Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ρόλος των κομμάτων

"Φιλήσυχοι πολίτες, οι "υποκινητές" και οι εκσυγχρονιστές". Αυτός ήταν ο τίτλος της ενδιαφέρουσας "ανάλυσης στα γεγονότα", του Β. Νέττα, στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία". Αναδημοσιεύουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα: "Το μεν ΚΚΕ ξεκαθαρίζει τη θέση του δηλώνοντας ότι ως κόμμα συμμετέχει με τις δυνάμεις του στους κοινωνικούς αγώνες και τους στηρίζει. Αυτή η θέση ανταποκρίνεται στο ρόλο των κομμάτων, ο οποίος, βεβαίως, δεν εξαντλείται ούτε περιορίζεται μόνο μέσα στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία όμως, φοβούμενη τη ρετσινιά του υποκινητή ταραχών που της στερεί την παραδοσιακή πελατεία της, τους "φιλήσυχους πολίτες", σπεύδει σε αποκηρύξεις εξαγνισμού...

...Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται τα κόμματα για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικούς αγώνες. Και είναι υποκριτικό να εκτοξεύει κατηγορίες για "υποκινήσεις" μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε ένα κόμμα, το οποίο έχει τη δική του παράταξη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που μπορεί να "υποκινείται" ή να "κατευθύνεται" αρνητικά σε έναν αγώνα διεκδικήσεων.

Το παιγνίδι στη δημοκρατία πρέπει να παίζεται καθαρά, χωρίς υποκρισίες και μισόλογα. Τα κόμματα έχουν ρόλο σε όλα και μακάρι να λειτουργούσαν δημοκρατικά. Αν λειτουργούσαν, και περισσότερη ευαισθησία θα είχαν και πιο κοντά στους πολίτες θα ήταν, από τους οποίους συνεχώς αποξενώνονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ