Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκό "ποτάμι" αντεπίθεσης
  • Χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, δήμαρχοι, στο χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο της Καρδίτσας
  • Ο κοινός αγώνας, απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Είναι πρωτοφανές. Είναι ασύλληπτο. Είναι συγκλονιστικό. Η χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα θα μείνει στην ιστορία. Η αγροτιά με τα τρακτέρ και μαζί της εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, σπουδαστές, επιστήμονες, γυναίκες, συνταξιούχοι, οι δήμαρχοι, όλος ο νομός στο συλλαλητήριο. Στον κοινό αγώνα για το δίκιο και την προκοπή.

Ενας νομός που ξεσηκώνεται. Ο λαός που διαδηλώνει. Οι καρδιές που χτυπούν δυνατά. Η δύναμη που παίρνει ο ένας από τον άλλο. Η πίστη στη νίκη. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Εβλεπες τις φάλαγγες των τρακτέρ, ατέλειωτες, να συνδέουν τα χωριά με την πόλη. Ενα κομβόι στη βροχή. Μια βροχή δυνατή, επίμονη, εκνευριστική, λες και ήθελε να φέρει εμπόδια. Και τα τρακτέρ προχωρούσαν. Με τα φώτα αναμμένα στην καταχνιά. Απέναντι, ο ορίζοντας έκλεινε, καθώς ο ουρανός φαινόταν ν' ακουμπά τη γη. Και τα τρακτέρ προχωρούσαν. Παίρνοντας το ένα τον "ντορό" του άλλου, κάλυπταν χιλιόμετρα πολλά.

Κι έφτασαν κάποτε τα πρώτα στην είσοδο της πόλης. Πού και πώς να χωρέσουν;

Ο Βαγγέλης Γάκης,μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Καρδίτσας - ο γνωστός, απ' όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ως "ο άνθρωπος με την ντουντούκα" - τώρα σε ρόλο τροχονόμου. Να κατευθύνει και, ταυτόχρονα, να μετράει τα τρακτέρ. Κάπου στα 1.800 σταμάτησε το μέτρημα. Κι ακόμα έρχονταν.

Κι ύστερα, ήρθαν οι μαθητές. Με πορεία στη βροχή. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια. Απ' όλα τα σχολεία. Με τα "πανό" των αγώνων τους ξεδιπλωμένα. Με συνθήματα για την παιδεία και την αγροτιά. Με ενθουσιασμό και τάξη. Γέμισε νιάτα η πλατεία. Πλημμύρισαν με χαρά και περηφάνια οι καρδιές των πατεράδων τους αγροτών. Ηταν εκεί κι άλλοι πολλοί. Εργαζόμενοι, μαγαζάτορες, βιοτέχνες, γυναίκες, συνταξιούχοι και οι δήμαρχοι. Ολη η Καρδίτσα.

Στα μεγάφωνα "Τα Αγροτικά" και τα τραγούδια του Θεοδωράκη. Το πανηγύρι του αγώνα.

Η συγκέντρωση αρχίζει. Οι ομιλητές ανεβαίνουν στην εξέδρα. Απέναντί τους, οι κάμερες των τηλεοράσεων. Τώρα, ήρθαν κι αυτές. Δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Δύσκολο ν' αποκρυβεί τόσο μεγάλο πλήθος, τόσο μεγάλο πάθος. Δύσκολο ν' αποκρυβεί η δύναμη των τρακτέρ στο δίκιο του αγώνα.

Η συγκέντρωση αρχίζει. Και οι χιλιάδες της πλατείας παραμένουν εκεί, ενώ η βροχή συνεχίζεται και δυναμώνει. Χειροκροτώντας, φωνάζοντας συνθήματα, συμμετέχοντας στο πανηγύρι του αγώνα.

Ράπισμα στην αντιαγροτική πολιτική

Η συγκέντρωση αρχίζει με τον χαιρετισμό του Στ. Παπαμάνου,εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών. "Παλεύουμε για τη μόρφωσή μας και συμπαραστεκόμαστε στους πατεράδες μας, που παλεύουν για να μπορούν να μας σπουδάσουν",λέει και κάτω γίνεται ο "χαμός" από χειροκροτήματα και συνθήματα.

Κι ύστερα στο βήμα ο Σπ. Ευαγγελόπουλος,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας. "Λέγαμε κάποτε ότι το εμπόριο αρρωσταίνει, αλλά δεν πεθαίνει, τώρα, όμως, δε γλιτώνει ούτε και με το πιο ισχυρό αντιβιοτικό",λέει κι εξηγεί γιατί ο αγώνας των εμπόρων είναι κοινός με την αγροτιά: "Ο τζίρος μας και η επιβίωσή μας στο εμπόριο, εξαρτάται ολοκληρωτικά από το εισόδημα των αγροτών και των εργαζομένων. Αυτό το εισόδημα μειώνεται πολύ κι εμείς χανόμαστε...".

Ακολουθεί ο Β. Τσούκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, που τονίζει πως η λιτότητα "γονατίζει" την αγορά και απειλεί με "λουκέτο" τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις.

"Το ποτάμι του αγώνα δε γυρίζει πίσω",λέει, ανεβαίνοντας στο βήμα ο Δ. Τσέλιος,μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καρδίτσας και της Πανθεσσαλικής και ακολουθεί χειροκροτούμενος ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος της Πανθεσσαλικής και νεοεκλεγείς νομάρχης Καρδίτσας. "Ολοι οι άνθρωποι του μόχθου, όλη η Καρδίτσα στέλνει σήμερα το μήνυμα του αγώνα και θ' ακολουθήσουν κι άλλα πολλά τέτοια μηνύματα",λέει. Και συνεχίζει: "Πάντα εμείς θα κάνουμε θυσίες; Αρκετά πια. Αφυδατωθήκαμε, στερέψαμε, δεν αντέχουμε άλλο. Ο δρόμος είναι ο αγώνας. Ολοι μαζί, ο ένας για τον άλλο".

Ο Βαγγ. Μπούτας

Κεντρικός ομιλητής, ο Β. Μπούτας αρχίζει να μιλά μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και συνθημάτων. Υπενθυμίζει ότι οι αγώνες της αγροτιάς έρχονται από πολύ παλιά και τραβούν πολύ μακριά. Και τονίζει: "Η κυβέρνηση, αντί ν' αλλάξει πολιτική και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, προχωρεί στην εφαρμογή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ".Και αναφέρεται στο νόμο για το νέο ΟΓΑ που "χαρατσώνει", στην Αγροτική Τράπεζα που αρπάζει, στη χρεοκοπία και το κλείσιμο των συνεταιρισμών. Και συνεχίζει: "Μέσω αυτής της πολιτικής, προωθείται από την κυβέρνηση ο λεγόμενος εθνικός στόχος ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ".Και εξηγεί γιατί δεν πρόκειται για εθνικό στόχο, λέγοντας: "Αλλά πόσο εθνικός και πατριωτικός είναι αυτός ο στόχος, όταν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί, όταν ο νομός μας θα έχει ερημώσει, όταν οι νέοι θα είναι άνεργοι, όταν οι μικρέμποροι θα έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά; Τη θέση τους θα έχουν πάρει οι νέοι τσιφλικάδες και τα μεγαθήρια πολυκαταστήματα, που στήνονται στην πόλη της Καρδίτσας. Οι νέοι δε θα έχουν δουλιά, θα δουλεύουν 3 - 4 μήνες το χρόνο με μισθούς πείνας και ανασφάλιστοι. Τα έργα στο νομό θα γίνουν όταν θα υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, αφού θα έχουν φύγει οι μικρομεσαίοι αγρότες".

Αναφέρεται, στη συνέχεια, στα αιτήματα που προβάλλει το αγροτικό κίνημα και τα οποία αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, πειθαρχώντας στις αποφάσεις της ΕΕ για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

"Γι' αυτό - λέει - εμείς παλεύουμε για ν' ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και στη θέση της να μπει μια άλλη φιλοαγροτική - φιλολαϊκή".

Και αναλύοντας τα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα, επισημαίνει: "Σήμερα η διαπάλη διεξάγεται ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση. Σήμερα έχουμε να διαλέξουμε, αγώνα ή υποταγή. Και διαλέγουμε τον αγώνα και τη σύγκρουση, κόντρα στη μοιρολατρία και την υποταγή. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλούς εχθρούς του αγώνα μας. Εχουμε να συγκρουστούμε με κατεστημένα συμφέροντα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τους γυρολόγους της υποταγής, όπως τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος που πουλάει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Εχουμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που θέλει να μας "μπερδέψει", να μας ξεγελάσει, να "σπάσει" τους αγώνες μας. Εχουμε τα ΜΜΕ, που επιχειρούν ν' αποπροσανατολίσουν το λαό για τους αγώνες μας. Εχουμε την απροκάλυπτη και την καλυμμένη επίθεση κομμάτων, που τα βάζουν με το περιεχόμενο των αιτημάτων μας και με την Πανθεσσαλική". Και ο Β. Μπούτας καταλήγει, λέγοντας: "Εχουμε, όμως, κι εμείς ισχυρά όπλα στα χέρια μας για ν' αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς. Είναι το δίκιο μας, η ενότητά μας, η αγωνιστικότητα, η συμπαράταξη μαζί μας όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή στον Θόδωρο Πάγκαλο (1999-02-10 00:00:00.0)
Σιδερένιο μέτωπο κοινού αγώνα (1999-01-16 00:00:00.0)
ΛΑ''IΚΟ "ΠΟΤΑΜΙ" οργής και αγώνα (1998-12-03 00:00:00.0)
Οι λαϊκοί αγώνες θα νικήσουν! (1997-02-14 00:00:00.0)
"Σάρωσαν" την τρομοκρατία (1997-02-05 00:00:00.0)
Πανελλαδικός ξεσηκωμός στις 28 Νοέμβρη (1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ