Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ούτε ένα μέτρο για οικοπεδοποίηση

Την απόφασή τους να αγωνιστούν ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για οικοπεδοποίηση ενός σημαντικού μέρους, με το πρόσχημα ότι πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης του στρατοπέδου

Να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στο λαό της Δυτικής Αθήνας και να φανεί συνεπής προς τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για παράδοση του στρατοπέδου Χαϊδαρίου στους κατοίκους, ζήτησε από την κυβέρνηση, με ομόφωνο ψήφισμά της προχτές, η "Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου".Το ψήφισμα διαβάστηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων προχτές στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, όμορων δήμων και μαζικών φορέων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει:

  • Τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποδέσμευση του χώρου από το δημόσιο χαρακτήρα και την οικοπεδοποίηση ενός μεγάλου μέρους του στρατοπέδου.
  • Οτι η τυχόν εφαρμογή των σχεδίων αυτών θα έχει τραγικές συνέπειες για όλη την περιοχή.

Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να απομακρυνθεί οριστικά το στρατόπεδο από το Χαϊδάρι χωρίς να οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

"Με το πρόσχημα του κόστους μετεγκατάστασης των στρατοπέδων, η κυβέρνηση, εκβιάζει τους Δήμους ή να συμφωνήσουν με την εκμετάλλευση του 25% της έκτασης του στρατοπέδου από τους μεγαλοεργολάβους ή να διαφωνήσουν και να επωμιστούν την παραμονή του στρατοπέδου, χάνοντας άλλο έναν ελεύθερο χώρο", υπογράμμισε ο Αντώνης Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που παραβρέθηκε στην προχθεσινή συγκέντρωση. Χαρακτήρισε "εκβιαστική και επικίνδυνη" την επιστολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη προς την Επιτροπή Αγώνα, με την οποία επισημαίνει ότι "για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, που αποτελούν την εγγύηση για γρήγορη απομάκρυνση των Στρατοπέδων και την απόδοση των ελεύθερων χώρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), έχει προταθεί, μέχρι το 25% της συνολικής έκτασης να διατεθεί για πολεοδόμηση".

"Ο αγώνας είναι σκληρός, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, γιατί πρέπει να παλέψετε τη λογική της ανταποδοτικότητας και της αντιπαροχής που είναι βαθιά ριζωμένη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο αγώνας να είναι μαζικός, δυναμικός". Τέλος, υπενθύμισε στους κατοίκους ότι το ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό τους και ότι δίνει τη μάχη "για να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο αναγκαίου χώρου για τη ζωή μας".

Οι δήμαρχοι της περιοχής

"Οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται και η επίδειξη προεκλογικής "περιβαλλοντικής συνείδησης", έχουν σημασία για να συγκρίνουμε λόγια και έργα. Η Πετρούπολη θα αγωνιστεί και αυτή με τη σειρά της για την απόδοση του στρατοπέδου, άνευ όρων, στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος στους συγκεντρωμένους.

Την ανάγκη να αποδοθεί άνευ όρων η συνολική έκταση του στρατοπέδου στους κατοίκους, τόνισαν και οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου,Περιστερίου,Αιγάλεω καιΑγίας Βαρβάρας,καθώς και βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Να σημειωθεί ότι το ΔΣ των Αγίων Αναργύρων αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της "Δημοτικής Αναγέννησης", την περασμένη Δευτέρα, το συντονισμό κινητοποιήσεων ενάντια στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου 301 ΣΕΒ και των υπόλοιπων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας ενημερώθηκε προχτές το βράδυ σχετικά με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων, στο οποίο σημειώνεται ότι "η απομάκρυνση των στρατοπέδων από το Χαϊδάρι αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το λαό της Δυτικής Αθήνας" και εκφράζεται η αντίθεση στα σχέδια οικοπεδοποίησης. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποδέχτηκε το περιεχόμενο του ψηφίσματος και αποφάσισε να συμπαραταχτεί με κάθε μέσο στον αγώνα. Επιπλέον στην απόφασή του εκφράζει τη βούλησή του για απομάκρυνση του στρατοπέδου χωρίς θέσπιση ζωνών αντιπαροχής, άρα χωρίς οικοπεδοποίηση τμημάτων των στρατοπέδων.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στο γενικότερο πρόβλημα που δημιουργείται. Εκανε σαφές ότι αν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για οικοπεδοποίηση, οι χώροι που θα μείνουν για τα λαϊκά στρώματα θα είναι πολύ μικροί. Επισήμανε την ανάγκη συνολικά ο θεσμός να αντιταχθεί σ' αυτή την "προοπτική" και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Αντιμετωπίζουμε ήδη πρόβλημα στο υπό απομάκρυνση στρατόπεδο του Γουδιού. Ο Βαρδινογιάννης έχει πάρει υπόσχεση να φτιάξει εκεί γήπεδο. Οφείλουμε να αντισταθούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ