Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Επιμένουν αγωνιστικά στη συνέχεια

Συγκέντρωση χτες έξω απ' τη Βουλή και επίδοση ψηφισμάτων στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα

Στη γραμμή της αδιαλλαξίας και της άρνησης να ανανεώσει τις συμβάσεις των 14 θεραπευτών της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση, παρά την ευρύτερη αποδοχή του αιτήματος από κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Επιπλέον υπάρχει αποδοχή του αιτήματος για νομοθετική ρύθμιση του θέματος απ' τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά, καθώς και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ταχτεί υπέρ αυτής της ρύθμισης.

Η κυβέρνηση, δι' όλων των αντιπροσώπων της, εξακολουθεί στον άγονο ετσιθελισμό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η επίκληση της διαβόητης "ευρύτερης και δυνατής συναίνεσης" δεν είναι παρά το προπέτασμα καπνού για το πέρασμα αντικοινωνικών ρυθμίσεων. Ετσι τώρα, που έχει διαμορφωθεί η ευρύτερη πολιτική συναίνεση, έρχεται η ίδια η κυβέρνηση και την ακυρώνει.

Σε απάντησή του στην πληθώρα των Ερωτήσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας επιμένει στην πρόσληψη 14 ατόμων με οχτάμηνη σύμβαση μέσω του ΑΣΕΠ. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει την απομάκρυνση των 14 θεραπευτών, καθώς δεν έχουν βασικές προϋποθέσεις που προβλέπει αυτή τη διαδικασία. Το απίστευτο στην όλη ιστορία είναι ότι ο "νόμος Πεπονή" - τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση - προβλέπει την κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού στο "18 Ανω" και σε άλλες θεραπευτικές κοινότητες. Ακόμα, στην απάντησή του, ο Λ. Παπαδήμας σημειώνει ότι θα ρυθμίσει αργότερα το θέμα νομοθετικά.

Δηλαδή, εδώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της: Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη θεραπεία, επιμένει στην απομάκρυνση των θεραπευτών και μετά - όπως δηλώνει - θα κάνει και τη νομοθετική ρύθμιση. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, με αναφορές στο υπάρχον "νομικό πλαίσιο", ενώ για να αμβλύνει τις εντυπώσεις είπε ότι πιστεύει πως θα "υπάρξει συνεννόηση, γιατί όλοι θέλουμε σε αυτή την κοινωνία με κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα".

Μετά την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, η θεραπευτική κοινότητα, στη χτεσινή συνέλευσή της, αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της, που σημαίνει αναστολή της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού και εξυπηρέτηση των επειγουσών περιπτώσεων.

Συγκέντρωση στη Βουλή

Χτες, τα μέλη της μονάδας, οι γονείς τους και οι θεραπευτές συγκεντρώθηκαν στις 12 έξω απ' τη Βουλή και διαμαρτυρήθηκαν για την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης. Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων. Μάλιστα, ο σύλλογος των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο - στο οποίο υπάγεται το "18 Ανω" - έκανε στάση εργασίας και το Διοικητικό του Συμβούλιο ήταν στη Βουλή.

"Με απολύσεις δε δίνονται λύσεις" και "Απεξαρτημένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη γι' αυτό που μας πεθαίνει", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Αχιλλέα Κρυστάλλη διευθυντή του "18 Ανω", Κατερίνα Μάτσα επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας, Ζωή Σώκου εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, Κώστα Τραμπαδούρο εκπρόσωπο της ομάδας επανένταξης του "18 Ανω", Παγώνα Λιβανού εκπρόσωπο των γονιών και την ηθοποιό Μπέττυ Βαλάση,συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στους οποίους και επέδωσε το ψήφισμα της Θεραπευτικής Ομάδας του "18 Ανω", αλλά και τα ψηφίσματα συμπαράστασης πολλών φορέων.

Ο πρόεδρος της Βουλής έδειξε ευαισθητοποιημένος. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του "18 Ανω" εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Στρατής Κόρακας,η Λούλα Καρατζά,υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, οι ηθοποιοί Μπέττυ Βαλάση,Τίτος Βανδής,Βασίλης Κολοβός και Γ. Καραγιώργης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εστία ελπίδας και ζωής(1999-03-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-02-24 00:00:00.0)
Σήμερα η διαμαρτυρία στη Βουλή(1999-02-09 00:00:00.0)
Τα παιδιά συνεχίζουν τη μάχη(1999-01-23 00:00:00.0)
Συνάντηση Σοφιανού - διευθυντή ΚΕΘΕΑ(1997-06-20 00:00:00.0)
Οι νομότυπες διαδικασίες...(1995-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ