ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ούτε ένα μέτρο για οικοπεδοποίηση

Την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για οικοπεδοποίηση ενός σημαντικού μέρους, με το πρόσχημα ότι πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης του στρατοπέδου

Να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στο λαό της Δυτικής Αθήνας και να φανεί συνεπής προς τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για παράδοση του στρατοπέδου Χαϊδαρίου στους κατοίκους, ζήτησε από την κυβέρνηση, με ομόφωνο ψήφισμά της προχτές, η "Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου".Το ψήφισμα διαβάστηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων προχτές στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, όμορων δήμων και μαζικών φορέων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει:

  • Τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποδέσμευση του χώρου από το δημόσιο χαρακτήρα και την οικοπεδοποίηση ενός μεγάλου μέρους του στρατοπέδου.
  • Οτι η τυχόν εφαρμογή των σχεδίων αυτών θα έχει τραγικές συνέπειες για όλη την περιοχή.

Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να απομακρυνθεί οριστικά το στρατόπεδο από το Χαϊδάρι χωρίς να οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

"Με το πρόσχημα του κόστους μετεγκατάστασης των στρατοπέδων, η κυβέρνηση, εκβιάζει τους Δήμους ή να συμφωνήσουν με την εκμετάλλευση του 25% της έκτασης του στρατοπέδου από τους μεγαλοεργολάβους ή να διαφωνήσουν και να επωμιστούν την παραμονή του στρατοπέδου, χάνοντας άλλο έναν ελεύθερο χώρο", υπογράμμισε ο Αντώνης Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που παραβρέθηκε στην προχθεσινή συγκέντρωση. Χαρακτήρισε "εκβιαστική και επικίνδυνη" την επιστολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη προς την Επιτροπή Αγώνα, με την οποία επισημαίνει ότι "για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, που αποτελούν την εγγύηση για γρήγορη απομάκρυνση των Στρατοπέδων και την απόδοση των ελεύθερων χώρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), έχει προταθεί, μέχρι το 25% της συνολικής έκτασης να διατεθεί για πολεοδόμηση".

"Ο αγώνας είναι σκληρός, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, γιατί πρέπει να παλέψετε τη λογική της ανταποδοτικότητας και της αντιπαροχής που είναι βαθιά ριζωμένη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο αγώνας να είναι μαζικός, δυναμικός". Τέλος, υπενθύμισε στους κατοίκους ότι το ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό τους και ότι δίνει τη μάχη "για να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο αναγκαίου χώρου για τη ζωή μας".

Οι δήμαρχοι της περιοχής

"Οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται και η επίδειξη προεκλογικής "περιβαλλοντικής συνείδησης", έχουν σημασία για να συγκρίνουμε λόγια και έργα. Η Πετρούπολη θα αγωνιστεί και αυτή με τη σειρά της για την απόδοση του στρατοπέδου, άνευ όρων, στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος στους συγκεντρωμένους.

Την ανάγκη να αποδοθεί άνευ όρων η συνολική έκταση του στρατοπέδου στους κατοίκους, τόνισαν και οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου,Περιστερίου,Αιγάλεω καιΑγίας Βαρβάρας,καθώς και βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Να σημειωθεί ότι το ΔΣ των Αγίων Αναργύρων αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της "Δημοτικής Αναγέννησης", την περασμένη Δευτέρα, το συντονισμό κινητοποιήσεων ενάντια στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου 301 ΣΕΒ και των υπόλοιπων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας ενημερώθηκε προχτές το βράδυ σχετικά με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων, στο οποίο σημειώνεται ότι "η απομάκρυνση των στρατοπέδων από το Χαϊδάρι αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το λαό της Δυτικής Αθήνας" και εκφράζεται η αντίθεση στα σχέδια οικοπεδοποίησης. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποδέχτηκε το περιεχόμενο του ψηφίσματος και αποφάσισε να συμπαραταχτεί με κάθε μέσο στον αγώνα. Επιπλέον στην απόφασή του εκφράζει τη βούλησή του για απομάκρυνση του στρατοπέδου χωρίς θέσπιση ζωνών αντιπαροχής, άρα χωρίς οικοπεδοποίηση τμημάτων των στρατοπέδων.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στο γενικότερο πρόβλημα που δημιουργείται. Εκανε σαφές ότι αν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για οικοπεδοποίηση, οι χώροι που θα μείνουν για τα λαϊκά στρώματα θα είναι πολύ μικροί. Επισήμανε την ανάγκη συνολικά ο θεσμός να αντιταχθεί σ' αυτή την "προοπτική" και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Αντιμετωπίζουμε ήδη πρόβλημα στο υπό απομάκρυνση στρατόπεδο του Γουδιού. Ο Βαρδινογιάννης έχει πάρει υπόσχεση να φτιάξει εκεί γήπεδο. Οφείλουμε να αντισταθούμε".


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στη μετοχοποίηση του ΟΣΚ

Να σταματήσει η προσπάθεια μετοχοποίησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων(ΟΣΚ), να διατηρηθεί η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των εργαζομένων του και να αναζητηθούν τρόποι υπαγωγής του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά, αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Το Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του την Τρίτη, ασχολήθηκε με το ζήτημα της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του ΟΣΚ στη ΝΑ Αθήνας - Πειραιά. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι του ΟΣΚ, που δήλωσαν την αντίθεσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρία, μετοχοποίησή του και άρση της μονιμότητάς τους, μέσα από νόμους και ΠΔ, που η ίδια θέσπισε και προώθησε.

Ο Γ. Στάθης,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ, τόνισε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, πως με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις διακυβεύεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΣΚ. "Δε θέλουμε αυτή η δημόσια υπηρεσία να καταλήξει σε ιδιωτικά χέρια. Και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση, έτσι θα γίνει. Γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία", σημείωσε. Επιπλέον, ανέγνωσε στους νομαρχιακούς συμβούλους ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στον Οργανισμό, με το οποίο δηλώνουν αντίθετοι στη μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία (ΑΕ) και ζητούν την έναρξη διαλόγου, με τη συμμετοχή και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού.

Ο Σπ. Χαλβατζής,επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",τόνισε πως ο Οργανισμός έχει υποδομή, πολύχρονη εμπειρία στην κατασκευή σχολικών κτιρίων, ικανότατα στελέχη και σπουδαίο έργο να επιδείξει. Και παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποδιάρθρωσης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησής του.

Υπογράμμισε ακόμα πως το ΝΣ πρέπει αγωνιστικά να παρέμβει και να απαιτήσει να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία μετατροπής του ΟΣΚ σε ΑΕ και ανατροπής του δημόσιου, κοινωνικού έργου του, στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Επίσης επισήμανε, πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει να μην ανατραπούν τα εργασιακά - δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΣΚ. Και να επιμείνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, όπως η μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την αναβάθμισή του, ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.


Προωθούν τη στρατικοποίηση της Αστυνομίας

Η Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει ότι η "χωροφυλακίστικη γραφειοκρατία" του υπουργείου Δημόσιας Τάξης απασχολεί 4.000 αστυνομικούς σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης

Για προσπάθεια στρατικοποίησης της Αστυνομίας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης,η οποία απευθύνει μια σειρά "καυτά" ερωτήματα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλο, με αφορμή την ίδρυση Αρχηγείου.

Με ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας, απαντώντας στο αίτημά της για συνάντηση ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις της για το αρχηγείο, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό δεν τους αφορά!

Η αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομικής ηγεσίας και των πολιτικών υπαλλήλων έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, γιατί οι πολιτικοί υπάλληλοι όχι μόνο θεωρούνταν εμπόδιο στις προσπάθειες στρατικοποίησης, αλλά στερούν και από πολλούς αστυνομικούς τη δυνατότητα να υπηρετούν σε θέσεις γραφείου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει:

"Ηρθε η ώρα, να ρωτήσουμε όλα τα λουλούδια που ευδοκιμούν στους Κήπους της Εδέμ, τους κατ' εξοχήν εκφραστές της χωροφυλακίστικης γραφειοκρατίας, που "σχεδιάζουν" χρόνια τώρα, τα εξής:

α) Αποδείχτηκε αποτελεσματικός ο εναγκαλισμός των εκφραστών του μηχανισμού και της πολιτικής ηγεσίας, που μεταφέρθηκε και σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιακών μονάδων (βλέπε υπασπιστήρια, γραμματείες, σύμφωνα με το σχέδιο των μεγάλων αναμορφωτών Γκελεστάθη - Λαμπαδιάρη);

β) Χρεοκόπησε το σύστημα που προβλέπει ο Ν. 1481/84 - υπουργός με υπασπιστή τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. - κι επιδιώκεται η αντιστροφή των ρόλων, μέσα απ' τα διάφορα σενάρια σύστασης αρχηγείου που κυκλοφορούν;

γ) Τι εμποδίζει τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΔΤ να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες που αφορούν αστυνομικό έργο στο υπό σύσταση αρχηγείο;

δ) Τι άλλο εκτός από "βιομηχανία παραγωγής στρατηγών" συνιστά η πρόβλεψη τόσων κλάδων, που προωθεί και εισηγείται η γραφειοκρατία των Μετερνίχων;

ε) Οσα συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στην Κρατική Ασφάλεια, αλλά και στο σύνολο των επιτελείων των οργανικών μονάδων, δεν είναι αποτέλεσμα της άτυπης μονιμότητας των κατ' επάγγελμα μανδαρίνων, που απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και συνθήκες δημοσίου υπαλλήλου τη στιγμή που μετέρχονται αστυνομικών μεθόδων για τη διαιώνιση μιας άσκοπης και ατελέσφορης γραφειοκρατίας η οποία επιδιώκει να υποτάξει τον πολίτη στο κυρίαρχο δόγμα "το κράτος είμαστε εμείς";

στ) Πόσος χρόνος και ποιοι σχεδιασμοί απαιτούνται για να γίνει πράξη η διάκριση μεταξύ "μάχιμων" και "μη μάχιμων" αστυνομικών; Πώς αποδεικνύεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όταν στο σύνολο των θέσεων διοικητικής υποστήριξης - κοντά 4.000 πανελλαδικά ανά βάρδια (ξένα προς το αστυνομικό έργο καθήκοντα) - χρησιμοποιούνται αστυνομικοί, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν υψηλότερες αποδοχές από εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων;".

Τέλος η Ομοσπονδία καλεί την ηγεσία αν δεν επιθυμεί τη συνύπαρξη πολιτικού και αστυνομικού προσωπικού, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την απομάκρυνση των πολιτικών υπαλλήλων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σε κάθε περίπτωση πάντως σημειώνει ότι οι πολιτικοί υπάλληλοι είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία της Αστυνομίας, από τα οποία οι αστυνομικοί εισπράττουν μερίσματα και εφάπαξ στη βάση των βαθμών που κερδίζουν στα χαρτιά, χωρίς να έχουν πληρώσει τις αντίστοιχες εισφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ