Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιστολή στον Θόδωρο Πάγκαλο

Επεσε στα χέρια μου μια επιστολή ενός αγρότη από την Καρδίτσα προς τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Τη μεταφέρω, λοιπόν, ακριβώς όπως έχει γραφεί και στη συνέχεια τη "μεταφράζω" - Θεσσαλός ων, γνωρίζω την τοπική διάλεκτο - για να την καταλάβουν και όσοι δεν κατάγονται από τη Θεσσαλία.

"Θόδουρι, για σ' κι χαρά σ'. Ιμι ένας αγρότς απ' την Καρδίτσα κε σι γράφου για να σι δόσου σιχαριτίρια γι' αφτά που ίπις. Για στου στόμα σ' παλικάρι μ'. Ετσ' ίνι, όπος τάπες. Ιδό γεμίσαμι μι κουμουνιστέ που ίνι ικατομιριούχι. Δε δλέβουν στα χουράφια, πέζουν στου χριματιστίριου κε γιρνάν μι μιρσιντέ. Εχουν πολούς παράδις κε δεν ξέρουν τι να τσ' κάν'.

Οπος ίπις κι σι, αφνί πίραν πρότα τα τραχτέρια κι κλίνουν τσ' δρόμι. Θέλουν να μας φέρουν τουν κουμουνισμό, που θα μας πάρ' τα χουράφια, τα σπίτια, τα πράτα, τα γίδια, τα γρούνια κε τσ' γνέκες. Ικίνους ι Μπούτας φουράι κάπα, αλά απκάτ έχ' κουστούμ' κι του κρίβ'. Ι πλούσιη κουμουνιστέ ξιγιλάν τσ' φτουχούς πασουκτζίδις κι τσ' δεξιή κε βγένι κι αφτούν στ' δρόμι. Τσ' λεν ότι μι τα τραχτέρια θα αναγκαστί ι κιβέρνισι να τσ' δόσι κι άλους παράδις. Κατηγουράν κε την εβροπαϊκί Ενοσ' ότι φτέη που ι αγρότις ιπουφέρουν κι έχουν χρέα στιν τράπεζα.

Θόδουρι, ιδό στην Καρδίτσα ούλι ίνι μι τουν Μπούτα κε τιν Πανθισαλικί κι πουλί λίγι μι τουν Σιμίτ'. Κάνουν σα να τσ' πίρι ου θιός το μιαλό. Προχτέ ίχι πουλί βρουχί κε ψουφόκριου, αλά τα τραχτέρια που ξικίνσαν απ' τα χουριά κι πίγαν στι Βιουκαρπέτ ίταν πολά. Κε χτε πίγαν κι άλα. Γέμσι ι δρόμους απού πάααααααν μέχρι κάααααατ' μι τραχτέρια. Τσ' φουβέρσι ι Ρέπας, τσ' κίταξι άγρια ου Γιανόπουλους, ίρθαν τα ΜΑΤ, πέρασι ου ισαγγελέας από του "μπλόκου", αλά αφνί δε φέβγουν απού κι, σα να κόλσαν στιν άσφαλτου. Στίλτι κι άλα ΜΑΤ, φέρτι κε το στρατό. Δε θα μας κάνουν εμάς τσ' εθνικόφρονι ότι θέλουν ι κουμουνιστέ.

Για σου Θόδουρι, αγγόν' τ' ένδοξου στρατηγού κι τα δέοντα τσ' άλι ιπουργί".

Και τώρα η "μετάφραση" για τους μη Θεσσαλούς:

"Θόδωρε γεια σου και χαρά σου. Είμαι ένας αγρότης από την Καρδίτσα και σου γράφω για να σου δώσω συγχαρητήρια γι' αυτά που είπες. Γεια στο στόμα σου, παλικάρι μου. Ετσι είναι όπως τα είπες. Εδώ γεμίσαμε με κομμουνιστές που είναι εκατομμυριούχοι. Δε δουλεύουν στα χωράφια, παίζουν στο χρηματιστήριο και γυρίζουν με "μερσεντές". Εχουν πολλά λεφτά και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.

Οπως είπες κι εσύ, αυτοί πρώτα πήραν τα τρακτέρ και κλείνουν τους δρόμους. Θέλουν να μας φέρουν τον κομμουνισμό, που θα μας πάρει τα χωράφια, τα σπίτια, τα πρόβατα, τα γίδια, τα γουρούνια και τις γυναίκες. Εκείνος ο Μπούτας φοράει κάπα, αλλά από κάτω έχει κουστούμι και το κρύβει. Οι πλούσιοι κομμουνιστές ξεγελούν τους φτωχούς ΠΑΣΟΚτζήδες και τους δεξιούς και βγαίνουν κι αυτοί στους δρόμους. Τους λένε ότι με τα τρακτέρ θ' αναγκαστεί η κυβέρνηση να τους δώσει κι άλλα χρήματα. Κατηγορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αυτή ευθύνεται που οι αγρότες υποφέρουν και έχουν χρέη στην τράπεζα.

Θόδωρε, εδώ στην Καρδίτσα όλοι είναι με τον Μπούτα και την Πανθεσσαλική και πολύ λίγοι με τον Σημίτη. Κάνουν σαν να τους πήρε ο Θεός το μυαλό. Προχτές είχε πολλή βροχή και ψοφόκρυο, αλλά τα τρακτέρ που ξεκίνησαν από τα χωριά και πήγαν στη "Βιοκαρπέτ" ήταν πολλά. Και χτες πήγαν κι άλλα. Γέμισε ο δρόμος, από πάνω μέχρι κάτω, με τρακτέρ. Τους φοβέρισε ο Ρέππας, τους κοίταξε άγρια ο Γιαννόπουλος, ήρθαν τα ΜΑΤ, πέρασε ο εισαγγελέας από το "μπλόκο", αλλά αυτοί δε φεύγουν από εκεί, σαν να κόλλησαν στην άσφαλτο. Στείλτε κι άλλα ΜΑΤ, φέρτε και το στρατό. Δε θα μας κάνουν, εμάς τους εθνικόφρονες, ό,τι θέλουν οι κομμουνιστές.

Γειά σου, Θόδωρε, εγγόνι του ένδοξου στρατηγού και τους χαιρετισμούς στους άλλους υπουργούς".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται ο Β. Μπούτας(2018-05-03 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση(2013-06-21 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα στο νέο αγωνιστικό ξεκίνημα(2002-03-08 00:00:00.0)
Μήνυμα δύναμης και αποφασιστικότητας από τα μπλόκα(1999-02-10 00:00:00.0)
Λαϊκό "ποτάμι" αντεπίθεσης(1998-12-03 00:00:00.0)
"Σάρωσαν" την τρομοκρατία(1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ