ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΩΣΗ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"
Κανένα πρόβλημα με τα ραντάρ...

Το πόρισμα αποδίδει ευθύνες μόνο στους νεκρούς πιλότους και υπονοεί κάποιες ευθύνες για τους ελεγκτές. Το αεροδρόμιο θεωρείται περίπου τεχνολογικά άρτιο

Αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με το ουκρανικό αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ" το Δεκέμβρη του 1997 στα Πιέρια Ορη, περιέχονται στο πόρισμα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου - από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η συντριβή του "Γιάκοβλεφ" οφείλεται σε σειρά λαθών του πιλότου και των άλλων μελών του πληρώματος, αλλά και σε τεχνικές ελλείψεις του αεροπλάνου (εκτός λειτουργίας ραδιοβοηθήματα). Στο πόρισμα αναφέρεται ότι, λόγω ανεπαρκούς εποπτείας εκ μέρους της εταιρίας, προγραμματίστηκε "ένα ανεπαρκώς προετοιμασμένο και οριακά καταρτισμένο πλήρωμα, καθώς και ένα αεροπλάνο, το οποίο δεν πληρούσε τους εθνικούς και και διεθνείς κανονισμούς πτητικής ικανότητας - πλοϊμότητας (δεν είχε εκδοθεί Πιστοποιητικό Τύπου, με την αντίστοιχη τροποποίηση για διεθνείς πτήσεις)".

Ωστόσο, στην επίσημη έκθεση των Ουκρανών, επισημαίνεται ότι το πλήρωμα είχε κάνει την προετοιμασία πριν από την πτήση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Εκπαιδευτικό Βιβλίο Δοκιμαστικής Πτήσης Πληρωμάτων με πεπειραμένο κυβερνήτη. Οσον αφορά το αεροπλάνο, υπογραμμίζεται ότι το "Γιάκοβλεφ" πληρούσε όλα τα "στάνταρ" για την εκτέλεση διεθνών πτήσεων.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα αναφέρεται ότι: α) Το πλήρωμα δε ζήτησε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", ενώ στις δύο τελευταίες προειδοποιήσεις των οργάνων πριν την πρόσκρουση, δεν εκτέλεσε "άνοδο μέγιστης επίδοσης". Αν είχε εφαρμόσει τον προβλεπόμενο ελιγμό, πιθανόν να κατόρθωνε να περάσει πάνω από τα βουνά. β) Το αεροσκάφος δεν ακολούθησε τη σωστή πορεία για την προσέγγιση, ενώ στο πιλοτήριο επικρατούσε σύγχυση, χωρίς να υπάρχει "ηγετική παρουσία". γ) Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ενήργησαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, βασιζόμενοι στις αναφορές θέσεως (ως επί το πλείστον λαθεμένες) που τους παρείχε το πλήρωμα του "Γιάκοβλεφ". Ελεγκτής και επόπτης δεν αξιολόγησαν επαρκώς τη σοβαρότητα της κατάστασης στο θάλαμο διακυβέρνησης, ούτως ώστε να παρέμβουν με δική τους πρωτοβουλία και να προσφέρουν βοήθεια μέσω του στρατιωτικού ραντάρ της περιοχής.

Οσον αφορά την επικοινωνία του αεροελεγκτή με τον πιλότο, στην έκθεση των Ουκρανών, επισημαίνεται ότι η υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να καθορίσει την ακριβή θέση του αεροσκάφους και να βοηθήσει το πλήρωμα να διορθώσει τις ενέργειές του όταν διεκπεραίωνε διαδικασία χαμένης προσέγγισης. Για το θέμα αυτό, ο επισμηναγός Σπ. Γεωργόπουλος,μέλος του ανακριτικού συμβουλίου, αναφέρει ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν, "προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι ο αεροελεγκτής είχε σχηματίσει την εικόνα που απαιτείτο για να χαρακτηριστεί το αεροπλάνο ως "χαμένο"". Για το λόγο αυτό, προσθέτει, το εμπλεκόμενο προσωπικό του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας "εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να μη παρασχεθεί στο πλήρωμα του αεροσκάφους η απαραίτητη βοήθεια κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες, ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα".

Τα κύρια αίτια της αεροπορικής τραγωδίας συνοψίζονται στο πόρισμα ως εξής: α) Αποτυχία του πληρώματος να σχεδιάσει επαρκώς και να εκτελέσει την προσέγγιση, σε συνδυασμό με την αποτυχία να χρησιμοποιήσει σωστά τα ραδιοβοηθήματα του αεροδρομίου και τις ραδιοναυτιλιακές συσκευές και όργανα του αεροπλάνου. β) Παράλειψη του πληρώματος να δηλώσει κατάσταση ανάγκης, όταν απώλεσε τον προσανατολισμό. γ) Σφάλμα του κυβερνήτη που δεν εκτέλεσε άνοδο μέγιστης επίδοσης, αντιδρώντας στο σήμα κινδύνου πριν την πρόσκρουση. δ) Ελλειψη ηγετικής προσωπικότητας, πειθαρχίας στο πιλοτήριο και αδυναμία αξιοποίησης του δυναμικού, που είχε σαν αποτέλεσμα ένα αποδιοργανωμένο, βρισκόμενο σε σύγχυση και γενικά δυσλειτουργικό πλήρωμα.

Το πόρισμα παραδόθηκε στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Κι άλλοι Αμερικανοί εκπαιδευτές

Ακόμα πιο στενή θα γίνει η σχέση της ελληνικής αστυνομίας με τις αμερικάνικες δυνάμεις κρατικής καταστολής. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αθήνα αναμένεται να φτάσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι σε συνεργασία με τους Ελληνες αστυνομικούς θα εξετάσουν τις παραμέτρους για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα χειρίζεται καταστάσεις κρίσεων.

Στα έκτακτα συμβάντα συγκαταλέγονται οι αεροπειρατείες, οι ομηρίες, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οι συμπλοκές με κακοποιούς κλπ. Για κάθε ένα συμβάν ξεχωριστά θα εκπονηθούν συγκεκριμένα σενάρια πάνω στα οποία θα γίνει ενδελεχής εκπαίδευση ομάδας αστυνομικών.

Από χτες εξάλλου άρχισε η αυτοτελής λειτουργία ειδικής υπηρεσίας της Αμεσης Δράσης με στόχο την πρόληψη των ληστειών στις τράπεζες. Περίπου 500 αστυνομικοί θα κινούνται με περιπολικά και μοτοσικλέτες γύρω από τα 1.000 υποκαταστήματα των τραπεζών της Αττικής. Χτες έγιναν ασκήσεις σε συγκεκριμένες τράπεζες.

Στην Αθήνα επίσης άρχισε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου σεμινάριο για την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων στα πλαίσια των συμφωνιών Σένγκεν. Στο σεμινάριο παίρνουν μέρος δεκάδες αξιωματικοί των διωκτικών αρχών πολλών χωρών της Ευρώπης και της Βαλκανικής. Το σεμινάριο αποβλέπει στην αναβάθμιση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών καθώς και στη διευκόλυνση της προετοιμασίας των συνδεδεμένων χωρών για την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απομακρύνθηκαν δύο

Δυο αστυνόμοι, ο Λ. Πατίλας και Α. Σταυρόπουλος, απομακρύνθηκαν χτες από τη διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, επειδή σύμφωνα με τον υπουργό δεν ενημέρωσαν τους φακέλους του υπό κατηγορία αλλοδαπού Μπ. Μπόρνταν, με αποτέλεσμα να μην έχει σαφή εικόνα για τον αλλοδαπό αυτό, όταν συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Σούρλα. Ο βουλευτής παρουσίασε στη Βουλή ένα έγγραφο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Μπόρνταν κυκλοφορούσε με δυο ονόματα, ενώ ο υπουργός υποστήριζε ότι επρόκειτο για δυο διαφορετικά πρόσωπα. Οι αστυνομικοί πάντως υποστηρίζουν ότι το λάθος δεν εξυπηρετούσε καμιά σκοπιμότητα, αλλά οφείλεται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο σήμα δεν ήταν διαβαθμισμένο για να δοθεί προτεραιότητα στην αρχειοθέτησή του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρχίζει σήμερα 48ωρη απεργία των γιατρών

"Οι γιατροί από σήμερα ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη απεργία είναι 48ωρη. Την Τετάρτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, έχουμε νέα γενική συνέλευση και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, πέρα από την απόφαση του ΔΣ, θα προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας".

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙ Θεσσαλονίκης, κ. Πλωμαρίτης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε ότι η απεργία διαρκείας πρέπει να θεωρείται βέβαιη εάν, όπως είπε, "δεν υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον κλάδο. Λύσεις άμεσες, λύσεις πολιτικές, λύσεις όπως τις εισηγούνται οι γιατροί και επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα".

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ δήλωσε εξάλλου ότι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης εφημερεύουν στα νοσοκομεία από τον Αύγουστο χωρίς να πληρώνονται. Επίσης τόνισε ότι το υπουργείο πιστοποιεί απλώς ότι πραγματοποίησαν την εργασία αυτή οι γιατροί, δεν τους πληρώνει όμως και προκλητικά ζητά από αυτούς να πάνε στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Η στάση αυτή του υπουργείου σημαίνει, κατά τον κ. Πλωμαρίτη, ότι οι γιατροί οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση. Πίσω από τη στάση αυτή του υπουργείου, καταγγέλθηκε στη συνέντευξη της ΕΝΙΘ, "κρύβεται η απαξίωση της δουλιάς του γιατρού μέσα στο νοσοκομείο. Κρύβεται η απαξίωση του δημόσιου τομέα της υγείας και είναι ένα πρώτο βήμα που, αν εμείς το δεχθούμε και επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αρχή της διάλυσης, της υποβάθμισης, της απαξίωσης του δημόσιου τομέα υγείας".

Η ΕΝΙΘ κατήγγειλε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης που επιτρέπει το μάνατζμεντ των νοσοκομείων να δίνεται σε ιδιωτικές εταιρίες. Κομμάτι, κομμάτι δηλαδή η λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου περνά στον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί είναι αντίθετοι σ' αυτή την πορεία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Πλωμαρίτης, και είναι διατεθειμένοι να μην επιτρέψουν να προχωρήσει και να αναστρέψουν αυτήν την πορεία.

ΚΗΔΕΙΑ

Θα αποχαιρετήσουμε τον καλό μου σύντροφο που έφυγε

ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟ

την Τετάρτη 2.12.1998 στις 3 μ.μ. από τον Αγιο Λάζαρο του Α' Νεκροταφείου.

Η σύντροφός του: Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου

Συνεστιάσεις αντιστασιακών

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Τετάρτη 9-12-98 στις 8 μ.μ.συνεστίαση στο κέντρο "ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ" (Καυτατζόγλου 46, Πατήσια, τηλ.: 2286.557-2288.722), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτικά και τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα. Τιμή κατ' άτομο 4.000 δρχ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά).

  • Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Τετάρτη 2-12-98 στις 8 μ.μ.,στην ταβέρνα "ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ" (οδ. Λ. Καραγιάννη (πρ. Λήμνου) και Σαμοθράκης 3, Κυψέλη). Τηλ.: 8678.863. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Προσκαλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος.
Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού αναμένεται να σημειωθεί από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης στο δίκτυο ύδρευσης των υψηλών σημείων του Δήμου Παπάγου και συγκεκριμένα από την οδό Μακεδονίας έως την οδό Γ. Σχοινά. Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής του νερού θα γίνει λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών για την επισκευή βλάβης στην οδό Ανατολικής Λευκωσίας.

Μαθαίνουν να ζουν χωρίς ουσίες

Μια ακόμη χρονιά καρποφορίας και δημιουργίας, γιόρτασε προχτές, την Κυριακή, ο Σύλλογος Οικογένειας της "Στροφής". Μια ακόμη χρονιά με επιτυχίες στη μάχη που δίνουν οι γονείς και τα αδέρφια, των παιδιών που θέλουν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά. Των παιδιών που βρίσκουν την αληθινή ζωή, μακριά από τους ψεύτικους παραδείσους.

Στην προχτεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γαλατσίου, οι γονείς και τα παιδιά, διατράνωσαν για μια ακόμη φορά, το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το μήνυμα ότι η δημιουργία, ο αγώνας και οι χαρές της ζωής, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στη λογική της μαστούρας.

Ετσι, μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα, το τραγούδι και η μουσική έδιναν τον "ρυθμό" στα όνειρα των παιδιών και των γονιών, που θέλουν να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια και όχι φορώντας τα "γυαλιά" των διάφορων ουσιών.

Κεραυνοβολήθηκε

Τραγικό θάνατο βρήκε, χτες στις 10 το πρωί, ο εργάτης Νίκος Γκιώσης, από το Αργος Ορεστικού Καστοριάς, χειριστής μηχανημάτων έργων. Ο 35χρονος άνδρας, που εργαζόταν σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή Φουντουκλή Καστοριάς, προσπαθούσε να ανυψώσει αντλία σκυροδέματος, όταν αυτή ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ υψηλής τάσης.

Τροχαίο με δυο νεκρούς και έναν τραυματία έγινε χτες τα ξημερώματα στο 8ο χλμ. της εθνικής οδού Αθήνας - Λαμίας. Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ζωγανάς, συγκρούστηκε με ΙΧ που οδηγούσε ο Κωνσταντίνος Πέππας, 43 χρόνων. Σκοτώθηκε ο πρώτος οδηγός, ενώ τραυματίστηκε μια γυναίκα - συνεπιβάτης, τα στοιχεία της οποίας δεν είχαν γίνει γνωστά από την Τροχαία μέχρι αργά το απόγευμα. Τραυματίστηκε ο δεύτερος οδηγός.

  • Ενοπλη ληστεία με θύμα βιοτέχνη έγινε τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην Αθήνα. Την ώρα που ο 40χρονος Δημ. Μάνταλης έβγαινε από το σταθμευμένο ΙΧ του στη συμβολή των οδών Φραγκίστα 2 και Δροσοπούλου στην Κυψέλη, τον πλησίασαν δυο άγνωστοι και του άρπαξαν τσάντα με πέντε εκατομμύρια δραχμές. Το θύμα τούς καταδίωξε και πήρε πίσω την τσάντα, αλλά ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε με το όπλο του έξι φορές. Τέσσερις σφαίρες τον πέτυχαν στα πόδια, στο στήθος και στη μασχάλη. Ο βιοτέχνης νοσηλεύεται στο "Λαϊκό".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ