ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οι αγρότες προκαλούν παλλαϊκό ξεσηκωμό

Στο σημερινό παναγροτικό νομαρχιακό συλλαλητήριο, συμπαρατάσσονται με τη μαχόμενη αγροτιά δήμαρχοι του νομού, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, σπουδαστές, μαθητές, επιστήμονες, γυναίκες, συνταξιούχοι, σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα εναντίον της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Αρχίζουν σήμερα από την Καρδίτσα τα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τα συλλαλητήρια θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα στα Τρίκαλα και την επομένη μέρα στη Λάρισα.

Στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου επικρατεί "πυρετός" προετοιμασίας για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται να κλιμακώσουν την πάλη τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο, όπως έχει αποφασίσει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες του Νομού Καρδίτσας θα φτάσουν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και ερημώσουν τα χωριά τους.

Στον αγώνα της η αγροτιά θα έχει την ενεργό συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων του νομού,που πλήττονται από την ίδια πολιτική κι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Αναμένεται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, εκτός των αγροτών, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, σπουδαστές, μαθητές, γυναίκες, έμποροι, καθώς και πάρα πολλοί δήμαρχοι της περιοχής κι άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας παλλαϊκό χαρακτήρα στην κινητοποίηση.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη εκπροσώπων των μαζικών φορέων του νομού,που οργάνωσε προχτές βράδυ η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Καρδίτσας,η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής και απ' όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε η ανάγκη αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς και συντονισμού της πάλης για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας,υπογράμμισε πως το παρόν και το μέλλον του λαού και του Νομού της Καρδίτσας εξαρτάται από τη λύση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς αυτά επηρεάζουν άμεσα και όλα τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό - είπε - απαιτείται η συμπαράταξη όλων στους αγώνες και η ανάπτυξη ενός κοινού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Στην παρέμβασή του ο Β. Αναγνωστόπουλος,νεοεκλεγείς νομάρχης Καρδίτσας, τόνισε πως σύσσωμος ο νομός πρέπει να συμπαραταχτεί με την αγωνιζόμενη αγροτιά, η οποία όχι μόνο δεν έχει ίχνος αντιπαλότητας με τ' άλλα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικές ομάδες, αλλά παλεύει για την εξυπηρέτηση γενικά των λαϊκών συμφερόντων και τους θέλει όλους συμπαραστάτες της.

Ο Χρήστος Τέγος,νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρδίτσας, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αγροτικό κίνημα κρατάει στην επικαιρότητα τα μεγάλα προβλήματα του νομού και σημείωσε ότι ο αγώνας πρέπει να έχει βάθος και συνέχεια, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο, που προκαλεί ο "Καποδίστριας", για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.

Ο Κ. Πατσιαλής,εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Παλαμά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αγροτιά, τόνισε, ταυτόχρονα, ότι αν η κυβέρνηση δε δώσει πρώτη προτεραιότητα στη λύση του αγροτικού προβλήματος, οι αγρότες πάντα και παντού θ' αγωνίζονται.

Ο νέος δήμαρχος Αρνης, Κ. Κουτσιομανής,πρότεινε όλοι οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι του νομού να συνταχθούν αποφασιστικά και να βοηθήσουν ενεργά για την επιτυχία των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Και ο Κ. Αναστασόπουλος,νέος δήμαρχος Φύλλου, δήλωσε την ενεργό συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων τονίστηκε η ανάγκη κοινού αγώνα. Ο Γ. Τσούκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, οι οποίοι σήμερα κατέβηκαν σε κινητοποίηση για την επίλυση των προβλημάτων τους, ανέφερε πως στη διάρκεια του συλλαλητηρίου θα παραμείνουν κλειστά, για δυο ώρες, τα καταστήματα και ο εκπρόσωπος του συλλόγου των σπουδαστών ότι θα κλείσουν σήμερα τα ΤΕΙ.Ο εκπρόσωπος του συλλόγου συνταξιούχων ΟΓΑ ενημέρωσε πως οι απόμαχοι της δουλιάς, αρκετοί από τους οποίους συνεχίζουν να δουλεύουν στα χωράφια, θα συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο. Τη συμπαράταξή τους εξέφρασαν, επίσης, μιλώντας στη σύσκεψη, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου,του Επιμελητηρίου,της Επαγγελματικής Ενωσης Σοφάδων,του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας και των παραρτημάτων του της Σέκλιζας και του Γραμματικού,του Συλλόγου Δασοπόνων και του Συλλόγου Γεωπόνων.Παραβρέθηκαν ακόμα οι δήμαρχοι Παμίσου,Σελλάνων,Μητρόπολης,Ιθώμης,Ταμασίου,Μενελαϊδας,ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου,εκπρόσωποι του Σωματείου Οικοδόμων,του Συνδέσμου Δημοτικών Υπαλλήλων,του Συλλόγου Επιστημόνων κι άλλων φορέων του νομού.

Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στην Ορεστιάδα

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την απαίτησή τους να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων συναδέλφων τους, διαδήλωσαν εκατοντάδες αγρότες του Βόρειου Εβρου, μέσα από το μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Από νωρίς αντιπροσωπείες των αγροτών από τα χωριά της περιφέρειας Ορεστιάδας, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου χτες επρόκειτο να δικαστούν 149 συνάδελφοί τους για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του 1996. Οι εκπρόσωποι των κατηγορούμενων αγροτών ζήτησαν και τελικά πέτυχαν αναβολή της δίκης για τις 5 Οκτώβρη 1999. Ολοι μαζί στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την πλατεία της Ορεστιάδας, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αγρότες, δίνοντας "παρών" στην πρώτη κινητοποίηση του νέου αγωνιστικού κύκλου που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εβρου,στην κατεύθυνση διεκδίκησης μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και τη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα φέτος, οι αγρότες απαιτούν να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα να παραμείνει στα χωράφια μεγάλο μέρος της παραγωγής βασικών προϊόντων του νομού, όπως τεύτλα, καλαμπόκι και βαμβάκι. Στο Βόρειο Εβρο το 40% της παραγωγής καλαμποκιού και βαμβακιού παραμένει αμάζευτο στα χωράφια, ενώ αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και για τους τευτλοπαραγωγούς. Συνολικά 125.000 τόνοι τεύτλα παραμένουν αμάζευτοι σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων. Μπροστά στο νέο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται, μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κακοκαιρίας, αλλά και της άρνησης της κυβέρνησης να τους αποζημιώσει το πραγματικό ύψος των καταστροφών, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά: την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ και την άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση 100% σε οποιοδήποτε ύψος και αν ανέρχονται οι καταστροφές. Επίσης ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει την οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ και να πάρει πίσω το νέο νόμο που ουσιαστικά προβλέπει την ανταποδοτική λειτουργία του. Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι να καλύπτονται πλήρως από τον ΕΛΓΑ όλων των ειδών οι θεομηνίες και να αποζημιώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Στο μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες, χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΟΔΑΣ περιφέρειας Ορεστιάδας Κ. Φαλάκης,ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "η Ενότητα", ο Κώστας Ζησίδης,που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι "ετοιμοπόλεμοι" και να δώσουν το ίδιο αγωνιστικό "παρών" στους αγώνες που θα ακολουθήσουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που προωθείται μέσα από την εφαρμογή της Ατζέντας 2000.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η ΣΕΑ προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Σε πρώτη φάση προσανατολίζεται να προχωρήσει στη διοργάνωση περιφερειακών, ενημερωτικών και προειδοποιητικών συγκεντρώσεων.

ΗΛΕΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ - Β. ΕΥΒΟΙΑ
Αποφασίζουν κινητοποιήσεις

Σε συσκέψεις προχωρούν οι αγρότες της Ηλείας και της Βοιωτίας, σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της αγροτιάς εντείνονται και γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η συνέχιση και η ένταση του αγώνα.

Στην Ηλεία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων,ξεκίνησαν οι περιφερειακές αγροτικές συσκέψεις και η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες στην Αμαλιάδα. Εκεί, παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε την ημέρα της σύσκεψης, έγινε μια από τις πιο μαζικές συσκέψεις των τελευταίων χρόνων και στη διάρκειά της εκφράστηκε η ομόθυμη απόφαση των συγκεντρωμένων αγροτών για αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις. Οι συσκέψεις, που διοργανώνει η ΟΑΣ Ν. Ηλείας, θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα και το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει αγροτική σύσκεψη στην περιοχή Τραγανού - Ανδραβίδας και ακολουθεί η ορεινή Ηλεία και η περιοχή Σιμόπουλου. Ο προσανατολισμός είναι να προγραμματιστούν αγωνιστικά συλλαλητήρια μέσα στο Δεκέμβρη. Παράλληλα η ΟΑΣ Ν. Ηλείας έχει πάρει πρωτοβουλία, ώστε να συναντηθεί με όλους τους νεοεκλεγέντες δημάρχους του νομού, ώστε να πάρουν θέση πάνω στα αγροτικά προβλήματα.

Στην Ελάτια γίνεται ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή αγροτών από τη Φθιώτιδα,τη Βοιωτία και τη Β. Εύβοια,όπου θα συμμετέχουν αγρότες και πρωτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, καθώς και άλλοι φορείς της επαρχίας Λοκρίδος. Επίσης στις 10 του Δεκέμβρη θα γίνει στον Ορχομενό Βοιωτίας μεγάλη αγροτική σύσκεψη, στην οποία θα τεθούν τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών και η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης, ώστε να ικανοποιηθούν επιτέλους τα δίκαια αιτήματά τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο δηλώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Αρτας, προκειμένου να δοθεί λύση στα οξυμένα προβλήματά τους που χρονίζουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση και τον αφανισμό. Η διάθεσή τους αυτή εκφράστηκε στη γενική συνέλευση των αγροτικών συλλόγων του νομού που έγινε την περασμένη βδομάδα, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας τονίζεται: "Από τον περασμένο χρόνο όχι μόνο δε λύθηκε ή αντιμετωπίστηκε κανένα από τα προβλήματά της αγροτιάς, αντίθετα οξύνθηκαν. Και αυτό γιατί κυβέρνηση και ΕΕ εντείνουν συνεχώς την επίθεσή τους με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και των όσων προβλέπονται στην "Ατζέντα 2000", τη νέα συμφωνία της ΠΟΕ, τις επιπτώσεις από την κατάργηση βασικών αγροτικών οργανισμών (Βάμβακος, Καπνού, κλπ.)".

Πιο αναλυτικά τα αιτήματα που τίθενται στο ψήφισμα είναι: Να διατεθούν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια στην τιμή τουλάχιστον των 20 δρχ./κιλό, πέρα από την ολοκλήρωση της επιδότησης (38 δρχ.) και να καταβληθεί άμεσα στους δικαιούχους το υπόλοιπο της πενιχρής επιδότησης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση της καλλιεργητικής περιόδου 1997 - 1998. Για τα επιτραπέζια - εξαγώγιμα πορτοκάλια η τιμή να μην είναι σε καμιά περίπτωση μικρότερη των 58 δρχ. Το βαμβάκι να μη διατεθεί κάτω των 350 δρχ. Να καταβληθεί η ενίσχυση των 58 δρχ./κιλό στο σύνολο της παραγωγής βρώσιμης ελιάς, ανεξάρτητα από το χρόνο συγκομιδής, χωρίς να εκπίπτει από το σύνολο της ενίσχυσης, που θα καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς.

Ακόμα στο ψήφισμα αναφέρονται τα παρακάτω: Για την κτηνοτροφία 300 δρχ./κιλό για το πρόβειο γάλα, 195 δρχ. για το κατσικίσιο και 130 δρχ. για το αγελαδινό. Να σταματήσουν άμεσα οι επιδόσεις κατασχετηρίων από την ΑΤΕ και να γίνει άμεση και δίκαιη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων. Να μην πουληθεί η "Δωδώνη" σε ιδιώτες. Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ, να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις και να βελτιωθούν οι όροι ασφάλισης του ΟΓΑ. Να προχωρήσουν άμεσα οι εξατομικεύσεις λόγω ακαρπίας και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αμεσα να προχωρήσουν και να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νομό και η αντιπαγετική προστασία. Να διαγραφούν χωρίς καμιά προϋπόθεση οι ποινικές και αστικές ευθύνες όλων των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Κυβερνητικές "τσιγκουνιές" σε βάρος της γεωργίας

"Οικονομίες" σε βάρος έργου που επιτελούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας και Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών έκοψε ποσό 1 δισ. δραχμών, που αφορούσε αμοιβές για την επιπρόσθετη απασχόληση 2.500 περίπου υπαλλήλων, του υπουργείου Γεωργίας και των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Κι αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό είχε προβλεφτεί για υπερωριακή εργασία μέσα στο 1998, σε τομείς ελέγχου των κοινοτικών προγραμμάτων, επιδοτήσεων, φυτοϋγειονομικής προστασίας κ. ά. Το υπουργείο Οικονομικών, όπως φαίνεται, προχώρησε αυθαίρετα στην απόφαση αυτή, στο όνομα της κάλυψης της "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το κονδύλι ξεπερνούσε τα 2 δισ. δραχμές τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός αυτού το υπουργείο Οικονομικών βάζει χέρι, με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, και στις εκτός έδρας μετακινήσεις και αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, περιορίζοντας δραστικά τις σχετικές αποζημιώσεις και ανοίγοντας παράθυρο για τον περιορισμό των ημερών των εκτός έδρας μετακινήσεων. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας και των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που από τη φύση του αντικειμένου τους είναι υποχρεωμένοι σε συχνές εκτός έδρας μετακινήσεις.

Τα παραπάνω δημιουργούν το ερώτημα για ποια ανάπτυξη και στήριξη της γεωργίας μιλάει η κυβέρνηση, όταν θυσιάζει τα πάντα στον όνομα του προγράμματος σύγκλισης και της κάλυψης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Ελλείμματα, που σε τελική ανάλυση η δική της αντιλαϊκή πολιτική δημιουργεί. Τα προβλήματα αυτά έθεσαν χτες στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου Γεωργίας, προειδοποιώντας πως αν δε βρεθεί λύση, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ο υπουργός Γεωργίας έδειξε να συμφωνεί στα όσα άκουσε και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ