχνικού, εργατικού και διοικητικού.

Ενα δημόσιο τομέα, ο οποίος να υπηρετεί τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο της δουλιάς, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του το συλλογικό συμφέρον και όχι την επικυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Να πάψουν να τον λεηλατούν τα κόμματα του δικομματισμού.

Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες σας".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συνέδριο στήριξης των κυβερνητικών επιλογών

Ξεκίνησε στους Δελφούς το συνέδριο για την "Ποιότητα και Δημόσια Διοίκηση"

Στην υποστήριξη και προώθηση των αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη και παραγωγικότερη για την επιβολή της κυρίαρχης πολιτικής, αποσκοπεί το συνέδριο "Ποιότητα και Δημόσια Διοίκηση", που ξεκίνησε χτες στους Δελφούς.

Οι ομιλητές της χτεσινής μέρας προσπάθησαν να πείσουν ότι η υλοποίηση των "τομών" στον κρατικό μηχανισμό θα αποβεί σε όφελος των "πολιτών", κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα η οποία επιβεβαιώνει ότι το "κράτος - επιτελείο", που οραματίζεται ο Κ. Σημίτης, μόνο τα συμφέροντα των πολλών δεν εξυπηρετεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος,στο χαιρετισμό του, ουσιαστικά εκθείασε και πλειοδότησε υπέρ των κυβερνητικών επιλογών. Αφού διαπίστωσε ότι "επιδεικνύεται τελευταία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης", τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ηθικών κινήτρων αλλά και υπέρ αποτελεσματικότερων συστημάτων κυρώσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα ζήτησε και την εξεύρεση τρόπων καταμέτρησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο.

Ο Κ. Σημίτης,στο γραπτό μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξαναχτίζει το κράτος και ήδη η "νέα δομή του κράτους" βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Προσδιορίζοντας το νέο ρόλο του κράτους, υποστήριξε ότι πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή, όπως είπε, με την ένταξη στην ΟΝΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης καθόρισε ως αποστολή του ελληνικού κράτους να γίνει "κράτος δικαίου, ευέλικτο και αποτελεσματικό" και να στηρίζει την οικονομία στον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Καυχήθηκε για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην κρατική μηχανή, όπως το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα - έκτρωμα - ιδιαίτερα εκθείασε το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο! - το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και τα όργανα επιβολής των κυβερνητικών επιλογών, όπως οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, οι οικονομικοί επιθεωρητές και ο "Συνήγορος του Πολίτη".

Δεν παρέλειψε επίσης να προχωρήσει στους γνωστούς λεονταρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και αν χρειαστεί θα συγκρουστεί "με αξίες και ιδέες που παρεμποδίζουν την εξέλιξη".

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις επιδιώξεις των βιομηχάνων σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση υπήρξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε το κράτος να υποστηρίζει τους λίγους των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Παράλληλα, όμως, ζήτησε να απαλλαγούν τα κόμματα εξουσίας από το "σύνδρομο του κράτους" και να συγκροτήσουν ένα σύστημα Δημόσιας Διοίκησης "ανεξάρτητου κομματικών συμφερόντων", που θα "αυτορρυθμίζεται".

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Σπ. Χαλβατζής,ενώ από το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Κ. Σφυρίου και από το ΣΥΝ ο Δ. Χατζησωκράτης.

Σήμερα στην τηλεόραση του "902"

Δύο σημαντικές εκπομπές παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902":

  • Στις 2.30 μμ συζήτηση για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τη Βαλκανική Πολυεθνική Ταξιαρχία που ετοιμάζεται, στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο",όπου η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή συζητά με τους καλεσμένους της Στρατή Κόρακα,βουλευτή του ΚΚΕ και Γρηγόρη Πετρόπουλο,οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.
  • Στις 8.30 μμ το αφιέρωμα "Η ζωή και το έργο του Φ. Ενγκελς".Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Θανάσης Παπαρήγας και παρουσιάζει, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 178 ετών από τη γέννησή του, τους πιο σπουδαίους σταθμούς της ζωής και του έργου του φίλου και συναγωνιστή του Κ. Μαρξ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ